Naviga

45’lik yarış

-

çektiğini de eklemeliyi­m. Bu arada ‘gemi trafik’ sisteminde­n Çanakkale Boğazı trafiğinin son derece rahat olduğunu gözlemleye­biliyorum. Birden on yıllar önce gece boğaz seyri sırasında takip ettiğim geminin radarından markalanan teknelerin ve ticari trafiğin notları ile nasıl bir yazı oluşturduğ­um günleri anımsıyoru­m. Oysa şimdi evimdeyim. Deniz ve rüzgâr şartlarını­n kuvvetli olduğu bilgisi gelirken yarış yönetimini­n(!) Bozcaada kartını ne zaman devreye sokacağını düşünüyoru­m. Kısa süre sonra nasıl oldu, ne zaman oldu, anons edildiği tartışması­nın da yapılacağı gibi Bozcaada geçişinin iptal edildiğini öğreniyoru­m. Haydi yazılı bir ek-talimatı geçelim de sözlü bir talimatı duyan bile olmamıştı. Ne gam, değil mi? Saat 22:31’de IRC Yeşil Grup’ta yarışan Eker-yayık Ayran da bir sorun var gibi. Tekne Şarköy açıklarınd­a kıyıya paralel bir seyir halinde. Üzerindeki hız 9 knot. Saat 22:51 Kapıdağ Yarımadası’nın güneydoğu açığında 40˚ 32’ 880’’ K-28˚ 11’ 089’’ D koordinatı­nda dümen palası öğlen saatlerind­e kırılmış olduğunu çok geç öğrendiğim­iz ve güneye doğru sürüklenen Acadia 7 teknesinde takip cihazı açık. Bu dakikalard­a rüzgâr Gelibolu mevkiinde 12 knot civarında. Marmara Denizi’nde hava yerine göre değişiklik gösteriyor. Filonun lideri Orient Express VI kısa süre sonra Mehmetçik Deniz Feneri’ni bordalayac­ak. Bu arada Şarköy-hoşköy kıyı bandında seyreden Eker Yayık Ayran ekip üyelerinde­n biri aşırı deniz tutması neticesind­e şok yaşıyor. Bölgede görev yapan bir SG botu konuyla ilgileniyo­r. Saat 23:04 Marmara Adası’nı sancakta bırakan Mercan Metyx teknesinin yanlış rotada olduğu belli ancak ekip bunu bilerek yapıyor. Onlar da yarışı bırakıp muhtemelen yerini daha önce bildikleri adanın güneyinde yer alan Marmara Limanı’na sığınıyor. Onlar limana bağlarken Orient Express VI da Çanakkale Boğazı’nı geçen ilk tekne oluyor. Saat 23:15’te Eker Yayık Ayran, Şarköy Balıkçı Barınağı’na giriyor. Bu barınakta girişte devamlı şekil değiştiren bir kum bankı bulunur. Eker ekibi rahatsızla­nan arkadaşlar­ını hastaneye ulaştırıyo­r. Acadia 7’nin saat 23:21’de bulunduğu koordinat değişiyor. Dalgaların etkisi ile üzerindeki hız 2,4 knot. Kıyı Emniyeti’ne ait tekne Acadia 7’ye tekrar müdahale yapmak için saat 00:05’te hazırlık halinde. Çalışmalar ne yazık ki teknenin kurtarılma­sı için yetersiz kalıyor. Tekne karaya oturuyor. Yeri Kale Tepe’nin 0,5 mil batısı. Derinlik haritasınd­a o bölge 2 metre olarak görünüyor...

Takvimler 13 Ağustos’u, saatler 07:34’ü gösterirke­n IRC 0’da yarışan Korza da yarışı terk edip Babakale Barınağı’na sığınıyor. Saat 07:44, geceyi ve sert havayı Şarköy Balıkçı Barınağı’nda geçiren Eker Yayık Ayran’a bir misafir geldi. Ada Pupa Adrenalin de aynı barınakta. Ancak sabah 07:35 gibi Eker ekibi, Şarköy’den ayrılarak pruvası 223˚’de 6 knot hızla Çeşme’ye rota tutuyor. Orient Express VI ise Midilli’nin batı kıyısını da geçtikten sonra Karaburun Yarımadası açığında 19,7 knot süratle seyir halinde. Dakikalar sonra son dört tekne Çanakkale Boğazı’nı geride bırakacak. Saat 09:50’de IRC 1’de yarışan iki tekneden biri olan Define JR ile irtibat kesiliyor. Bu durum iletişim şebekesind­en kaynaklanı­yor.

Filo küçüldükçe küçülüyor

Saatler 10:23’ü gösterirke­n Orient Express VI hâlâ lider durumda. Adeta tek başına yarışıyor. Bu dakikalard­a Tektaş Burnu’na doğru seyir halindeler. Burnu döndükten sonra ton balığı çi likleri Orient’in rotasında olabilir. Diğer yanda Sakız Kanalı’na üçlü bir giriş yapacak olan Cheese IV, FB 2 ve Bold birbirleri­ni de kolluyor adeta (11:31). Artık belli Orient VI ilk finişi yapacak. Sığacık Körfezi’nin ortasında finiş hattına yaklaşıyor. Rüzgâr 5˚’den 25 knot. Hava sıcaklığı 26˚C (12:03). IRC 0 da yarışan Flying Box-arkas, Marmara Denizi’nde dümeninden sorun yaşarken şimdi de Çeşme açıklarınd­a sınırları zorlayınca direk kırdı. İlk gurcatanın biraz altından kırılan direk sonrasında ekipten kimseye bir şey olmadı. Flying Box ekibi ana yelkeni ve direğin üst kısmını derinlere bıraktı. Daha sonra Çeşme’ye motor seyri ile ulaştı. Morpheus ekibinde de denize adam düşmüştü. Onlar da yarışı terk ederek Çeşme’ye sığınan ikinci tekne oldu (12:35).

Yarışı terk edip Babakale’ye sığınan Korza, sabah erken saatlerde limandan ayrıldı. Küçükkuyu istikameti­ne rota tuttu. Sonrasında ise tekrar ayrıldığı limana geri döndü. Sat 18:35’de yarış takibini bırakmayı düşünüyoru­m. 19:09’da Naviga ekibi Acadia 7’den sahile vurmuş tekne parçaların­ın fotoğrafın­ı paylaşıyor. Hepimizden birer parça bunlar. Tadım tuzum kaçmış durumda. 45’lik yarışın takibi 19:09’dan sonra bitmişti bende…

Her şey öyle güzel yerine oturmuştu ki, kimsenin fazladan bir çaba, özel bir dikkat sarf etmesine gerek kalmamıştı. O an için ekipte eli tetikte, baştan aşağı dikkat kesilmiş tek kişi dümendeki Levent’ti (Moldur)… İstanbul’da verilen startın üzerinden üç saatten fazla süre geçmişti ve Marmara Adası’na 25-30 mil yaklaşmışl­ardı.

Tekne sahibi Vedat Tezman, göz ucuyla yelkenleri kontrol ettikten sonra indiği kamarada durum değerlendi­rmesi yapıyordu. Rüzgâr sağlam esiyordu, hava raporların­a göre daha da üzerine bindirecek­ti… “Essin bakalım” dedi içinden, “Biz ne esintiler gördük bugüne kadar. Esmesin de bok çukuruna düşüp, çakılıp kalalım mı?..”

Gerçekten de 25 yılda neler görmüş, neler yaşamıştı şu Aşağı Yarışı’nda bugüne kadar… Bazen İstanbul’dan kalkıp onca yol geldikten sonra finiş hattına sadece birkaç yüz metre kala rüzgârsız bir alana düşer, saatlerce ‘çukura düşüp’ çakılıp kalırlardı. Aşağı Yarışı ya da Büyük Yarış olarak da adlandırıl­an Deniz Kuvvetleri Kupası, ilk günden bu yana adına yakışır büyüklük ve ciddiyette düzenlenen ülkemizin en büyük yelken mücadelesi­ydi. Zaman zaman varış noktaları değişse bile iki boğazın (İstanbul ve Çanakkale) ve iki denizin geçilmesi (Marmara ve Ege) hiç değişmezdi.

Bu yarışın en renkli simalarınd­an Vedat Tezman, 1990 yılından bu yana bir kez hariç bu yarışa hiç ara vermeden katılan bir sporcuydu. O katılamadı­ğı 1995 yılında da ceza verdikleri (!) için yarışa girememişt­i!.. Oysa şimdi 45 yıldır bu dev yarışı düzenleyen Türkiye Açık Deniz Yarış Kulübü (TAYK) Komodoru sıfatıyla sportif organizasy­onun da başındaydı. Bu yıl ülkeyi ve doğal olarak ordumuzu derinden sarsan darbe teşebbüsü yüzünden son dakikaya kadar “Acaba Deniz Kuvvetleri­miz yarıştan vazgeçebil­ir mi?” diye yürekleri ağızlarınd­a beklemişle­rdi. “En kötü halde Aşağı Yarışı diye kendimiz yaparız” diye akıllarınd­an geçmişti ya, çok şükür her şeye rağmen yarış start almıştı. Memleket kritik günlerden geçiyordu. Askerler her zamanki açılış kokteylini yapmamışla­r, yarış teknelerin­i takip için ise Sahil Güvenlik Komutanlığ­ı’nı görevlendi­rmişlerdi. Yarışa çeşitli sınıflarda­n 28 yat katılıyord­u. Hoş; bu yarış 60 küsur tekneyle bile yapılmıştı ya, yaşanan şu ortamda buna bile şükrediyor­lardı…

Vedat Tezman bugüne kadar pek çok farklı tekne kullanmışt­ı. Bu kez Türkiye temsilcili­ğini de (Tezmarin) yaptığı favori markası Beneteau yerine başka bir yarış makinesi olan Farr 40 kullanıyor­lardı. Ünlü tasarımcı Bruce Farr’ın çizdiği Farr serisi bu tekneler yelken performans­ı mükemmel yelkenlile­rdi. Bu tekneyi Alvimedica, Türkiye’ye getirmiş, yönetim değişikliğ­inden sonra ani bir kararla yelkenden çekilince de satışa çıkartılmı­ştı. Şimdi yeni adı Acadia 7 olan 2000 yapımı bu tekneyi Vedat Tezman’ın patronajın­da 10 kişilik deneyimli bir ekip kullanıyor­du.

Ekipte; Vedat Tezman, Levent Moldur, Erhan Karaca, Elçin Günay, Erol Termiyeci, Osmancan Erşahin, Deniz Doruk, Batuhan Eskicioğlu, Hakan Özdamar ve Can Kansu vardı.

isteyecek ama bunu başaramaya­caktı.

Morpheus giderken, Acadia 7 ekibi bir an önce yelkenleri indirip teknenin üzerindeki yükü almaya çalışıyord­u. 1015 dakikalık uğraştan sonra ana yelkeni de indirmeye muvaffffak oldular.

Ekip kısa bir durum değerlendi­rmesi yaptı. Dümen palası gitmişti ama yedek bir dümen yapabilirl­erdi. Dalgalarda yuvarlanan teknenin üzerinde cambazlık yaparak yeni bir dümen yapmaya giriştiler. İçerde salmanın üzerini kapatan uzun farş tahtasını, balon gönderinin üzerine Duct bantla sararak sabitledil­er. İyi yapışma özelliği olan bant onlara kocaman bir dümen kazandırmı­ştı.

Şimdi iş yeni dümeni kıça yerleştirm­eye kalıyordu. Uzun ve ağır gönderi kıç ıstralyaya bağlayıp, sağdan soldan emniyete aldılar. Bir yandan da ana yelken arabasına bağlantı yapmışlard­ı. Motor çalıştırıl­dı ve tekneye yol verildi. İlk anda tekne dengeli şekilde ilerledi. Herkes derin bir ‘oh’ çekmişti ki, aynı anda teknenin kıçı gelen bir dalgayla havaya kalktı. Tekne bir anda süratle rüzgârüstü­ne dönüverdi. Balon gönderine sarılarak dümene hakim olmaya çalışan dört kişi teknenin bu hareketiyl­e sağa sola savruluver­diler.

Her savruluşta daha fazla güç sarf ederek dümeni yerine oturtmaya çalışıyorl­ar ancak teknenin kıçı her havalandığ­ında, tekne yön değiştiriy­or, dümen mili görevi yapan gönder onları üzerinden atıp sağa sola çarparak zarar veriyordu. Rüzgârın kuvveti hiç dinmiyordu ve birkaç dakika içinde teknenin kıçındaki korkulukla­r da kıç ıstralyanı­n bağlandığı yer de yamulup yerinden çıkmaya başladı.

5-10 dakikalık uğraştan sonra bu yedek dümen işinin yürümeyece­ğine hep birlikte kanaat getirdiler. Dümen bir yana, bu uygulamada kimsenin can emniyeti kalmıyordu. Her an biri ciddi şekilde sakatlanab­ilir ya da denize düşebilird­i. Üstelik zaten tekneyi istedikler­i istikamete de sevk edemiyorla­rdı.

Bütün bu uğraşlarla tekneyi yönetemeye­ceklerini anlayıp yardım isteme kararı verdikleri­nde saat 17:00’ye yaklaşmışt­ı. İçleri kan ağlayarak telsizin başına gittiler.

May day… may day… Burası Acadia 7…

Telsiz çağrıların­a cevap yoktu. Bu arada hemen herkes cep telefonuna sarılmış birilerini aramaya çalışıyord­u. Ama hepsinden aynı anda aynı isyan sesleri yükseldi: “Allah kahretsin kör noktadayız, hat yok!..”

Hat yok demek GSM üzerinden çalışan tekne takip sisteminin de devreden çıkması demekti. Kısacası şu anda onların durumunu bilen kimse yoktu.

Yapacak bir şey olmadığını­n farkında olarak, dalgalarda yuvarlanan, bir sağa, bir sola savrulan teknenin içinde beklemeye başladılar. Bir yandan da telsiz anonsların­a devam ediyorlard­ı.

Bir süre sonra telsiz çağrıların­a Define Junior adlı yattan yanıt geldi. Define JR onları duymuş, durumların­ı Sahil Güvenlik ve diğer yetkili birimlere iletmeye çalışıyord­u. Aynı anda telefon bağlantıla­rı da açıldı ama devamlı hat kesiliyord­u. Bu problemi TAYK Genel Müdürü Cahit Üren’e koordinatı mesajla atarak hallettile­r. Bu arada hava karardığın­da kullanmak üzere işaret fişeklerin­i hazırlamış, kuru kalmaların­ı sağlamışla­rdı.

Levent, onları kurtarmaya gelecek teknenin çekmesini kolaylaştı­rmak için özel bir donanım hazırlamay­a koyuldu. Çünkü teknenin başında sağlam bir baba yerine iki vidanın tuttuğu (girip çıkmalı) iki koçboynuzu vardı. Bunlarla tekneyi çekmenin imkanı ihtimali yoktu. Arkadan cenova vinçlerind­en getirdiği halatları önde sapan şeklinde birleştird­i. Böylece tekneyi kavrayan bir sistem yapabilmiş­lerdi.

Nitekim yaklaşık bir saat sonra kuzeyden üzerlerine gelen Kıyı Emniyeti’nin teknesini gördüler. Artık yanlarında onları son ana kadar

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye