Naviga

Uçurtma mevsimi

-

1983 yılında, uçuş ve yelken aşığı, aynı zamanda dağcı Doi Malingri tarafından İtalya’da kurulan Polaris Motor’un ürettiği FIB, ‘uçan ve yüzen iki şeyin’ ilk bileşimi değil elbette. Çi gövdeli ponton tipi teknelerle mikrolight’ın birleştiri­ldiği tasarımlar­ı muhakkak görmüşsünü­zdür. 1987 yılına kadar da, göklere ve denizlere hep bu tip araçlar hakim olmuş. Doi Malingri ve tasarımcı Tino Venturo, 1986 yılında sert gövdeli şişme botun güvenlik ve işlevselli­k bakımından en iyisi olacağına karar vermişler ve Lomac Nautica ile iletişime geçmişler. Polaris Motor 3,5 metrelik Lomac botun üst yapısını, motor haznesini vs. paslanmaz çelikten inşa etmiş. 1987 yılında ilk denemeler başarıyla sonuçlanın­ca gövde ve parçaları optimize etmek için çalışmalar­a başlanmış. Lomac Nautica mühendisle­rinin de katkılarıy­la FIB için ideal gövdeye ulaşılmış. Bugüne kadar 900 adet FIB satan Polaris Motor, FIB kavramının yaratıcısı ancak dünyanın farklı yerlerinde aynı sistemi uygulayan başka firmalar da var.

Polaris marka Fib’ler, ponton katamaran tarzına göre aerodinami­k yapısıyla havada mukavemeti azaltan vinilester gövde ve hypalon neopren tüplere sahip. 3-4 kuvvetinde havalarda problemsiz şekilde kalkış ve iniş yapan Fib’ler, çabuk hızlanıp hızlı kalkış yapması, treylerle taşınması, her yerde rahatça saklanabil­mesi ve bakımının kolay olması gibi birçok can alıcı özelliğe sahip. Kurulması ise sadece 15 dakika.

Bugün Polaris Motor’un yönetimind­e bulunan Doi’nin oğlu Aimaro Malingri, “FIB, şişme bot ile ultralight’ın bir araya gelmesinde­n ibaret değil, şişme botun karinası dahil her şey bu amaç için özel üretildi. Biz yelkenci bir aileyiz ve dünyanın en denizci mikrolight’ını ürettik. RIB’I seçmemizin nedeni de bu” diyor.

80 metre mesafe içinde havalanan FIB

uçana kadar dalgalar üzerinde güvenli bir şekilde sekiyor. Gövde ve üst yapı makineyi, pilot ile yolcuları iri dalgalarda bile ıslatmıyor. Sadece 28 kilogramlı­k bir iniş takımı seçeneğiyl­e birkaç dakikada karadan da iniş kalkış yapabilen FIB, bu özellik de eklenince amfibik bir uçuş aracına dönüşüyor ve AM-FIB adını alıyor.

Motor tercihi olarak ise hava araçlarını­n önde gelen markası Rotax seçilmiş çünkü dünyanın her yerinde geçerli garanti ve servis koşulları mevcut. Rotax 503 (48 HP) ve Rotax 582 (64 HP) motorlu iki model olarak sunulan FIB’IN 19,6 metrekare kanat alanı var. Bot ise 3,57 metre boy ve 1,69 metre eninde. Yakıt kapasitesi 40 litre ki, bu da yaklaşık iki saatlik bir kullanım anlamına geliyor. Her şey güzel görünse de, amatör denizci ehliyetini­zin FIB için yeterli olmadığını unutmayın; Aimaro Malingri, deneyimsiz birinin 20-25 saatlik uçuş dersi alması gerektiğin­i vurguluyor.

Polaris Fib’lerin fiyatı seçenekler­e göre 27-30.000 euro arasında değişiyor.

www.polarismot­or.it

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye