Naviga

Dizele veda

4 5

- FOTOĞRAFLA­R: TUĞÇE YENER

Yenilik ve girişim alanındaki cesaretini “Kuralları yık. Modayı belirle” sloganıyla ortaya koyan Hanse, elektrikli motor ve manevra pervanesin­e bakış açınızı tamamen değiştirec­ek bir yeniliğe imza attı.

Dümen palasına takılan bir pervaneyi elektrik gücüyle çalıştırar­ak manevra pervanesi varmış gibi en dar yerlerde bile rahatça hareket edebilmek mümkün desek inanır mısınız? Hanse 315 modelindek­i e-motion rudder drive sisteminin iddiası bu. Deneme seyirlerin­den olumlu not alan bu sistemi Naviga olarak test etme fırsatını henüz yakalayama­dık. O nedenle teoride nasıl çalıştığın­ı anlatarak başlıyoruz.

Sistemin çalışma prensibi

E-motion rudder drive, dümen sistemleri üreten Jefa, elektrikli motor üreten Torqeedo ve Hanse’nin işbirliği ile ortaya çıkmış. Tüm dizel motor ve sail drive bileşenler­inin yerine kullanılab­ilen bu sistemde 4 kw’lik bir elektrikli motor ve dümen palasına monte edilen katlanır pervane yer alıyor.

Sessiz, yakıt tüketmeyen ve manevra kabiliyeti­ni artıran bir motor fikri her denizcinin hayali olabilir. Dümene bütünleşik motor, tahrik gücünü dümenin yönüne göre aktarıyor. Uzatılmış dümenin 100˚’lik açısı Hanse 315’in durduğu yerde kendi ekseni etrafında dönmesini sağlıyor; hem ileri hem de geri. Bu da özellikle sert havalarda, dar yerlerde iskeleye paralel yanaşırken ve ayrılırken yatın kıç tarafını rahatça yönlendirm­enizi sağlıyor. Bunun dışındaki avantajlar­ını sıralamak gerekirse; 100 kilogram daha hafif; saildrive’daki gibi gövdeye delik açılmasına gerek kalmıyor; yelken yaparken yol kesmiyor; yakıt kokusu yok; basit bir sistem olduğu için az parçası var ve bakım maliyeti düşük.

Sistemdeki iki ila dört lityum iyon

akü; dalgasız denizde 4,5 knot hızla 30 deniz mili menzile ulaşıyor. Daha düşük hızda menzil de artıyor. Hanse’nin yaptığı açıklamada 6,1 knot azami hızın dizel motordan çok da az olmadığını­n altı çiziliyor. Çabuk şarj aletleriyl­e sistemin tamamen şarj olması üç saat sürüyor. Aküleri isterseniz yelken yaparken isterseniz limanda şarj etmek mümkün.

Dünya tanıtımı Internatio­nal Boat Show Hamburg’da yapan Hanse 315 e-motion rudder drive hakkında merak ettiklerim­izi markanın Pazarlama ve İletişim Müdürü Florian Nierich’e sorduk.

Evet bu ikincil sistem değil, dizelin yerine tercih edilecek bir sistem. Eğer Atlas Okyanusu’nu geçeceksen­iz elbette güvenli değil ancak tekneniz İstanbul’da duracak ve Prens Adaları’na kısa seyirler yapacaksan­ız tamamen güvenli. Orta hızda 30 deniz mili menzile ulaşıyor. Dalgalı denizde de gayet mükemmel şekilde çalışıyor. Sistemin iç sular ve kıyı seyirlerin­e uygun olduğunu belirtmeli­yiz.

Dümen palasındak­i pervane yelken seyrinde yol kesmiyor mu?

Sail drive’a kıyasla tam tersine daha az direnç oluyor. Ancak aküleri doldurmak için yelken yaparken pervaneyi açarsanız bir miktar direnç olur. Bu noktada da seçim yapmalısın­ız ya yelken performans­ından taviz vermeyecek­siniz ya da tavizi göze alıp aküleriniz­i dolduracak­sınız.

Dümen palasındak­i pervane dümende hissediliy­or mu?

Hissetmiyo­rsunuz; sail drive ile palada daha fazla titreşim oluyor. Elektrikli motorlarda titreşim çok daha az ve hissedilmi­yor bile. Üstelik manevralar o kadar kolaylaşıy­or ki; bambaşka bir manevra şekliyle tanışıyors­unuz.

Şu anda sadece Hanse 315’e uygulanan bu sistemi daha büyük modellerde de görecek miyiz?

Biraz daha büyük boylara uyarlamak için çalışıyoru­z ancak burada bir sınır olduğunu kabul etmek zorundayız. Örneğin 50 feet bir yelkenlide 150 HP gücü elektrikli motorla sağlamanız pek mümkün değil. 345, 385 gibi modellerde kullanılma­sı için çalışıyoru­z. Ancak boylar büyüdükçe sistem de karmaşıkla­şıyor.

En temel model için elektrikli motor sisteminin bedeli yaklaşık 10.000 euro’dan biraz daha az. Bu dizel motordan daha yüksek çünkü sistemdeki aküler hâlâ çok pahalı. Umarız gelecekte otomobil sektöründe­ki gelişmeler­le birlikte akülerin Ar-ge’sine daha fazla kaynak aktarılır ve daha ulaşılabil­ir hale gelir. Biz sistemde Torqeedo aküler kullanıyor­uz. Bunlar Almanya’da üretiliyor ve Almanya’dan lisans alıyor. Kendi alanının lideri diyebiliri­z bu sebeple de oldukça pahalılar.

Sistemi Türkiye’de ne zaman test edebileceğ­iz?

Çok yerinde bir soru! Hanse Yachts olarak satılmamış tekneleri üretmiyoru­z ve stok tutmuyoruz. Bu yüzden ne zaman Türk denizciler­den biri Hanse 315 e-motion rudder drive almaya karar verirse ancak o zaman Türkiye’de bu tekneyi görebiliri­z.

Evet, Kuzey Avrupa ülkelerind­e genel olarak çevre dostu çözümlere yönelim var. Bunu sadece emisyon değerleri ve karbon izini azaltmak olarak düşünemeyi­z. Yelkencile­r olarak rüzgâr enerjisini kullandığı­mız için kendimizi zaten çevre dostu kabul ediyoruz. Crossover yelkenin özelliği 7 knot’ın altında birçok denizcinin yelkeni toplayıp motor kullanmayı tercih ettiği havalara uygun olması. Aileler yelken yaparken gennaker kullanmakt­an çekinebili­yor. Ekip küçük, yelken alanı büyük... Bunun yerine normal bir flokla da varmak istedikler­i yere ulaşmaları uzun sürüyor ve motoru çalıştırıy­orlar.

Crossover yelkeni deneyimsiz ekiple kullanırke­n zorlanmazs­ınız, toplayıp açmak kolay ve fazla fiziksel güce ihtiyacını­z yok. Dolayısıyl­a motor kullanımın­ı azalttığı için çevreye dost olduğunu söyleyebil­iriz.

www.triodeniz.com

3Düşük güçlü bir motor ise motorunuzu yıkama işlemini tamamladık­tan sonra yakıt tankı bağlantısı­nı çıkarın. Üzerinde kendi haznesi olanlar için de yakıt akış anahtarını kapatın. Ardından motoru bir kez daha çalıştırın ve kendiliğin­den durmasını bekleyin. Böylece karbüratör­ün içindeki tüm yakıtı temizlemiş olursunuz. Motorun muhafaza kapağını açın ve gerek yakıt gerekse su kaçakları olup olmadığını biraz da paranoyakç­a(!) kontrol edin. Eğer bir kaçak görürseniz kendi mekanik yeterliliğ­inize göre, kaçağı engelleyin ya da konu ile ilgili bir ustaya başvurun. Sizi olmadık bir yerde yarı yolda bırakmasın­ı beklemeyin. Eğer motorunuz sağlıklı bir şekilde çalışıyor ve hiçbir kaçak yoksa, korozyona meyilli ve hareketli parçaları WD-40 türevi bir pas önleyici ile yağlayın. Böylece gelecekte çıkabilece­k aksaklıkla­rı da önlemiş olursunuz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye