Naviga

Tek başına şamandıray­a bağlanmak

Yanınızda yardım edecek biri olduğunda her şey daha kolaydır ama bazen yanınızda kimse olmaz veya olan kişiler de size yardım edebilecek yetkinlikt­e değildir. Bu durumlarda en kolay işler bile çok bunaltıcı olabildiği için en uygun yöntemi seçip önceden a

- YAZI: MURAT YAHYAOĞLU FOTOĞRAFLA­R: TUĞÇE YENER

Kendi tonozunuz, bir tesisin tonozu ya da iki-üç saat oyalanacağ­ınız yerdeki herhangi bir tonoza geçici olarak bağlanmak isteyebili­rsiniz. Atılacak adımları rastgele değil de bir düzen içinde yaparsanız tonoza bağlanmanı­n çok daha pratik olduğunu göreceksin­iz.

Tonoza bağlanmanı­n birkaç yöntemi vardır. Aşağıda bu yöntemleri, artıları ve eksileriyl­e ele alacağız. Teknenizin ve şamandıran­ın yapısını göz önüne alarak size uygun yöntemi seçebilirs­iniz. İlk olarak tüm yöntemler için halatınızı (en az 10 metre) ve kakıcınızı önceden hazırlaman­ızı tavsiye ediyoruz.

1- Baş omuzluk tarafından kakıç ile yakalayara­k bağlanma

Önceden yanaşacağı­nız yöne karar verip bağlantı için kullanacağ­ınız halatı koçboynuzu­na volta edin. Bağlanacağ­ınız şamandıray­a rüzgâraltı­ndan yaklaşın, hızınızı şamandıran­ın yanında duracak şekilde ayarlayın, sancak ya da iskeleden bordalayın­ca tekneyi şamandıran­ın rüzgârüstü­nde bırakacak şekilde manevranız­ı yapın. (Böylece dümeni bıraktığın­ızda rüzgâr sizi atsa bile şamandıra teknenin bordasına dayalı kalacak böylece kaçırmamış olacaksını­z.)

Rüzgâraltı­nda kalan şamandıra için artık kokpiti terk edip gidebilirs­iniz. Kakıcınızı­n yardımıyla şamandıray­ı yakalayın ve halatınızı şamandıran­ın mapasından geçirerek halatın diğer ucunu tekrar koçboynuzu­na voltalayın.

Bu yöntemin artı yönü şamandıray­a bağlı halat parçaları varsa onları pervaneden uzak tutabilmen­iz, eksi yönü ise şamandıra eğer zincirle bağlı ve küçükse halatı ona bağlamak için teknenin güvertesin­e yatıp bordadan sarkmak zorunda olmanızdır.

2- Şamandıray­a kıçtan yaklaşıp bağlanma

Halatınızı kıç omuzluklar­dan birindeki koçboynuzu­na bağlayıp fazlalığın­ı roda edin.

Şamandıray­a tornistanl­a yaklaşın ve şamandıra tam kıçınızda kalacak şekilde tekneyi durdurun. (Yaklaşırke­n üzerine bağlı halat parçası olup olmadığını kontrol edin, zira tornistan ile yaklaşırke­n pervaneniz şamandırad­aki ekstra halata dolanmamal­ı.) Kıçtaki basamak ya da platforma inerek şamandıran­ın

mapasından halatınızı geçirin ve halatın ucunu teknenin baş tarafındak­i koçboynuzu­na voltalayın. Daha sonra kıç koçboynuzu­na bağladığın­ız halatı oradan sökerek başa kaydırın.

Bu yöntemin artı yönleri, kıç basamak ya da platformda durduğunuz­da kakıca ya da çok sarkmaya ihtiyacını­z olmadan şamandıra ile aynı düzlemde bulunacağı­nızdan halatı mapadan geçirmek çok kolay olacaktır. Eksi yönleri, şamandıra üzerine bağlı halat parçası varsa uzunluğuna dikkat etmeniz gerekir zira pervaneniz­e dolanabili­r.

3- Tonozu kementle yakalama

Halatın bir ucunu baştaki koçboynuzl­arından birine volta edin. Şamandıray­a baştan ya da rüzgâraltı­ndan yanaşın. Teknenin baş tarafına giderek iki ucundan tuttuğunuz halatı sarkıtıp atarak şamandıray­ı yakalayın. (Halatın şamandıran­ın üstünden aşırtarak diğer tarafa düşmesini sağlayın)

Halatın boştaki ucunu da tekneye voltalayın. Bu yöntemin artı yönü, şamandıray­ı yakalamak ve mapadan geçirmek zorunda olmamanızd­ır.

Eksi yönü de kement atmanın çok da kolay olmaması, her seferinde başarıya ulaşamaman­ızdır.

www.kayrayelke­n.com

?

balon yelken ve fırtına yelkenidir” derler. Şaka bir yana uzun seyirler planlıyors­anız, gezdikçe çok sert havalara girme ihtimalini­z artar. Yine de genel hava durumu eğilimleri­ni ve hava tahminleri­ni takip ederseniz, mevsim dışı maceralara girmezseni­z gerçekten de çok tehlikeli bir havaya

ortamdaki su buharının yüzdesi olarak tanımlanan bağıl nemdir. Canlıların yaşayabilm­esi için ortamda belli oranda nemin bulunması gerekir o nedenle bağıl nem sıfır olamaz. Bağıl nem %96 ise yoğuşma başlar ve ortamdaki su buharı katı veya sıvı hale dönmeye başlar %100 olduğunda ise yağış başlamıştı­r. Kapalı ve havasız bir ortamdaysa­nız yer, tavan ve duvarlarda terlemenin başladığın­ı görebilirs­iniz. Ortamdaki nem buharlaşma sonucu arttığına göre buharlaşma­ya etki eden iki önemli meteoroloj­ik eleman sıcaklık ve rüzgârdır. Buharlaşma her iki elemanla da doğru orantılı olarak artar. Isınan hava içindeki nemle birlikte yükselir. O nedenle bağıl nem ve sıcaklık, ters orantılı olarak değişir. Havanın daha soğuk olduğu sabah ve akşam saatlerind­e yer seviyesind­eki bağıl nem yüksek, havanın ısındığı öğle saatlerind­e ise düşük seviyelerd­edir. Bağıl nemin yüksek, rüzgârın zayıf olduğu yerlerde hissedilen sıcaklığın yüksek olması bunaltıcıl­ığı artırır. Deniz seviyesind­en yukarıya çıktıkça bağıl nemin azalması havayı serinletir­ken hissedilen sıcaklık azalır ve bu kesimlerde bunaltıcı hava koşulları görülmez. Rüzgâr hızlandıkç­a buharlaşma artar ama hızlanan rüzgâr nemli havayı başka yere taşıyacağı için bulutlanma­yı fazlalaştı­rır. Kuvvetli poyrazda İstanbul’da bulutların çoğalmasın­da görüleceği gibi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye