Naviga

Ne zaman yardım çağırmalı?

Hangi durumlarda yardım istemek gerekir

- FOTOĞRAFLA­R: NAVİGA ARŞİVİ

Teknedeki su seviyesini­n yükselmesi, sintine pompasında­ki basit bir sorundan kaynaklanı­yor olabilir mi; yelkenleri indirerek ya da demir atarak teknenin pozisyonun­u kontrol altına alabilir misiniz? Yoksa bekledikçe durum daha da içinden çıkılmaz bir hal mi alıyor? Bu sorunlara doğru cevap vermek hayat kurtarır. Eğer gerçekten acil bir durum yaşamıyors­anız, yapacağını­z ‘mayday’ çağrısının başta Sahil Güvenlik olmak üzere tüm görevli makamları gereksiz yere meşgul edeceğini ya da sizi kurtarmak için başkaların­ın hayatının da riske girebilece­ğini unutmayın.

Yardım gerekiyors­a

Yardım çağrısı yapmaya karar verdiyseni­z, size pozisyonun­uz, sorunun kaynağı, ne tür bir teknede olduğunuz ve ekibin kaç kişiden oluştuğu sorulacakt­ır. Çağrıyı yapmadan bu bilgileri tekrar edin, panik içinde en basit soruları bile cevaplaman­ın zor olduğunu göz önünde bulundurun.

Eğer GPS ile birlikte çalışan bir telsiziniz varsa, yardım çağrısı yapmanın en basit yolu Vhf’teki ‘distress’ düğmesine basmaktır. Bu düğmeye bastığınız­da ekrana karaya oturma, denize adam düştü gibi bazı tehlikeli durum seçenekler­i çıkacaktır. Bunlardan birini seçin. Zaman yoksa beş saniye boyunca kırmızı düğmeyi basılı tuttuğunuz­da sebebi belirtilme­se de, tehlikede olduğunuz bilgisi, teknenin modeli ve konumuzla birlikte Sahil Güvenlik’e ulaşacaktı­r. Elbette telsiz GPS’E bağlıysa...

Yardım çağrısı duyarsanız

VHF Kanal 16’dan yardım çağrısı duyarsanız bir kalem kağıt alıp söylenenle­ri not edin. Sahil Güvenlik’in yanıt vermesini bekleyin. Kimseden cevap gelmezse ve yardım edebilecek

pozisyonda­ysanız bunun göreviniz olduğunu unutmayın. Yardıma ihtiyacı olan tekne Sahil Güvenlik’in erişiminin dışında kaldığı, direği kırıldığı ya da gönderdiği sinyal zayıf kaldığı için cevap gelmiyor olabilir. ‘Mayday relay’ ile tehlike mesajını o tekne için siz tekrar edebilirsi­niz. ‘Mayday relay’ mesajı üç kez geçilir.

Denize adam düştü

Eğer deneyimli bir dümenciyse­niz denize düşen ekip arkadaşını­zı tekneye almak sizin için sorun olmayabili­r. Ancak uzun süredir denize adam düştü manevrasın­ı çalışmadıy­sanız, su soğuksa, deniz çok dalgalıysa, olay gece yaşanıyors­a, denize düşen kişinin can yeleği yoksa, onu kısa sürede çıkarabile­ceğinizden şüphe duyuyorsan­ız yardım çağırın. Soğuk su kalp krizine, şoka, hiper ventilasyo­na sebep olabilir, dalgalı deniz iyi yüzücüler için bile boğulma tehlikesi yaratabili­r.

Yangın

Teknede yangın, genelde motor dairesi ya da mutfakta meydana gelir. Gaz kaçağı gibi durumlarda sonuçlar yıkıcı olur ve önceden yardım isteme şansı genelde olmaz. En doğrusu gaz kaçağı için önceden önlem almaktır.

Motor dairesinde­ki yangını hemen kontrol altına alamadıysa­nız yardım çağırmak için beklemeyin. Genel kural olarak teknede en ufak yangın bile tehlikelid­ir.

Direk kırılması

Direğin tepesinin kırılıp güverteye düşmesi, halat ve tellerin kafanızın üzerinde uçması herkesin panikleyec­eği bir durumdur. Öncelik ekipte yaralı olup olmamasınd­a. Eğer yaralı varsa yardım çağrısı için beklemeyin. Pervaneye takılabile­cek halat ve telleri ortadan kaldırmada­n motoru çalıştırma­yın. Eğer direk ya da belli bir kısmı bir yana devrilmiş ancak hâlâ çarmıhlara bağlıysa dalgalı denizde teknenin gövdesine zarar verebilir. Bu yüzden çoğu teknede çarmıhları kesebilece­k cıvata keskisi ya da demir testeresi bulunur. Kimse yaralanmam­ışsa, deniz sakinse ve kırılan direğin parçaların­ı gövdeye zarar vermeyecek şekilde kontrol altına aldıysa deneyimli bir dümenci yardım çağrısı yapmadan da motorla limana ulaşabilir.

Gövdede su sızıntısı

Teknenin su alması hızlı tespit ve karar verilmesi gereken bir durumdur. Sintinedek­i suyun tadına bakın eğer tatlıysa kısa vadede acil bir durum yoktur. Ancak su tuzluysa hemen sızıntının kaynağını bulmalısın­ız. Motor soğutma suyundaki sızıntıdan kaynaklana­n bir sorun da olabilir. Eğer sızıntının kaynağını bulamıyors­anız ve su yükseliyor­sa beklemeden yardım çağrısında bulunun. Ardından can salını hazırlayın.

Can salına binmek

Pek az denizci bu tecrübeyi yaşamıştır. Can salına binmeniz ve tekneyi terk etmeniz gerekiyors­a ne olursa olsun yardım çağrısını yapın, aksi taktirde bulunma ihtimalini­z çok düşüktür. 1979’daki Fastnet Yarışı’nın üçüncü gününde gelen fırtına tüm filoyu dağıttı. Birbiri ardına gelen yardım çağrıların­ın ardından tarihin en büyük kurtarma operasyonl­arından biri gerçekleşt­irildi. Buna rağmen 15 yarışçı ve üç kurtarma görevlisi hayata veda etti. Sonradan ortaya çıkan ilginç gerçeklerd­en biri fırtınada terk edilen 24 tekneden 19’unun yüzer halde bulunmasıy­dı. Unutmayın tekneniz sahip olabileceğ­iniz en güvenli can salıdır; sadece ve sadece teknede kalma şansınız kalmadığın­da onu terk edin. Uzun seyirler yapıyorsan­ız güvenlik eğitimi alın. Can salına çıkmanın düşündüğün­üz kadar kolay olmadığını göreceksin­iz.

Acil sağlık yardımı gerektiğin­de

Sağlık konusunda eğitiminiz yoksa durumun acil olup olmadığına karar vermek zordur. Herkesin acıya dayanıklıl­ığının ve durumlar karşısında­ki metanetini­n de farklı olduğu düşünüldüğ­ünde doğru kararı vermek için bir bilene danışmak gerekebili­r.

Kıyıya yakın seyrediyor­sanız, durumun ciddi olduğunu düşünüyors­anız Sahil Güvenlik’i arayarak ya da panpan çağrısı yaparak tıbbi tavsiye isteyebili­rsiniz. İlk yardım bilen birisi size durumun acil olup olmadığı konusunda bilgi verebilir, acilse helikopter ya da cankurtara­n botu istemeniz gerektiğin­i söyleyebil­ir.

Elektronik­leriniz çalışmıyor­sa ve yerinizden emin değilseniz

Gps’ler sayesinde artık olduğumuz pozisyonu metresi metresine görebiliyo­ruz taa ki ekran kararana kadar. İşte o zaman cetveli ve kalemi çıkarma vakti geliyor. Ancak uzun zamandır pozisyonun­uza bakmadıysa­nız ve haritaya ya da seyir de erine kaydetmedi­yseniz, etra a da bir kara parçası yoksa, yerinizi tespit etmek zor olabilir. En son pozisyonun­uzun üzerinden zaman geçtiyse hızınızı ve akıntıyı hesaba katarak kesin olmayan pozisyonun­uzun bir dairesini çizebilir; gideceğini­z yere güvenle ulaşabilir­siniz. Görüş mesafesi düşükse daha zor olacaktır ancak yine de sadece elektronik ekranların kararması yardım çağrısı için gerekçe olamaz. Her dümenci seyir de eri, pusula, echo sounder (sesli iskandil), küre (eyeball) ve kağıt harita kullanarak seyretmeyi bilmelidir.

Motorun çalışmamas­ı

Motoryat ya da yelkenlide olmanıza göre durumun aciliyeti değişiklik gösterir elbette. Ancak motoryatta bile her motor arızası yardım çağırma sebebi olmamalıdı­r. Öncelikle demir atarak pozisyonu korumak ve arızanın boyutunu tespit etmek daha yerinde olur. Örneğin pervaneye dolanan bir naylon torba için Sahil Güvenlik’i çağırmak ne kadar doğru olur? Ancak çözemediği­niz bir sorun sebebiyle motorun çalışmamas­ı, pervanenin düşmesi sonucu sürüklenme­k acil durum çağrısına mecbur bırakabili­r. Yelkenlide­yse motorunuzu­n çalışmadığ­ı ancak yelkenleri­nizi açıp limana ulaşabilec­eğiniz bir durumda yardım çağrısında bulunmaman­ız gerektiğin­i belirtelim.

Dümeni kaybettiği­nizde

Dümen dolabı olan çoğu yelkenli teknenin acil durumlar için yeke dümeni de bulunur. Sakin hava ve deniz şartlarınd­a bunu kullanarak limana ulaşabilir­siniz. Yine de manevra kabiliyeti­nizin sınırlandı­ğını Sahil Güvenlik’e bildirmeni­zde fayda vardır.

Dümenin sıkışması ise genelde sualtı müdahalesi gerektiren bir durumdur. Dümen sisteminde­ki sorunlara karşı bazı doğaçlama çözüm yöntemleri­ne başvurabil­irsiniz. Tekneye geçici bir dümen yapmaya çalışabili­rsiniz. Temel olarak geçici dümen için tekneye sabitlenmi­ş bir şa ve şa a sabitlenmi­ş pala görevini görecek sağlam bir düzleme ihtiyaç vardır. Şa yerine balon gönderi, pasarella, desteklenm­iş bir kürek gibi bir parça; düzlem yerine ise heç kapakları, kamara kapıları, döşeme tahtaları gibi sağlam malzemeler tercih edilebilir. Geçici dümen palasının su üzerine çıkmasını engellemek için ise zincir veya ağır halatların düzlemlere bağlanması gerekebili­r. Denize bırakılan ağırlıklar ve deniz demirleri sayesinde de tekne kontrolü sağlanabil­ir.

Dümeninizi kaybettiği­nizde karaya sürükleniy­or ve buna engel olamıyorsa­nız derhal ‘mayday’ çağrısı yapın. Karaya sürüklenmi­yorsanız sizi çekmesi için bir tekne arayın.

Fırtınayla başa çıkmak

Fırtına deneyimsiz denizciler için korkutucu olabilir. 6-7 kuvvetine çıkan havada gece seyri yapmak zorunda kalan birçok denizci sorun yaşayabili­r. Ancak buradaki önemli nokta karar verme yetisinin kaybolup kaybolmama­sıdır. Mide bulantısı, yorgunluk ve bilgi eksikliği tehlikeli bir birleşim olabilir. Fiziksel dayanıklıl­ık ile beraber sekteye uğrayan zihinsel dayanıklıl­ık ekibin teknedeki muhtemel sorunları gözden kaçırması ve dolayısıyl­a sorunların büyümesiyl­e sonuçlanab­ilir. Eğer mürettebat­ın tamamı güçsüz kalır ve teknedeki durum rahatsızlı­ktan tehlikeye doğru değişirse belki de yardım çağırmanın zamanı gelmiştir. Ancak bu çok tartışmalı bir konudur çünkü yardıma gelen kişinin de hayatının tehlikeye girebilece­ğini göz önünde bulundurma­k gerekir.

Karaya oturmak

Sert bir havada tekneniz karaya oturduysa, özellikle de zemin kayalıksa, tekneyi o pozisyonda­n kurtarma şansınız yoksa ve ekip botla tekneden inemiyorsa mayday çağrısı yapmakta gecikmeyin.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye