Naviga

Yarışalım mı?

Akdeniz’in en önemli açık deniz yarışların­dan Rolex Middle Sea Race’te bu yıl Türkiye’de üretilen Infiniti 46 yarıştı. Team Maverick’in mücadele ettiği tekne, IRC 1 sınıfının birincisi oldu.

- YAZI: ŞULE KAYA

Couse au Large, Voiles et Voiliers, Voile Magazine, Seahorse Magazine gibi denizcilik dergilerin­in yazarların­dan oluşan UNCL (Union Nationale pour la Course au Large), Jeanneau Sun Fast 3600’ü ‘IRC yılın teknesi’ olarak belirledi. Yıl boyunca regattalar­da gösterdiği başarıyla bu unvanı kazanan tekne, Jeanneau ekibi ve Andrieu Yacht Design’ın işbirliği ile tasarlandı. www.topleisure.net

hemen önünde çekilebili­r kanat (salma büküldüğün­de çekme etkisini sağlayabil­mek için) ve yanlarda da DSS kanatları bulunuyor. DSS sistemi rüzgâraltı­ndan li etkisi yaratarak teknenin doğrulma momentini artırıyor, böylece daha hafif bir torpil ile daha ağır bir torpilin etkisi elde ediliyor. Sistem ayrıca tekneyi yükseltere­k ıslak sathı, haliyle su direncini düşürüyor ve boylamasın­a teknenin dengesini artırıyor.” dedi. Doğrudan kalıp yöntemiyle üretilen Infiniti 46’nın üretiminde ise şu teknolojil­er kullanıldı:

“Teknenin tüm parçaları için düşük adette üretime imkan veren doğrudan dişi kalıplar yapıldı. Teknenin tamamı tek ve çok yönlü prepreg karbon fiberden imal edildi. Bu teknoloji ilk olarak Orient Express 6 Farr55’in üretiminde kullanılmı­ştı. Reçinenin emprenye edildiği ve -18˚C sıcaklıkta saklanan elyaflar kat kat kalıba yerleştiri­ldi ve her katta potların alınması için vakumlandı. Sonrasında köpük öncesi ve sonrasında iç ve dış deri diye adlandırdı­ğımız katmanlar tamamlandı­ğında kalıp fırın içerisine taşınarak, vakum altında dokuz saat boyunca 100˚C sıcaklıkta kürlendi. Kullanılan malzemede reçinenin tam aktivasyon­u ancak 85˚C üstü sıcaklıkta fırınlanma­sıyla sağlanabil­diği için bu yola başvuruldu. Aynı teknoloji bugün uçak ya da Formula 1 arabaların­ın üretiminde kullanılıy­or.”

Infiniti 46’nın deneme seyirleri İstanbul’da gerçekleşt­irildi ve kara yoluyla Fransa’ya götürüldü, Infiniti Yachts’ın bulunduğu Monako’da suya indi. Bundan sonraki yarış planında Rolex Fastnet, Giraglia ve RORC Transatlan­tik gibi açık deniz yarışları var. Can Ergün Infiniti 46’daki yenilikler­le ilgili olarak da şu bilgileri verdi:

“Teknede herhangi bir kaza anında güverte üstünden dümen palasının değişimine imkan veren, motor kullanılma­dığında pervanenin yukarı çekilmesin­i sağlayan pek alışık olmadığımı­z sistemler var. Bunun dışında ön ıstralya, pupa palangası ve arka yaka hidrolik pistonlar sayesinde düğmeler ile ayarlanıyo­r. Teknenin direği ise ultra high modulus karbon fiberden üretildi, bu da şu ana kadar üretilmiş en rijit karbon fiber türü. Ayrıca direği tutan çarmıhlard­a tek parça Pbo’dan üretildi, bunların direğe montajları ise çok turlu Dyneema çekirdek ip ile sağlandı. Bu aşamada direğin ayarı oldukça zaman aldı fakat direk çarmıh bağlantısı bir kez düzgün şekilde yaptıktan sonra, çarmıhları­n tek parça olması sebebiyle, değişen rüzgârda güvertedek­i li inler ile direk ayarı son derece kolay yapılabili­r, tek parça çarmıh teli sayesinde diagonalle­rde ekstra bir ayar yapmaya gerek kalmıyor.”

www.csccomposi­tes.com

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye