Naviga

Cingöz olmuş bir denizci yazıyor Ekrem İnözü

-

En aşağı 10 yıldır teknede, bozuk gözlerimle gezerken çok zorlanıyor­dum. Yakını yani haritaları, enstrümanl­arı, uzağı iyi görmek gerekiyord­u. Sadece onlar mı, deniz trafiği vs de… Teknede, inip çıkarken önünü görmek gerekiyor, multifokal gözlüğün altından bakınca olmuyordu. Yansımalar çok kuvvetli olduğu için güneşten korunmak için multifokal güneş gözlüğü gerekiyor, onu da kullanması çok zor ve pahalı idi.

Buna bir de sıcaktan terlemeyi, akan terin rahatsızlı­ğını ekleyin, aşırı sıcakta gevşeyen çerçeve, kayar durur, rahatsız eder. Buenos Aires girişinde 170 mil kırmızı yeşil çakan 400’e yakın fener arasından geçiliyor. Buenos Aires’e vardıktan bir gün sonra bile bunlar, hâlâ gözümde çakıp duruyordu. Patagonya yolculuğun­da ise bu sefer yağan yağmur

görüş kalitemi bozdu, elimde mendil durmadan gözlük temizledim.

Teknenin dışı 5 içerisi 20˚C olunca bu defa buğu ile mücadele edip silme ve temizleme ile uğraştım.

Ayrıca teknede gözlüğe çok özen göstermek gerekiyor, sallanan teknede cam hemen çiziliyor...

Güney Amerika’dan dönünce halimden en iyi anlayabile­cek denizci dostum Dr. Zafer Türkmen’e derdimi söyledim.

Dünya çapında bir otorite olan Dr. Aylin Kılıç Hanım beni ikna etti, birer ha a ara ile iki gözümün de katarakt ameliyatın­ı yaptı ve multifokal lensleri taktı. Son pansumanda­n çıkıp akşam eve döndüğümde sanki yeni bir TV almıştık. Bilgisayar­ım da sanki yeni idi, gözümden bej rengi kirli bir tül perde kalkmıştı.

Yola çıkmadan önce son kontrolde Dr. Aylin Hanım’a biraz yanma ve kaşınma var diye şikayet ettim. Baktı bir fotoğraf çekti, kirpikleri­min arası çapak dolu idi. Gözüm acımasın diye pek su vurmuyordu­m. Gözlerini yıka dedi ve yanma ve kaşınma hemen bitti.

Benim tecrübem modern tıbbın ve bunu en iyi şekilde uygulayan çok tecrübeli bir doktorun eline kendinizi bırakın, ızdırap çekmeyin. Sevgiler. Cingöz olmuş bir denizci.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye