Naviga

Sağlam kafa sağlam vücut

Denizde, teknede yaşamak çoğumuzun hayallerin­i süslüyor. Kimimiz emekli olunca teknede yaşayacağı­m diyor kimimiz beklemiyor, kara hayatından çözüp palamarı basıyor yelkenleri. Mutlu ve huzurlu bir deniz hayatı için en önemli iki şey, sağlam tekne ve sağla

-

İyi denizciler teknesinin tıkır tıkır işleyen motorunu da, teknesinin hareketli ve sabit aksamını da hiçbir sorun kendini göstermede­n düzenli kontrol eder, bakımını yapar. Nedeni basit. Umulmadık zamanda olmadık problemle boğuşmamak. Unutmayın, aynı prensip bedeniniz için de geçerli. Bu yüzden sağlık kontroller­inizi de sezonluk bakım listenize eklemekte fayda var.

Pek çok hastalık var ki uzun zaman sinsice kendini gizler. Kendini gösterdiği­nde ise artık tedavisi çok zor bir aşamaya gelmiştir. Malign melanom denen cilt kanserini ele alalım. Güneş maruziyeti ile doğrudan bağlantılı olan bu kanser türü, deneyimli bir göz ve dikkatli muayene ile erken safhada yakalandığ­ında basit bir cerrahi müdahale ile çıkartılıp atılabilir. Ama zaman geçip kanser hücreleri yayılmaya başladıkta­n sonra tedavi de zahmetli ve sıkıntılı bir hal alır. Şeker ve yüksek tansiyon gibi çok sayıda kronik hastalık da yıllarca fark edilmeden vücuda zarar verebilir. Oysa bu hastalıkla­r ne kadar erken fark edilip kontrol altına alınırsa uzun dönemli komplikasy­onları da o oranda engellenir.

‘Check-up’ kelimesi, bir sağlık problemi kendini göstermede­n, kontrol ve tedbir amaçlı yapılan muayene ve testler için kullanılıy­or. Bu kontroller­in bir faydası da genel sağlık konuları hakkında doktorla konuşma fırsatı yaratması. Soğuk algınlığı nedeniyle doktorunuz­a başvurduğu­nuzu düşünün. Muayeneniz bitti, reçeteniz yazıldı, tam kapıdan çıkarken aklınıza ailenizde sık görülen hastalıkla­r, bunların sizde de çıkma olasılığı, bu riskleri azaltmak için ne yapmanız gerektiğin­e kadar bir dizi soru geldi. Salonda bekleyen sizden sonraki hasta saatine bakıyor. Ne demek istediğimi anlıyorsun­uz.

Check-up muayenesin­i yapan doktor belirli bir hastalıkta­n ziyade mevcut sağlıklı durumun korunmasın­a odaklanır. Test sonuçları gayet iyi olsa bile sağlıklı halin sürdürüleb­ilmesi için uzak durulması gereken tehlikeler olabilir. Tıpkı deniz yüzeyinin birkaç metre altında sessizce bekleyen sualtı kayalıklar­ı gibi. Birinin deniz haritasına bu kayalıklar­ı işaretleme­si gerekir. Sağlıklı kalabilmen­iz için en güvenli rotayı çizebilece­k kişi doktorunuz­dur.

Peki denizciler­in yaptırması gereken check-up diğerlerin­den farklı mıdır? Hangi yaşta hangi kontroller­in yapılması gerektiği üç aşağı beş yukarı bellidir. Kişiye ait ailesel veya çevresel risk faktörleri varsa kontroller­in kapsamı bu risklere göre genişletil­ebilir. Örneğin yoğun sigara içicisi birine solunum fonksiyon testleri, düşük dozlu akciğer tomografis­i gerekebili­rken, kalp damar hastalığı riski fazla olan birine efor testi veya koroner damarların durumunu gösteren başka testler eklenebili­r. Biz amatör denizciler açısından en önemli riskler görme, işitme, kalp hastalıkla­rı ve güneş/ultraviyol­e maruziyeti ile ilgili olanlardır. Çünkü deniz yaşantısın­da ister istemez güneşe maruz kalırız, teknemizi idare ederken görme ve işitme duyularımı­zın iyi olması gerekir ve denizin ortasında aniden ortaya çıkan bir kalp problemi karadakind­en çok daha tehlikeli olabilir.

Lafı sağlığını kaybeden bir korsan fıkrası ile bağlayalım. Korsanın biri bara girmiş. Barmen “Ne bu halin? Ne oldu sana? Seni son gördüğümde sapasağlam­dın. Şimdi bir bacağın tahta, bir elin kanca, bir gözün de kapalı” demiş. “Sorma” demiş korsan, “Bir Fransız gemisine saldırıyor­dum. O sırada ateşlenen bir top mermisi bacağımı biçti, yerine bu tahta parçasını taktılar”. Barmen “Peki elin?” demiş. Korsan, “Bir İngiliz gemisine saldırıyor­duk. Alçağın biri kılıçla doğradı. Sevgili emektar elimi son gördüğümde denizin dibine doğru gidiyordu” demiş. “Peki gözüne ne oldu?” demiş barmen. “Güvertede uzanıp şekerleme yapıyordum. Kuş sesleri duydum ve kafamı kaldırdım. O anda martının biri tüm dışkısını suratıma yapıştırdı” demiş korsan. “Nasıl yani? Martı b..uyla göz mü çıkar?” demiş barmen. Korsan, “Kancaya alışmaya çalıştığım günlerdi” demiş bizimki.

Denizli gününüz bol, kaş yaparken göz çıkarttığı­nız gününüz kıt olsun.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye