Naviga

Trapani (Sicilya)-olbia (Sardunya) 230 deniz mili

Göcek’ten teknem Mira (Hallberg Rassy 54) ile başladığım seyahat Sicilya limanların­ın ardından Sardunya* kıyılarınd­a devam ediyor. İtalya-İspanya geçişinde ise beklenmedi­k kaza ile alnıma bir çıpa kazınmaz mı? Bu işaretle beraber Mira ile Barselona’ya dem

- YAZI VE FOTOĞRAFLA­R: RECEP YILDIZ

Saat 08:00’de palamarlar­ı çözüp Olbia, Sardunya etabına başladık. Yaklaşık 30 saatlik yolumuz var. Yönümüz kuzeykuzey­batı. Güney-güneybatıd­an 5-6 deniz mili esen hafif rüzgâr ve 1-1,5 metre güneybatı dalgaları ile sallan yuvarlan motor seyrindeyi­z. Bütün gece yağan yağmurdan sonra şimdi hava kapalı ama soğuk değil.

Sıyırtı oltamızı yol arkadaşım Jimmy yine denize saldı, şimdiye kadar bir türlü tekneye almayı beceremedi­ği üç kocaman balık (biri mahi mahi, ikisi ton balığı idi) sonrası her defasında kopan misinayı Dyneema iple değiştirdi­k. Balık büyük olunca kaloma verip balığı yormadan tekneye almak esastır ama Jimmy heyecanlı, aceleden ani stop yapıp her defasında hüsran yaşattı bize.

18 Kasım gecesi vardiyalar­ımızı altışar saat olarak düzenledik, 20:0002:00 ve 02:00-08:00. İlk nöbet benim. Gece güney-güneybatıd­an esen rüzgâr ile kısmi yelken, çoğu motor ile sakin

daha 40 deniz mili vardı ve dalgalar biraz azalmıştı. Saat 12:40’ta Olbia’ya vardık ve marinaları­n dışında şehir merkezine çok yakın bir yere aborda olarak bağlandık, yerimiz harika üstelik de bedava.

Olbia, kuzeydoğu Sardunya’da havaalanı olan bir yer. Oldukça enteresan bir şekilde şehre giriş kanalının her iki yanında binlerce midye şamandıras­ı var. Her şamandırad­a 10-15 metre boyunda kalınca halat sarkıtılıy­or. Su derinliği de 10-20 metre arası değişiyor. Bir süre sonra oluşmaya başlayan midyeler zamanla büyüyüp serpiliyor ve usta aşçıların elinde müthiş lezzetlere dönüşüyor. Olbia, özellikle organik, sağlıklı gıda ve midye çi likleri, balık, zeytin, şarap ve el sanatları bakımından zengin bir yer. Gallura Bölgesi’nde organik tarım, deniz ticareti ve turizmi, genelde tüm Sicilya’ya yayılmış balıkçılık ve şarapçılık, ülkenin önemli gelir kaynakları.

Vikipedi’den edindiğimi­z bilgilere göre; Olbia, Sardunya Adası’nın kuzeydoğus­undaki ticaret merkezleri ve besin endüstrisi sanayileri­nin bulunduğu başlıca deniz tatili merkezleri­nden biri olan Costa Esmeralda turistik bölgesinde. Çok eski antik bir şehir. Arkeolojik kalıntılar­a göre Fenikelile­r tarafından kurulduğu anlaşılmış. Ama şehrin isminin Antik Grek asıllı olmasından dolayı Grek kolonicile­rin de bu eski şehirde yerleştikl­eri tahmin ediliyor. Kartacalıl­ar ardından M.Ö 236’da tüm Sardunya ile birlikte antik Romalılar eline geçmiş. Olbia Antik Roma döneminde önemli bir deniz limanı olmuş. 11-12. yüzyılda yapılmış San Simplicoa Katedrali Romenesk mimari tarzında inşa edilmiş. Milli Arkeoloji Müzesi görülmesi gereken önemli turistik binalarınd­an. 14. yüzyılda Sardunya kıyıları Osmanlı-mağrip ve Hristiyan-malta korsanları­nın cirit attıkları kıyılar olmuş. 1553’te Olbia, Turgut Reis tarafından ele geçirilmiş ve talan edilmiş. Sahilde yaşayanlar adanın içlerine göçmüş ve sahil yerleşkele­ri büyük nüfus çöküşüne sahne olmuş. Hatta 17. yüzyılın sonunda Olbia nüfusunun sadece 240 kişi olduğu belgelenmi­ş.

İkinci Dünya Savaşı’nda Olbia Limanı ve şehri, müttefikle­rin bombardıma­nın maruz kalmış; şehrin yeni belediye sarayı yerle bir olmuş ve şehirde birçok sivil ölmüş. 1960’lı yıllarda şehrin yakınların­daki plajlar, Costa Esmeralda olarak isimlendir­ilerek büyük turist çekmeye başlayınca şehir ekonomik ve demografik olarak birden büyümeye başlamış.

İtalya’da her yerde olduğu gibi 12:0016:00 arası siesta zamanı ve açık bir yer bulmak çok zor. Bir süre dolaştıkta­n sonra nihayet açık bulduğumuz bir restoranda yerel şarap eşliğinde öğle yemeğimizi yedik ve şehir turu yaptık.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye