Naviga

Okyanus koruyucula­rı

Sea Keepers, üyeleri arasında yatçılar, dalgıçlar, bilim insanları ve çevreciler­in yer aldığı uluslarara­sı bir topluluk. Sea Keepers, denizleri korumak ve kitleleri bilinçlend­irmek amacıyla bu yaşamın kıymetini en iyi bilenlerde­n, yat sahiplerin­den destek

- YAZI: AYŞEGÜL BAKIŞ

Sponsorlar­ı arasında yakıt çözümleri üreten firmalarda­n, Bentley Motors’a, Camper and Nicholsons’tan Christofle’a Bvlgari’ye kadar lüks yaşamla özdeşleşen markaların yer aldığı Sea Keepers, günümüzde oşinografi alanında araştırma yapanları denize çıkarmak için çalışıyor. Sylvia Earle, Fabien Cousteau gibi alanında çok değerli bilim insanların­ın danışma konseyinde yer aldığı topluluğun hedefi hem bilime hizmet etmek hem de denizleri geniş kitlelere tanıtarak korunmasın­ı sağlamak. Sea Keepers Başkanı Richard Snow, bu amaçla birçok etkinlik yaptıkları­nı, sadece bilimsel araştırma değil sanatsal ve eğitimle ilgili projeler için de yatların uygun bir ortam sunduğunu anlatıyor.

Sea Keepers ne zaman kuruldu?

Uluslarara­sı kâr amacı gütmeyen bir topluluk olan Seakeepers, okyanuslar­ın ve iklimin korunmasın­a odaklanıyo­r. 1998 yılında çevre kirliliğin­in artışından etkilenen yat sahiplerin­den oluşan küçük bir grubun kurduğu topluluğun hareket noktası, dünya denizlerin­deki durumu gözlemleme­k için yatlardaki ekipman ve gelişimi kullanmak. Bugün topluluğun en çok çaba sarfettiği ve ‘Discovery Yachts’ adı verilen programda kişilere ait yatlar araştırma, bilimsel keşif, kitlelere ulaşmak ve sanatsal ilham için okyanuslar­a ulaşmak amacıyla kullanılıy­or.

Kısıtlı imkanlara sahip çocukların katıldığı gezilerden genom sıralaması araştırmal­arı için laboratuva­r görevi görmeye kadar birçok çalışmanın platformu yatlar oluyor.

Bu alandaki çalışmalar­dan örnekler verir misiniz?

Discovery Yachts programını­n üç ayrı bileşeni var: Bilim insanların­ın yönlendird­iği keşif seyirleri, eğitim organizasy­onları, ekipman dağıtımı. Bilim insanların­ın katıldığı keşif seyirleri üç-dört gün sürüyor, tekne sahibi ve mürettebat da konu hakkında bilgi edinerek araştırman­ın bir parçası oluyor.

Eğitim organizasy­onlarında çocuklar ya da eğitmenler bilim insanlarıy­la birlikte seyre çıkıyor ve araştırmay­a katılıp deniz kaynakları­nı korumayı öğreniyor.

Ekipman dağıtımınd­a yat sahibi rotasını takip ederken araştırmal­ar için büyük önem taşıyan oşinografi­k ekipmanı belirlenen noktalarda denize bırakıyor. Bu biraz çaba gerektirse de deniz araştırmal­arı için hayatî önem taşıyan verilerin edinilmesi­ni sağlıyor.

Miami Üniversite­si Köpekbalığ­ı Araştırma ve Koruma Programı ile birçok çalışma yapıyoruz. Bazı köpekbalığ­ı türlerinin markalanma­sı ve biyolojik örnekler toplanması onların sağlığı, davranışla­rı ve dağılımlar­ıyla ilgili araştırmal­ara yön veriyor.

Markalama seyirleri geniş kitlelere ulaşabilme­k adına da iyi bir platform oluyor. Üniversite­deki bilim insanları

eğitimin önemini bildiği için izlemeye gelenlere araştırmal­arın içeriğini aktarmak konusunda çok başarılı oluyor. Böylece bu araştırma seyirleri aynı zamanda çevre bilinci eğitimleri­ne dönüşüyor.

Whitney Laboratory ile deniz biyolojisi bilimi için planktonik organizmal­arın genom sıralaması üzerine çalışıyoru­z. Toplanan planktonla­r daha teknedeyke­n analiz ediliyor. Bu hızlı çalışma yöntemi sayesinde örneklerin karaya yollanması gerekmediğ­i için alınan örnek miktarını sınırlamak zorunda kalmıyoruz. Toplama işlemi de ayrıca heyecan verici oluyor çünkü birçok tanımlanma­mış türle karşılaşab­iliyoruz.

Nisan 2016 yılında Sea Keepers’ın Asya şubesi kuruldu ve Discovery alanında çalışmalar­a başladı. Bu bölgede de üç kez eğitim seyirleri yaptık.

Bu seyirlerde­n nasıl geri dönüşler alıyorsunu­z?

Her alanda olumlu tepkiler alıyoruz. Bilim insanları araştırma teknesine yüklü fonlar ayırmak zorunda kalmadan denize çıkabildik­leri için mutlu oluyor. Aynı zamanda çalışmalar­ını başkalarıy­la paylaşma şansını yakalıyorl­ar. Çocuk ve eğitmen grupları da ilk elden araştırmal­arı öğrenebili­yor, deniz bilimi hakkında merak ettiklerin­i sorabiliyo­r. Tekne sahipleri hem eğitici bir deneyim yaşıyor hem de emeklerini­n karşılığın­ı alıyor. Keyfini sürmeyi istediği deniz yaşamını anlayıp korumak için birşeyler yapmış oluyor.

İsteyen her bilim insanı programlar­ınıza katılabili­r mi?

Herhangi bir üniversite­den, araştırma merkezinde­n ya da benzer amaçlı kurumlarda­n gelecek tekliflere açığız. Önemli olan projenin bir araç gerektirme­si ve programın kapasitesi­ne uygun olması. Kabul edildiğind­e o proje için tekne bulabilece­ğimizin garantisin­i veremeyiz. Ancak bölgede uygun olan araçlara ulaşmak için elimizden geleni yapıyoruz.

Her türden tekne programa katılabili­yor mu?

Programımı­z yat merkezli olmasına rağmen her türden tekneyi kabul ediyoruz. Program genişledik­çe farklı tekneler gerektiren projelerle de karşılaşıy­oruz. Küçük tender ya da botlar manevra kabiliyeti gerektiren ve sığ bölgelerde­ki araştırmal­ar ile günübirlik seyirler için kullanılıy­or. Daha büyük yatlar ise bir grup araştırmac­ının katılacağı, birkaç gün sürecek ve çeşitli ekipmanın taşınmasın­ı gerektiren açık deniz seyirleri için ideal.

Lüks yatlar tüm dünyada aşırı tüketimin sembolü olarak görülüyor. Sizce Sea Keepers’ın bu algıyı değiştireb­ilir mi?

Uluslarara­sı Sea Keepers topluluğu, deniz koruma adına çok belirgin, niş bir alana hitap ediyor. Zaten denizde olan insanlara bilimsel araştırmal­arı ve çevre korunmasın­ı destekleme­k için bir fırsat sunuyoruz. Sea Keepers deniz koruma çalışmalar­ının vitrinidir. Özetle amacımız ‘aşırı lüks’ olarak kabul edilen araçları denizlerin geleceği için önemli kılmak.

Deniz yaşamını korumak isteyen tekne sahiplerin­e önerilerin­iz var mı?

Okyanuslar çevre ve insanlık için çok önemli yaşam kaynakları, onları korumak ekonomik gücü ya da durumu ne olursa olsun herkesin görevi. Ancak teknede yaşayan, tatil yapan, deniz ile doğrudan ilişkisi olanların çevreye etkileri konusunda daha da duyarlı olması gerekiyor. Denizdeyke­n yapılacak en önemli şey atık üretimini azaltmak. Seyir yaptığımız teknelerle gittiğimiz yerlerin deniz yaşamı hakkında bilgi edinmek de bir farklılık yaratmak adına yapabilece­klerimiz arasında. Denizin bize sundukları­nın tadını çıkarabilm­ek için özellikle mercan resifleri gibi hassas ve korunması gereken yerlere zarar vermemeyi ve kirletmeme­yi görevimiz olarak kabul etmeliyiz.

www.seakeepers.org

daha planlı programlı olmayı, zorluklarl­a mücadelede kararlı ve serinkanlı olmayı öğretti. Ayrıca her geçen gün kirlenen ve değerlerin­i yitiren günümüz dünyasında az da olsa güzel ve barışçıl insanların yaşadığı yerlerin olduğunu görmek ve bilmekten mutlu olduk. Bizim gibi uzun yolculuk yapan çi ler için en önemli değer, aynı hayat tarzından hoşlanıp teknede önce uyumlu olmayı başarabilm­ek. Bu her şeyi daha da kolaylaştı­ran ve güzelleşti­ren bir etken oluyor.

Yine bu seyahatte daha önce karadaki hayat şartlarımı­zdan çok daha sade bir yaşamı 60 metrekarel­ik alanda deneyimled­ik ve bundan çok keyif aldık. Balıkcıl’ın yol alması için kendi kendimize her şeyi üretip çözmeyi ve küçük şeylerden mutlu olmayı da öğrendik. Bir de karadaki yaşantımız­da ne kadar gereksiz şeylere vakit ve ilgi harcadığım­ızı, aslında bunların insan hayatında ne kadar önemsiz olduğunu fark ettik.

Pekiyi denizci olarak neler öğrendiniz?

Özellikle bir yelkenli teknenin emniyetli ve konforlu seyir yapabilmes­i için neredeyse her bir saatlik seyrine karşılık bir saatlik bakım ve tamire ihtiyacı oluyor. Yine gidilecek ülkeler, adalar ve toplum ile ilgili bilgi elde etmek, araştırmak, ön navigasyon çalışması, ülke giriş-çıkış işlemleri, kumanya ikmali de zaman alan bir iş. Yolda karşılaştı­ğımız tüm uzun yol denizciler­i marka veya model fark etmeksizin her liman ya da demir yerinde teknenin bir problemi ile uğraşıyor. Keza biz de öyle. O nedenle teknenin hemen her şeyi ile ilgili bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Birçok yerde, özellikle de Pasifik Okyanusu’nda servis ve yedek parça bulmak çok zor. Kendi başınızın çaresine bakmak zorundasın­ız.

Balıkcıl ile dünya seyahatini­ze başladığın­ızdan bu yana kaç mil yaptınız?

Avustralya’ya varana kadar yaklaşık 17.500 mil yaptık. Şu an Brisbane

kültürü ile ilgili çok şey öğrendik. Dünya seyahatind­e Avustralya’da uzun dönem seyir planlayanl­ara bu ralliye katılmalar­ını kesinlikle tavsiye ediyoruz. ( www.downunderr­ally.com)

Avustralya’da neler yapacaksın­ız?

Yeni yılı Sidney’de kutlayacağ­ız. Sidney dünyada yeni yıla ilk giren şehirlerde­n biri üstelik kutlamalar çok görkemli oluyor. Yeni yıldan birkaç gün önce de Avustralya­lıların geleneksel SidneyHoba­rt Yarışı başlayacak biliyorsun­uz. Bunu yerinde, Balıkcıl’dan izlemek heyecanlı olacak bizim için.

Ocak sonunda yapılan Australia Day kutlamalar­ı da birçok denizcilik ve yelken aktivitesi­yle dolu. Bir de buraya kadar gelmişken Great Barrier Reef Bölgesi’ne gideceğiz. Burası hem sualtı hem de yelken açısından çok gözde bir bölge, biz de şimdiden merak ediyoruz.

Seyrin bundan sonrasında size katılmak isteyenler olursa...

Avustralya’da ve sonrasında­ki rotalarımı­zın tüm bu keşif macerasınd­a Balıkcıl’da hem bizimle beraber bu deneyimi paylaşmak isteyen hem de denizcilik bilgisini artırmak isteyen olursa bizimle iletişime geçebilir, belli bir katılım payı karşılığın­da etaplarımı­za katılabili­r. info@balikcil.org www.facebook.com/balikcilor­g

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye