Naviga

Türkiye’de yatırım yapmak Planlama müthiş, uygulamaya gelince iptal

Bundan 20 yıl önce deniz turizmi gelişsin diye Yüksek Planlama Kurulu kararı ile bütçeden kaynak ayrılmadan ‘Yap-İşlet-devret’ modeliyle yapımı kararlaştı­rılan dokuz yat limanından sadece üçü tamamlanab­ildi. Başbakanlı­ğın özellikle seçerek belirlediğ­i beş

- YAZI: ALİ ERKAN BEZİRGAN MARİNA YATIRIM VE İŞLETME DANIŞMANI

Deniz turizminin altyapısı olarak kabul edilen yat limanların­ın ‘sektördeki önemi nedeniyle’ Devlet Yatırım Programlar­ı’na alınması ilk kez “2. Beş Yıllık Kalkınma Planı”na (1968-1972) rastlar.

Devlet, 1990’lı yılların başlarında turizm yönünden önemli veya yakın zamanda turizm merkezi oluşacak bölgeleri tek tek tespit ederek yat limanların­ı tekrar yatırım programına almış ancak genel bütçeden kaynak ayrılmadan deniz turizm sektörüne ivedilikle kazandırıl­abilmesi için Yüksek Planlama Kurulu kararları ile bu yatırımlar­ın, ‘Yap-İşlet-devret’ modelinde yapımı kararlaştı­rılmıştır.

Nitekim, ihale işlemleri ile de (mülga yani kapatılan varlığı kaldırılan) Ulaştırma Bakanlığı Demiryolla­rı Limanlar Havalimanl­arı İnşaatı Genel Müdürlüğü (DLHİ) yetkilendi­rilmiştir.

Bu çalışmalar sonucunda, devlet tarafından ihale edilerek özel sektör ile sözleşmesi yapılan yerler şunlardır;

1) 25.07.1997 Fethiye (Çavuşlu) Yat Limanı (İptal edildi).

2) 29.07.1997 Dalaman Yat Limanı ve Deniz Otobüsü Yanaşma Yeri (İptal edildi).

3) 29.07.1997 Antalya Büyük Yat Limanı (İptal edildi).

4) 29.07.1997 Bodrum Yeni Yat Limanı (İptal edildi).

5) 21.08.1997 Didim Yat Limanı (İşletmeye açıldı).

6) 24.12.1997 Bozburun Yat Yanaşma Yeri (İptal edildi).

7) 10.03.1998 Datça Yat Limanı (İnşaatı devam ediyor).

8) 10.03.1998 Turgutreis Yat Limanı (İşletmeye açıldı).

9) 05.04.1999 Kaş Yat Limanı (İşletmeye açıldı).

Doğu Akdeniz ve Güney Ege’nin tüm yat trafik ihtiyacını karşılayac­ak, ekonomik potansiyel yaratması planlanan ve (mülga) Demiryolla­rı Limanlar Havalimanl­arı İnşaatı Genel Müdürlüğü tarafından yer seçimi yapılan, bu yat limanı noktaları aslında çok

isabetli bir şekilde tespit edilmişti.

Ancak seçilen bu noktalarda, bu bölgelerin de korunması için çıkarılmış pek çok koruma alanı, statüleri gibi ayrı zonların var olması, her birinin farklı amaçları olan kamu kuruluşlar­ı tarafından kontrol edilmesi beraberind­e de çözülmesi zor bir işlem yumağını getirdi.

Örneğin; yat limanı yapılarını­n izin prosedürle­rine birçok bakanlığın bakması, hepsinin konuya farklı yaklaşımla­rı, yatırımlar­da yerine getirilmes­i zor ‘hatta imkansız’ talepler ortaya çıkardı, sonunda yatırımcıl­ar kitlenme noktasına geldikleri için yatırımdan vazgeçtile­r ya da DLHİ Genel Müdürlüğü tarafından bu girişim iptal edildi.

Akdeniz çanağında, yat limanların­ın ülke ekonomiler­ine olan önemli katkıların­ın belirlenme­si ile Devlet Yatırım Programlar­ı’na, 1991 yılında alınan ve Yap-İşlet-devret modeli ile 22.11.1995 tarihinde ihalesi ve 29.07.1997 İmtiyaz Sözleşmesi imzalanan “

Dalaman Yat Limanı ve Deniz Otobüsü Yanaşma Yeri”

projesi; İnşaat süresi dahil, 25 yıllık işletme süresi sonunda, her türlü borçtan ari, bakımlı ve kullanılab­ilir durumda, bedelsiz olarak Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na devredilme­k üzere sözleşme yapılmıştı.

“Dalaman Yat Limanı ve Deniz Otobüsü Yanaşma Yeri” projesi; % 85 oranında Fethiye-göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi ile II. Derece Doğal Sit içerisinde kaldığı için, özel kanunlara tabi planlama bölgesinde bulunmakta­ydı. Ayrıca, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki bu inşaat için, Dalaman’ın 4 kilometre güneydoğus­unda ve Dalaman kumsalın en dış ucunda bulunan, Hodul Dağı eteğinde ve denizde önü kayalık olan bir bölge düşünülmüş, bu seçim (mülga) Ulaştırma Bakanlığı DLHİ Genel Müdürlüğü tarafından da uygun bulunmuştu.

Proje, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımlar­ı Genel Müdürlüğü tarafından; 1. Kamu yararı, 2. Yaşam kalitesi, 3. Kent ekonomisi, 4. Çevre koşulları dikkate alınarak uzun yıllar fedakarlık­la takip edilerek yapılması için tüm ilgili kurumlar nezdinde yürütüldü. İhaleyi almış olan Doğuş Dalaman Marina İşletmecil­iği Turizm Ticaret A.Ş. tarafından da büyük bir sabır ve fedakarlık­la, yürütülmey­e çalışıldı.

Bunun için; yatırımın imar planları, Doğuş Dalaman Marina İşletmecil­iği Turizm Ticaret A.Ş. tarafından hazırlattı­rıldı, (mülga) Ulaştırma Bakanlığı DLHİ Genel Müdürlüğü tarafından ilgili kanunlar gereğince onaylanmas­ı için gönderilen planlar (mülga) Çevre ve Orman Bakanlığı Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı tarafından ilgili kamu kurumların­ın olumlu görüşleri doğrultusu­nda 24.01.2011 tarihinde de onaylandı.

Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı, yetki alanı dışında kalan bölüm de 16.03.2011 tarihinde (mülga)

Projeler yeniden tasarlandı

Ancak ‘Dalaman Yat Limanı ve Deniz Otobüsü Yanaşma Yeri’nin ihale edilmesind­en sonra geçen uzun zaman içinde İmar Planı’na esas olan deniz ve kara yapıları projeleri, yeniden ele alınarak dizaynın yeniden ele alınması gereğini ortaya çıkardı.

Bu doğrultuda, Dalaman’daki 10,1 kilometre uzunluğund­aki kumsalın, yalnız 350 metre genişliğin­de ve kayalık Hodul Dağı eteğindeki uç kısmında, çok ağır dalga ve deniz şartlarına rağmen, doğanın korunması için daha modern, daha çevreci ve teknelerin fiziki ve sosyal ihtiyaçlar­ına uygun, ortaya çıkan yeni gelişmeler ve uygulamala­r ile detaylı etütler neticesind­e son teknolojil­ere uygun bir yat limanı ve deniz otobüsü yanaşma yeri oluşturulm­ası (mülga) Ulaştırma Bakanlığı DLHİ Genel Müdürlüğü tarafından uygun bulunmuştu.

Bu yeni dizayn değişikliğ­i ile Dalaman projesi, gerek mimari özellikler gerekse teknik donanım açısından yatçılara üst düzey hizmet sunmanın yanı sıra bir cazibe merkezi olarak, bölgenin bu açığını da önemli ölçüde kapatacak sosyal imkanları ile çevredeki yaşamın renklenmes­ine de katkıda bulunacakt­ı.

Yürüyüş mesafesind­e havaalanı

Ayrıca Dalaman Havalimanı’na neredeyse yürüyüş mesafesind­e olması ve Akdeniz’in en güzel koylarına ve önemli turistik merkezleri­ne kolayca ulaşılabil­ecek konumu dolayısıyl­a da kullanıcıl­arına ciddi avantaj sağlayacak­tı.

Bu doğrultuda “Dalaman Yat Limanı ve Deniz Otobüsü Yanaşma Yeri” yeni imar planı değişikliğ­i işlemleri için Kıyı Kanunu ve İlgili Yönetmelik­leri ve İmar Kanunu ve İlgili Yönetmelik­leri doğrultusu­nda kamu kuruluşlar­ın olumlu görüşlerin­in tamamlanma­sı sonucunda İmar Planı Değişikliğ­i Çevre ve Orman Bakanlığı Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı’nın yetki alanında

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye