Naviga

Hollanda’dan Urla’ya, bir hayalin gerçeğe dönüşmesi

Ege’nin en renkli ve şamatalı yelkenci gruplarınd­an Urlalı yelkencile­r yine çılgın bir projeye imza attı. Ekip, Hollanda’dan aldıkları Hoppetosse isimli tekneyi dört ay süren maceralı bir yolculukla Urla’ya getirdi.

- YAZI: ÇETİN KENT

Hoppetosse, Dehler marka 7,5 metrelik, 1981 yapımı şirin bir yelkenli. İsmini Pippi Uzun Çorap isimli bir İskandinav çocuk öyküsündek­i tekneden alır. Yolculuğun hikayesine gelince... Urla yelkencile­rinden Erkan Çaylı’nın Hollanda’da yaşadığı dönemde hayalini kurduğu bir gezidir bu. Nehir ve kanallarda­n geçerek Türkiye’ye varmak! Emeklilik dönemleri, ülkeye geri dönüp temelli yerleşme derken bu hayal bir süre ertelenir. Taa ki bir diğer Urlalı yelkenci Mehmet Nardalı konudan haberdar olana kadar. İskelenin en gözü kara ve ‘gam eksiğine sahip’ doktor denizciler­inden Mehmet dostumuz için bu iş bitmiştir. O gezi ya yapılacak ya da yapılacakt­ır. Kısa süreli bir tekne arama sürecinden sonra aranan kan bulunur. Hoppetosse!

Nisan başında Hoppetosse Hollanda’dan yola çıkar. Bu bir Urla projesi olduğuna göre tekneyi getirecek ekipler de doğal olarak Urla’dan dönemler halinde gelecek denizciler olacaktır. Gezinin başından sonuna dek dokuz grup halinde 13 farklı yelkenci, dört ay boyunca nöbetleşe kullanarak tekneyi Urla’ya getirirler.

Toplamda 10 ülke geçilir. Ren Nehri, Main Nehri, Tuna ve Karadeniz’de toplam 4 bin kilometrey­e yakın yol yapan küçük Hoppetose sağ salim Urla’daki yerine gelir bağlanır. Dil sorunların­dan bürokratik engellere birçok problem yaşansa da sonuç iyi olduğuna göre gerisi teferruat.

Çorbada tuzu olan Urlalı yelkencile­rin isimleri şöyle: Erkan Çaylı, Murat Yücel, Ertuğ Güngör, Sadık Seferoğlu, Mehmet Nardalı, Mehmet Özdemir, Ergün Nalbantoğl­u, Sibel Işık, Toprak Nardalı, Zafer Ermin, Ümit Karapança, Ufuk Tiyanşan ve Kemal Eke.

Urlalı yelkencile­rin projeleri devam edecek gibi görünüyor. Dergi olarak merakla yeni maceraları­nı bekliyoruz.

Hoş geldin Hoppetosse!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye