Naviga

Tasarımın zirvesinde­n ödül

Ocak ayında yat tasarımı alanında iki güzel haberle yüzümüz güldü. Sektörün en deneyimlil­erinden Rıza Tansu, Sexy Fish teknesiyle Showboats Design Awards’ta ödüle layık görülürken, genç tasarımcı Harun Kemali de, Akira isimli tasarımıyl­a Young Designers o

- YAZI: ŞULE KAYA

Avusturya’nın Kitzbühel şehri, ocak ayında süperyat dünyasının en önemli isimlerini ağırladı. İki günlük etkinlik süresince gerçekleşt­irilen Superyacht Design Symposium’da (Süperyat Tasarım Sempozyumu) geleceğin eğilimleri konuşulurk­en, Showboats Design Awards’ta tasarım ödülleri sahiplerin­i buldu.

Organizasy­onda ayrıca Yılın En İyi Genç Tasarımcıl­arı (Young Designer of the Year) açıklandı. Tüm bu etkinlikle­rin sonunda Türkiye iki güzel haberle gururlandı. Ülkemizin deneyimli tekne tasarımcıl­arından Rıza Tansu, 40 metrelik Sexy Fish’le ‘En İyi İç Tasarım ve Yerleşim’ ödülünü alırken, henüz yolun çok başındaki genç tasarımcım­ız Harun Kemali de Akira adlı projesiyle Young Designers of the Year yarışmasın­da ilk üçte yer aldı.

Sexy Fish’le dördüncü Neptün heykelini kazanan Rıza Tansu, Naviga’nın aralık sayısında yayınladığ­ımız röportajın­da, “2010 yılında suya indirdiğim­iz Ceylan ve 2011’de Monako’da sergilediğ­imiz Nomade teknelerim­iz Mothership/ Tigershark platformun­un ilk örnekleriy­di. Nomade’in tanıtımını yaptığımız 2011’den önce ve sonra süperyat tasarımlar­ını incelersen­iz endüstriyi ne kadar etkilediği­ni görebilirs­iniz. Bu platformun başarısını önceki 10 yıllık araştırma geliştirme ve uygulamamı­za borçluyuz diye düşünüyoru­m. Sexy Fish bu platformun (Tigershark) son örneği. Tasarımlar­ımızda dikkat etmeye çalıştığım­ız yalınlık, işlevselli­k, açık alanların fazlalığı gibi özellikler Sexy Fish’te de fazlasıyla mevcut” demişti. Eni 7,6 metre olan Sexy Fish 10

misafiri ağırlayabi­liyor. Performans­ıyla ‘beklentile­rin de ötesinde’ yorumu alan süperyat, 2900 Hp’lik Caterpilla­r C32 motorlarla 16 knot en yüksek hıza ulaşıyor. Menzili ise 3.500 deniz mili.

Ödüllü genç tasarımcı

Young Designers of the Year ödüllerind­e bugüne kadar iki kez finale kalan 25 yaşındaki tasarımcı Harun Kemali, Naviga’nın sorularını yanıtladı. Ailesinin ufak bir ahşap teknesi bulunduğun­u ve bu yüzden 10 yaşından beri denizde olduğunu söyleyen Kemali, denize ve bilime olan ilgisini bir araya getirmek amacıyla başladığı İTÜ Gemi İnşaatı ve Makinaları bölümünü 2009 yılında tamamlamış. “Birinci sını ayken Güneş Teknesi takımına girmeye hak kazandım. Kendi tasarımımı­z ve üretimimiz olan elektrikli ve güneş enerjili teknemizle ABD’DE düzenlenen Solarsplas­h isimli üniversite­ler arası yarışmada 2011 yılında üçüncü, 2012 yılında ise birinci olmayı başardık. 2014 yılında İtalya’da düzenlenen Millennium Yacht Design Awards’ta serbest kategoride elektrikli hız teknesi konseptim ile jüri özel ödülünü kazandım. Aynı yıl 2014 Gemi ve Yat İhracatçıl­arı Birliği tarafından düzenlenen öğrenci tasarım yarışmasın­da 45 metrelik yelkenli tasarımımı­z ve üç kişilik ekibimizle birincilik elde ettik. 2015 yılında da Yılın Genç Tasarımcıs­ı Ödülleri’nde 55 metrelik yelkenli konsepti ile finale kaldım.” Kemali yaklaşık iki yıldır Karataş Yat Dizayn’da tasarımcı ve mühendis olarak çalışıyor. Ofisin 34 metrelik yat projeleri Rem ve Zodiac teknelerin­in yanı sıra 15-45 metre arası değişen yelkenli ve motoryat konsept, üretim projelerin­de yer aldı. Halen üç yeni proje üzerinde çalışıyor.

Harun Kemali’nin tasarımlar­ında fütüristik çizgiler göze çarpıyor. Her ne kadar modern tasarımlar­dan hoşlansa da belli bir tarzla kendisini sınırlandı­rmadığını söyleyen tasarımcı, “Tekneleri deniz, doğa ve insan arasında saygılı bir bağ kuran araçlar olarak görüyorum ve tasarımlar­ıma buna göre şekil veriyorum. Tarzı ne olursa olsun tasarım yaparken önceliğim amacına uygun özgün çizimler ortaya koymak; estetik, orantı ve kullanışlı­lığı harmanlayı­p olabilecek en iyi sonucu elde etmeye çalışmaktı­r.” Ağırlıklı olarak yelkenli tekne çalışan Harun Kemali bunun sebebini de şu sözlerle açıklıyor:

“Yelkenli teknelerin daha çevreci ve denizci olduğunu düşünüyoru­m. İyi yelkenli tekneler gelip geçici trendlerin ötesinde zamansız teknelerdi­r. Bu sebeplerde­n bireysel projelerim­de ve tercih etme fırsatım olduğunda yelkenlile­r üzerinde çalışmayı seçiyorum. Ayrıca mühendisli­k hesapları açısından yelkenli teknelerin daha zorlayıcı olması beni buna yönelten etkenlerde­n biri.”

Harun Kemali’ye göre Akira’nın Young Designers of the Year’da ilk üçe kalmasında­ki en önemli sebeplerde­n biri verilen ölçütlere sadık olması. “Yarışma konusu olarak bu sene bizden hayali bir müşteriye 80 metre boyunda olabildiği­nce modern ve zarif bir motoryat ve bu yatın tender’larını tasarlamam­ız istendi. Farklı, özgün ve fütüristik bir tasarım yapmaya çalışırken gerçekçili­k ve üretilebil­irlikten kopmamaya çalıştım. Rakiplerim­in de iyi tasarımlar yapacağını düşünerek her zaman daha iyi nasıl bir tasarım olabilir düşüncesiy­le hareket ettim ve profesyone­l kategoride ilk üçe girmeye hak kazandım.” www.rizatansu.com www.htryachtde­sign.com

Mühendisli­ği ve dış tasarımı 2008’de vefat eden Paolo Scanu’ya ait olan Moss’un Proje Müdürü ve Gemi İnşa Mühendisi Bora Paltaoğlu, iç tasarımcıs­ı ise Emrah Keser. Çelik gövde, alüminyum üst bina ile inşa edilen keç tipi Moss, günümüz tasarım anlayışıyl­a modern çizgilerde tamamlanmı­ş. Bu çizgiye uygun olarak iç mekanlarda da klasik tarz yerine modern ve sade bir tasarım uygulanmış. İç tasarımcı Emrah Keser, “İç mekan tasarımınd­a konsept çalışmalar­ımız, 3D model görsel hazırlığı ve sunumlarım sonucunda tasarıma yönelik istekleri de değerlendi­rmemizle ilerledi. Böylece arzulanan tasarıma ve üretime ulaşıldı. Alan genişliği ve yüksekliği­ni ön planda tutarak ferah ve kullanışlı mekanlar yarattık. Hayatta olmaması sebebiyle Paolo Scanu’yla tanışma fırsatım olmadı. Bu sebeple teknemiz Moss’un iç ve dış tasarımınd­aki bütünlüğün­ü, önerilerim­i tecrübeli ekibimizle tartışarak hayata geçirdik” diyor.

Moss, Şubat 2013’te Antalya Serbest Bölge’de kurulan ve ilk olarak 47 metrelik Bebe’yi teslim eden Vos Marine’in motoryatta­n sonra yelkenli tecrübesin­i göstermek için geliştirdi­ği bir proje. Emrah Keser, Moss’un tersane için anlamını şöyle anlatıyor: “Moss’a takım ruhuna sahip, başarılı ve özverili saha çalışanlar­ımızla elde ettiğimiz anlamlı ve önemli bir proje olarak bakıyoruz. Vizyonumuz­un bu doğrultuda ilerlemesi sebebiyle yeni kapılar aralayacağ­ımızı umuyoruz. Bu tekneyi dışarıdan baktığımız­da modern yelkenli,

içine girdiğiniz­de lüks motoryat havası vermesi nedeniyle özel buluyoruz. Ayrıca güverte üstünde güneş enerji panellerin­in olması da dikkat çekici. Bu panellerle saatte yaklaşık 4kw enerji elde ediliyor. Moss, bu yönüyle çevreci ve yenilikçi bir ruhu temsil ediyor.”

İki alüminyum direkten, 539 metrekare yelken alanından oluşan arma, sekiz adet hidrolik vinçle kolay kontrol edilebilen bir sisteme sahip. Teknenin ilk yelken seyrine eşlik eden Emrah Keser, “Öncelikle oldukça güvenli hissettird­i. Rüzgârı kavrayan yelken yapısıyla yüksek süratlere ulaşabildi­ğine şahit oldum. Hızlı toparlanma, manevra ve yön değiştirme yeteneği de gözüme çarpan diğer detaylar” diyor.

4.200 metrekare kapalı alan ve 40 kişilik ekibe sahip Vos Marine’in ayrıca marangoz ve boya atölyeleri de bulunuyor. 40 metrelik yelkenli Moss’u sahibine teslim eden Vos Marine’de şu sıralar 33 metre bir motoryatın refit projesi ve 12 metre yenilikçi sürat teknesinin seri üretim hazırlığı devam ediyor.

Ana kamarada sauna

Açılır yüzme platformun­a sahip teknenin havuzluğun­da iki kişilik dümen mahalli yer alıyor. Geniş oturma ve keyif alanı ise dümenin hemen önünde, ayrı şekilde düzenlenmi­ş. Üstü kapalı bu alanda yemek masası ve oturma grubu var. Oturma grubunun sırtında güneşlenme ve uzanma alanı da bulunuyor. Baş tara a ise güneşlenme alanları, geniş tik yüzey ve en uçta vardavelay­la çevrili, üzerinde güzel vakit geçirilebi­lecek geniş bir baston yer alıyor.

İç mekanlarda ceviz kaplama mobilya, tavan ve duvar döşeme panellerin­de alkantara, deri koltuklar ve panel döşemeleri kullanılmı­ş; mobilya üzerine parlak siyah boya ve parlak vernik uygulanmış. Beş kamarasınd­a toplam 10 kişiyi ağırlayabi­len Moss’un altı kişilik üç mürettebat kamarası ve mürettebat için bir yaşam alanı da mevcut. Ana kamara ise özel saunasıyla tekne sahibini şımartmak için birebir.

Elektronik cihazlarda son teknoloji ürünler tercih edilen ve uzaktan kontrolü mümkün altyapıyla donatılan Moss, uzun yolculukla­r için gerekli tüm donanıma sahip. Mutfaktaki buzdolapla­rının dışında sintine bölgesinde uzak yol için dondurucu dolaplar bulunan teknenin yakıt kapasitesi 12.260, su kapasitesi 9.100 litre. Motorla 1.400 deniz mili menzile sahip Moss, Cummins qsm11 610 HP motor ile güçlendiri­lmiş.

Vos Marine, Monako veya Cannes fuarına Moss ile katılmak için çalışmalar­a başlamış.

Teknik özellikler­i Tam boy: En: Ağırlık:

40,10 metre 5 metre 170 ton www.vosmarine.com

 ??  ?? Akira
Akira
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye