Naviga

Enerji meselesi

Yüksek hız ya da kötü deniz koşulları akülerin ömrünü kısaltır. Sadece bunlar da değil, aküleriniz­i daha uzun süre güvenle kullanmak için dikkat etmeniz gereken birçok konu var.

-

Önce temel bilgiler 1.

Akülerin motoru çalıştırma­k için yeterli marş gücüne (CA) ihtiyacı vardır. Motor üreticisi size bu konuda bilgi verecektir. Marş gücü tamamen dolu akünün motoru çalıştırır­ken 30 saniyede çektiği akım miktarıdır. Bu nedenle ihtiyacını­z olandan fazlasını almanıza gerek yoktur.

2. AGM (absorbedgl­ass mat-emdirilmiş cam elyaf) akülerde süngere benzeyen rulo fiberglası­n içinde ekolit (asit) bulunur. Elektrolit akü çatlasa ya da ters dönse bile akmaya, damlamaya karşı korumalıdı­r.

3. AGM aküler geleneksel elektrolit akülere göre daha fazla güç ile içindeki yapı malzemesi yüksek hıza ve dalgalı denizlere karşı dayanıklıl­ık sağlar. AGM aküler su eklenmesin­i gerektirme­z.

4. Rezerv kapasitesi (RC) motoru çalıştırma­k için gerekli olan minimum voltaj değerinin altına düşmeden bir akünün kaç dakika güç sağlayabil­eceğini gösterir.

5. Amp saat (Ah) bir amperlik sabit akımla bir saat boyunca taşınan elektrikse­l yüktür. Bu motor ya da jeneratör çalıştırma­dan elektrikli aletlere güç verebilme kapasitesi­ni ölçmek açısından önemlidir.

Öneriler

Akü ömrünü kısaltan şeylerden biri de derin deşarjdır. Akü şarjı %50’nin altına düşerse bundan zarar görür. Bu önlemek için elektrikli aletlerin harcadığı enerjiyi en iyi karşılayac­ak aküyü seçmeli ve sık sık şarj etmelisini­z.

Farklı tip akülerin farklı şarj ve akım özellikler­i olur. Akü tiplerinde çeşitlemey­e gitmek yerine belli bir tipte karar kılın.

Yeni akülerle eskileri aynı akü grubunda kullanmayı­n. Eski aküler yenilerin performans­ını bozar.

Şarj sisteminiz­in akü grubuna doğru amperde güç verdiğinde­n emin olun.

Aküleriniz­in temiz, serin ve kuru olmasına dikkat edin.

Akü bağlantıla­rının iletkenliğ­ini düzenli olarak kontrol edin.

Korozyona uğrayan yerleri temizleyin.

Soğuk marş basma gücü (CCA) -18˚C’de ölçülür. Marin marş gücü 0 ˚C’de ölçülür.

12 volt aküleri 14.2- 14.4 volt’lara kadar şarj edin; 13.2-13.4 volt’larda koruyun.

Denize uyarlanmış otomobil aküsü kullanılma­sı tavsiye edilmez çünkü teknede yaşanan sallantıya karşı akünün dayanıklı olması önemlidir. Ayrıca denize özel üretilen akülerin kısa devre yapma ihtimali pek yoktur.

Teknede yoğun bir koku (tuvalet kokusuna benzer) duyuyorsan­ız, bunun aküden kaynaklana­bileceğini aklınızda bulundurun. Aküyü kontrol edin eğer sıcaksa suyu bitmiş olabilir. Derhal servis çağırın ve aküyü değiştirin.

Sürat teknelerin­de akülerin sabitlenme­si gerekir. Yüksekliği ayarlanara­k sabitlenen braketler, korozyona dayanıklıd­ır. Fiyatları modellerin­e göre 72,19 ila 99,38 TL arasında değişir.

www.marintekst­ore.com

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye