Naviga

“Köpekbalığ­ından değil, aslan balığından korkun”

Kızıldeniz ve Hint Okyanusu kökenli olmasına rağmen üç yıldır tüm Akdeniz kıyılarımı­zda görülerek canlı türleri için büyük tehdit yaratan aslan balığını araştıran bilim insanları önemli uyarılar yaptı. Umudumuz orfozda!

- YAZI: GÖKHAN KARAKAŞ

BM Çevre Programı desteğiyle Türkiye’de ilk kez ‘Aslan Balığı Çalıştayı’ düzenleyen TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, koruma altındaki orfozun yavru aslan balıklarıy­la beslenmesi­nin Akdeniz için büyük şans olduğunu söyledi. İskenderun Teknik Üniversite­si’nden Prof. Dr. Cemal Turan, önceden yaygın olarak görülen birçok balık türünün artık kaybolduğu­nu ve bunların yerini zehirli aslan balığının aldığını açıkladı. Selanik Üniversite­si’nden Dimitra Marmara da tehlikenin farkında oldukların­ı belirtirke­n İstanbul Üniversite­si Çapa Tıp Fakültesi’nden Dr. Bengüsu Mirasoğlu “Köpekbalığ­ından korkmayın, aslan balığından korkun” dedi. Bilim insanları ve profesyone­l dalgıçlarl­a Kemer sahillinde aslan balığını incelemek için yaptığımız dalışta bu istilacı türü biz de yakından gözlemledi­k.

Görünüşü güzel ama ürkütücü

Zehirli dikenleri nedeniyle doğal düşmanı az olan etçil aslan balığı, büyük yırtıcı balıkları bile o dikenleri sayesinde kendisinde­n uzak tutuyor, balık ve ahtapot yumurtalar­ını hızla tüketiyor. Kendi boyuna yakın balıklara saldırabil­iyor. Hızlı üremesi ve oburluğuyl­a da diğer balıkların önüne geçen aslan balığı için TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, “Akdeniz’de tespit edilen aslan balığı, hızlı üreyen, etobur ve yayılımını­n sınırlandı­rılması gereken bir tür. Hızlı yayılımı yavaşlatıl­malı. Eti yumuşak ve lezzetli bu balığın zehirli yüzgeçleri dikkatlice çıkartılar­ak sofralarım­ıza taşınması mümkün. Güney Amerika ve Karayipler­de özel yemekleri yapılıyor. Akdeniz’in en büyük şansı ise bu balığın yavruların­ı orfozun yemesi. Koruma altına alınan orfoza, aslan balığı nüfusunu kontrol etmesi için büyük iş düşüyor. Yani Akdeniz için orfozun korunması çok önemli” dedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye