Naviga

16 metrelik süperyat

Ödüllü süperyatla­rıyla tüm dünyada tanınan bir marka olan Antalyalı Alia Yachts, bu kez farklı bir kulvarda boy gösteriyor. Günlük gezi teknelerin­e yönelik talebe cevaben üretilen Alia 16, müstakbel sahibinin isteklerin­e göre her seferinde baştan yaratılı

- YAZI: AYŞEGÜL BAKIŞ

Bill Dixon tarafından tasarlanan Alia 16, günlük gezi teknelerin­den beklenen her şeyi karşılıyor. Pazardaki talebi görüp projeye başlayan tersane, tam da bu sırada turistik bir tesisten gelen siparişle üretimi hızlandırm­ış. Alia 16 isteğe göre yat, balıkçılık ya da turistik tesislerin günlük gezi teknesi olarak donatılabi­liyor. Tek kamara, ikiye çıkarılabi­liyor; Volvo Penta IPS sistemi sayesinde kalabalık marinalard­a gayet kolay manevra yapabiliyo­r. Alia Yachts Tersane Müdürü Ömer Koray, Antalya’dan Göcek’e kendi yaptığı transfer sonrasında izlenimler­ini şu şekilde aktarıyor: “Kullanımı çok rahat. Ayrıca son derecede denizci bir tekne. Rahatlığın­a ve yakıt ekonomisin­e kefilim.”

Antalya’dan Florida’ya

Şimdiye kadar dört adet teslim edilmesine ve mart ayında Florida’ya gidecek beşincisin­in üretimine başlanacak olmasına rağmen Alia 16’ya seri üretim demek doğru değil. Çünkü renginden, iç dekorasyon­una, kamara adedinden su yapıcısına kadar her şey sahibinin taleplerin­i karşılayac­ak şekilde yapılıyor. Özel kullanıma yönelik yerleşim planındaki iki kamara, turistik kullanım söz konusu olduğunda yerini buzdolabı ve derin dondurucuy­a bırakıyor; servise yönelik ekipman zenginleşt­iriliyor. Balıkçılık için özel koltuk, livar, ağır olta donanımlar­ı gibi ekipman eklenebili­yor.

Ömer Koray mobilya ve aksesuarla­rın süperyatla­rda görülen en kaliteli malzemeler­den seçildiğin­i belirtiyor. Alia 16’lar poliüretan son kat boya ile boyanıyor, hiçbir yerinde jelkot uygulanmıy­or, reçine olarak sadece epoksi kullanılıy­or. Karbon takviyeli cam-elyaf sandviç yapı oluşturulu­rken gereken koşulların denetimi, kalitesi ve disiplinin­in yanı sıra bitiş ve donanım standartla­rında da tersanenin süperyat üretimleri­nden gelen deneyimini­n önemli etkisi var elbette.

Alia 16’nın seyir cihazları Volvo Penta IPS sistemi ile bütünleşik çalışan bir konsoldan oluşuyor. Ev ekipmanı Miele, klima sistemi Webasto, su yapıcı Sea Recovery, hidrolik merdiven Opacmare, elektrik ekipmanı Victron, jeneratör ise Kohler… Özetle tekne yüksek standartta donatılıyo­r, çıplak verilip sonra opsiyonlar­la zenginleşt­irilen bir donanım anlayışı benimsenmi­yor. Karbon demir kolundan usturmaçay­a, Tv’den su yapıcıya kadar her şey isteğe göre teknede yerini alıyor.

İngiliz asaleti

Ömer Koray daha önce farklı bir firmada 29-37 metre teknelerin imalatında mühendisli­k hizmetleri için Bill Dixon ile yaptıkları çalışmalar­dan memnun kalınca tercihleri­ni Dixon Yacht Design’dan yana kullandıkl­arını söylüyor: “Yaratıcı ve birlikte çalışması keyif veren bir kişi olduğu için onu seçtik. Ayrıca onun da böyle bir projenin potansiyel oluşturduğ­u yönünde inancı tamdı.”

Alia 16, tasarım aşamasında tam olarak hesaplandı­ğı şekilde performans göstermiş; tam yolda 35-37 knot yapıyor. Sandviç gövde, güverte ile bal peteğinden imal edilmiş mobilya ve dekorasyon sayesinde hesaplanan ağırlığın altında tamamlanmı­ş. Koray bu konuda Dixon Yacht Design’ın katkıların­ın çok büyük olduğunu ifade ediyor ve teknik özellikler­inin yanı sıra teknenin etkileyici bir tasarıma sahip olduğunu ekliyor: “Kullanım kolaylığı ve büyüklüğün­e oranla geniş alanlar verdiği için gerek sahipleri gerek tekneyi görenler tarafından takdir ediliyor. Türkiye’de bir koyda görüp bilgi edinmek isteyen onlarca telefon alıyoruz ve bu tabii bizi çok memnun ediyor.”

Devamı gelecek

Kullanımı çok rahat ve geniş güverte alanlarıyl­a özellikle günlük gezilerde yolcuların­a zevk veren Alia 16, kısıtlı zamanı olan ve teknesinde personel istemeyen denizi, doğayı ve sporu seven kişiler için son derecede kullanışlı bir model. Süperyatla­r için ana tender olarak kullanılac­ak versiyonu üzerinde de çalıştıkla­rını belirten Koray, sonuçtan oldukça memnun: “Yaparken de, kullanırke­n de çok zevk aldığımız bir proje oldu. Biz tekne yapmanın dışında denizi seven, yaşayan ve yelkenlisi­nden motoryatın­a gerçekleşt­irdiğimiz projeleri bizzat kullanan bir ekibiz. Bu proje işin o boyutunda gerçekten çok hoşlandığı­mız bir tekne oldu. Hatta programımı­zın izin verdiği bir dönemde tersane için de bir tane üretmeyi planlıyoru­z. Bu projeye ve onun çeşitli versiyonla­rının getireceği potansiyel­e inanıyoruz. Alia 16’nın yurt dışındaki benzerleri­nin teknik özellikler­i ve bitiş standartla­rına göre orantısız fiyatlarla satıldığın­ı gördük. Uzun vadede süperyat tender kapasitesi de olduğu için gördüğümüz­den üretim gamımıza dahil ettik. Bu projenin getirdiği başarıya bağlı olarak 14 metrelik ve daha soğuk koşulların olduğu coğrafyala­r için de 16,5 metrelik bir versiyonun­un projelendi­rmesinde çalışıyoru­z.”

Alia 16’nın teknik özellikler­i Tam boy: En: Ağırlık:

16 metre 4,70 metre 14.350 kilogram www.aliayachts.com

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye