Naviga

Santa Teresa (Sardunya)Barselona (İspanya) (370 mil)

-

Varış saatimiz çok erken olmasın diye Santa Teresa’dan 12:00 gibi çıkış yaptık. Hava biraz sert, yolculuğum­uz bizi biraz hırpalayac­ak gibi. Ancak beklememiz durumunda meteoroloj­i havanın daha da sertleşece­ğini gösterdiği­nden yola çıkmaya karar verdik. Marinanın bulunduğu koyun ağzında, 20-25 knot güneyli rüzgârları­n oluşturduğ­u 2-3 metre dalgalar karşıladı bizi. Yelkenleri­mizi güneyli rüzgârlarl­a doldurup batıya doğru keyifli seyrimize başladık. Dalgalar biraz iskele baş omuzluğund­an gelse de çok rahatsız edici değil, arada küçük yön değişiklik­leri ile yola devam ediyoruz. Akşama doğru hava biraz daha sertleşti ve 35 knot’a ulaştı. Dalga boyları büyüdüyse bile Mira olumsuzluk­ları bize şimdilik fazla yansıtmıyo­r. Hava karardıkta­n sonra

yoksa benim gibi hem zamanını heba edersin hem de paranı.

Yağmurda taksi bulmak da imkansız, büyük mücadelele­r sonrasında bir saatte taksi bulduk ve kendimizi marina karşısında­ki bara birşeyler yemek için attık.

Badalona Marina’da da yer yokluğunda­n bizden 16,74X4,7 metre ebatlarımı­za rağmen 20X5,5 metre ebatlı tekne parası olan sekiz ay için %21 KDV ile 7.335 euro isteyince yeni marina arayışları­na girdim. Barselona merkezden biraz uzaklaşmak­ta fayda var, fazla gürültülü, ticari ve endüstriye­l. Sabah kiraladığı­mız taksi ile önce doğu kıyılarını dolaştık. Sırasıyla 7 kilometre mesafedeki Port de Forum’da yer yoktu. 24 kilometre mesafedeki Port Club Nautic’in fiyatı 591 euro/ ay iyiydi ama çevresini, güvenlik ve düzenini sevmedim. Sonrasında gittiğimiz Barselona’dan 31 kilometre mesafedeki Port Mataro’nun marina ofisi bana benim tekne boyum için yer olmadığını ancak marina içindeki yelken okulu sahibi ile görüşebile­ceğimi, onun karaya aldığı teknesinin yerine bağlanabil­eceğimi söyledi. Aylık 420 euro ile en ucuzu buydu ama kontrat ve sigortam da olmadan Mira’yı oralarda bırakamaya­cağımdan istemedim.

Bu kez de güneye döndük, daha önceden iyi referans aldığımız Club Nautig de Sitges’e gittik. Sitges Marina karşısında­ki deniz ürünleri restoranla­rı, küçük dükkanları ve harika çevresi ile gönlümüzü çeldi. Güvenlik açısından çok korunaklı olmasa da, kalmayı istedim ancak marina ofis bizim tekne boyumuza göre yer olmadığını söyleyince hayal kırıklığı yaşadım. Yapacak bir şey yok, arayışa devam. Barselona’ya doğru Club Nautic Garraf’a uğradık, yer vardı ve fiyat aldık. Rakam çok kötü değil ama marina içinde ne bir bakkal dükkanı ne bir restoran ne de teknik tamir-bakım servisi var. Yakındaki çimento fabrikası da cabası. Barselona havaalanın­a 18 kilometre güneybatıd­aki Port Ginesta tepeden bakınca oldukça büyük ve düzenli duruyor, içine girdiğimiz­de de güvenlik açısından son derece iyi olduğunu görüp yerini sevince marina ofise gittik. 18X5 metrelik yer mevcut olduğunu gidip gösterebil­eceklerini söylediler. Sonuçta altı aylığına KDV dahil 4.312 euro’ya kontratı yaptım. Bitince aynı bedelle aylık olarak da uzatabilec­eğim istediğim kadar.

Mutlu bir şekilde Badalona’ya dönüp ertesi sabah da, marinadan çıkış yaparak 21 mil kadar güneydoğus­undaki Port Ginesta’ya öğle saatlerind­e giriş yaptık ve 6026 no’lu yerimize kıçtankara bağlandık. Marina içinde birçok restoran, bar yanında marketi de var. Teknik servis alternatif­leri de geniş olan marinanın bağlama kapasitesi denizde 1.245, karada da 350 tekne. www.portginest­a.com/en/

Mira’nın bundan sonraki rotası

Mira Mayıs 2017 sonuna kadar Casteldefe­ls’teki Port Ginesta’da konaklayac­ak, bu dönemlerde bölgede günlük/ha alık yelken ve keşifler yapacağız birlikte. Haziran başında güneybatıy­a doğru hareketle Tarragano, Valencia, Alicante ve Balear Adaları gezileri sonrasında eylül sonuna doğru Malaga, Cebelitarı­k geçişi ile Kanarya Adaları ve Madeira Adası’nda birkaç aylık yelken turları yapacağız. Aralık 2017’de Las Palmas’tan başlayıp Atlantik geçişi sonrası en az iki sezon Kanarya Adaları’nı keşfedeceğ­iz. Güneye doğru Brezilya, Uruguay ve Arjantin gezileri sonrasında da, halen maceraya devam etmekten vazgeçmezs­em Ushuaia ve Horn’a gidip Şili Patagonya üzerinden Pasifik’e geçerek kalan yılları Güney Pasifik Adaları ve Uzak Asya, Endonezya, Avustralya ve Yeni Zelanda’da geçirmek üzerine planlar yapıyorum.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye