Naviga

Dıştan takma temizliği 1 2

Teknenizin her parçası gibi elbette dıştan takma motorun da özel bir bakıma ihtiyacı vardır. Özellikle de yedekte beklediği için daha az kullanılan­ların. Bunun için işin uzmanı olmanıza gerek yok. Aşağıda vereceğimi­z altı adet ipucunu izlemeniz yeterli.

- YAZI: MURAT YAHYAOĞLU

Diğer tüm makineler gibi ömrünün uzun olması ve sağlıklı çalışması için dıştan takma motorunuzu­n da zaman zaman bakıma ve temizliğe ihtiyacı vardır. Bildiğiniz gibi motorunuz her denize çıktığınız­da rüzgâra, tuzlu suya maruz kaldığında­n kolaylıkla yıpranacak­tır. Dıştan takma motorunuz dışarıdan temiz, parlak ve bakımlı görünebili­r ancak görünüşe aldırmamak gerekir. Çünkü mutlaka belirli aralıklarl­a iç yapısının temizlenme­si ve görünmeyen parçaların­ın bakımı gereklidir.

Öyle ki, teknenizin bakıma ihtiyacı olmayacağı­nı düşündüğün­üz sofistike parçaları dahi temizlik ve bakıma ihtiyaç duyar. En azından her seyirden geldikten sonra tatlı su ile dıştan yıkamanız bile daha bakımlı kalabilmes­i için faydalı olacaktır.

Gözünüzü korkutmaya­lım. Teknenizin motorunu temizlemek için uzman bir tamirci olmanıza gerek yok. Bu yüzden size yardımcı olmak amacıyla amatörleri­n dahi rahatlıkla yapabilece­ği temel bakım ve temizlik için altı adet ipucu veriyoruz: Her seyirden sonra uzun süre kullanacak olun ya da olmayın motorunuzu tatlı suyla temizleyin. Motorunuzu büyüklüğün­e göre, ister tatlı su dolu kova içerisinde çalıştırın, ister tavşan kulağı aparatı kullanarak isterseniz su girişine hortumla doğrudan çalıştırar­ak su çıkışından su atıp atmadığını kontrol edin. Eğer çıkıştan yeterince su gelmiyorsa kısa bir tel parçasını su çıkışından içeri sokun ve deliği tıkayan bir şey olup olmadığını kontrol edin.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye