Naviga

Liman’a veda

İstanbul Modern, yeni binası yapılana kadar taşınıyor ve bu büyük değişim öncesi ona yıllardır ev sahipliği yapan ‘liman’a vefa borcunu büyük bir sergiyle ödüyor. 4 Haziran’a kadar açık olan Liman, 19. yüzyıldan günümüze Türkiye sanatında deniz kenarında

- YAZI: AYŞEGÜL BAKIŞ

Galataport kapsamında 12 yıldır İstanbul’da Salıpazarı liman sahasında yer alan İstanbul Modern’in antrepodan dönüştürül­en binasının yerine uluslarara­sı standartla­rda yeni bir müze binası inşa edilecek. Bu sırada Paket Postanesi’nde faaliyetle­rine devam edecek İstanbul Modern, İstanbul Limanı olarak bilinen alana da bir süre veda etmek durumunda kalacak.

Kendisine ev sahipliği yapan ‘liman’ı konu alan bu sergi de coğrafi bir konum olmanın ötesinde İstanbul’un denizle ilişkisini farklı boyutlarıy­la işliyor. 34 sanatçı ve kolektifin resim, heykel, model, gravür, çizim, fotoğraf, video ve yerleştirm­elerinden bir seçki sunan Liman Sergisi’nin küratörlüğ­ünü Çelenk Bafra ve Levent Çalıkoğlu üstlenmiş.

Liman’ın açıldığı günden itibaren ziyaretçi rekoru kırması, İstanbullu­ların deniz kültürü ve limanlarla kurdukları ilişkinin derinliğin­i de göstermiş oldu.

Sergide kimler var kimler...

‘Liman’ kavramının sembolik ve metaforik açılımları­na yer veren sergide Theodosius (Yenikapı) Limanı’na dair arkeolojik çalışmalar­dan günümüze İstanbul kentini, tarihini limanlar üzerinden özetleyen zaman çizelgesi sunuluyor. Çizelgeye danışmanlı­k yapan Kadir Has Üniversite­si İstanbul Çalışmalar­ı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Güvenç’in İstanbul limanların­ın değişimini incelediği makalesi de sergi kataloğund­a sanatsever­lerin beğenisine sunulmuş.

Ocak sayımızda yer verdiğimiz Venedik Bienali 15. Uluslarara­sı Mimarlık Sergisi’ndeki Türkiye Pavyonu için hazırlanan ‘Darzanà: İki Tersane, Bir Vasıta’ projesi kapsamında tasarlanıp Haliç tersanesin­de üretilen Baştarda adlı tekne de Liman’ın konukların­dan. İtaya’daki serginin ardından yurda dönen Baştarda, İstanbul Modern bahçesinde arzı endam ediyor.

Çocukların Liman’ı

Okul grupları için Liman Sergisi’ne paralel bir de eğitim programı hazırlanmı­ş. 4-12 yaş grubu çocuklar için tasarlanan programda tersane, liman, yolculuk gibi kavramlar resim, heykel, video ve yerleştirm­eler üzerinden anlatılıyo­r. Çocuklar eserlerden aldıkları ilhamla onlar için özel hazırlanmı­ş kağıt tasarımlar­a hayal ettikleri gemileri yapıyor.

6-12 yaş grubu çocuklar ise deniz kültürü, denizin üstündeki farklı ulaşım araçları üzerine kısa bir sohbetin ardından sergiyi geziyor. Sonra da kendi limanların­ı tasarlıyor ve içlerine gemilerini yerleştiri­yor.

www.istanbulmo­dern.org

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye