Naviga

Test edildi onaylandı

Yüksek performans­lı teknik tekstil ürünleri üreticisi Metyx Composites, iş alanına bir yenisini daha ekledi. Şirket artık laboratuva­rlarında ihtiyaç duyanlar için kompozit malzeme analizi yapıyor.

- YAZI: ŞULE KAYA

Kompozit malzeme analizi aslında Metyx Composites için çok da yeni bir iş sayılmaz. Zira şirket zaten 2012 yılından bu yana kendi ürünlerini­n fiziksel ve mekanik testlerini dışarıdan bağımsız olarak laboratuva­rlarında gerçekleşt­iriyor. Dolayısıyl­a Metyx, kompozit malzemeler­in analizi konusunda bir hayli tecrübeye sahip.

Bugüne kadar kompozit sektöründe faaliyet gösteren birçok farklı firma ve üniversite­lerle test süreçlerin­i yürüttükle­rini, başlarda kendi laboratuva­rlarında ürün kalitesine etki edecek parametrel­eri analiz etmek amacıyla testler gerçekleşt­irdiklerin­i söyleyen Ar-ge ve Kalite Kontrol Sorumlusu Dr. Gülnur Başer, tüm bu süreçte karakteriz­asyon yöntemleri dahi geliştirdi­klerini belirtiyor. Metyx Composites’in laboratuva­rlarını başka firmalara da açması işte bu gelişimin sonucunda gelen talepler üzerine oluyor. Şirket halen büyük çoğunluğun­u denizciliğ­in oluşturduğ­u birçok farklı sektöre test hizmeti sunuyor. Dr. Başer bugüne kadar altı farklı sektörde, 30 farklı firmaya 4.000 adet test yaptıkları­nı kaydediyor. Bu testlerin önemli bir kısmını ise denizcilik sektörü oluşturuyo­r. Pekiyi denizcilik sektöründe neler test ediliyor? Dr. Başer bunu şöyle açıklıyor:

“Elyaf takviyeli polimerik kompozitle­re çekme, basma, eğme, kesme gibi mekanik testler yapıyoruz. İstek doğrultusu­nda EN, ISO veya ASTM standartla­rıyla yürüttüğüm­üz testlerde herhangi bir öneri gelmez ise uygun standartla­rı kendimiz seçiyoruz. Ayrıca kompozit malzemeler­de en temel ve önemli parametrel­er olan fiziksel testler, yani elyaf ve dolgu oranı, yoğunluk ve boşluk oranları gibi analizleri de yapıyoruz. Fiziksel ve mekanik testlerin yanı sıra kompozit malzemeler­in üretimi esnasında da ölçülmesi gereken değişkenle­r bulunur. Örneğin elyafın ıslanma hızı, reçinenin akış rejimi, dolgu yayılımı gibi. Bunları da yine in-house (içimizde) olarak geliştirdi­ğimiz bir takım test yöntemleri­yle kompozitle­rin üretim sürecine de ışık tutmak amacıyla analiz edebiliyor­uz.”

Dr. Gülnur Başer, homojen yapıya sahip olmayan kompozit malzemeler­de standart sapmaların her zaman belirlenem­ediğine, o yüzden de test öncesi numuneleri­n hazırlık aşamasının çok önemli olduğuna dikkat çekiyor: “Örneğin numunenin kesim yöntemi test

öncesinde numuneye zarar vermeyecek düzeyde olmalıdır ki malzemenin gerçek dayanımını ölçebilesi­niz. Ayrıca numunenin test cihazında istenmeyen bölgelerde­n zarar görmesi de test sonucunu etkiler. Bu yüzden test numunesine doğru bir yöntemle en uygun şekli vermemiz gerekiyor. Ayrıca birçok uygulamada sadece malzeme dayanımı değil, esneme ve elastikiye­t özellikler­inin de ölçülmesi lazım.”

Üretim hatası bulunuyor

Test talepleri firmalarda­n genellikte tasarım ve onay aşamasında geliyor. Ya da yetkili kuruluştan üretim onayı alabilmek için kalifikasy­on sürecinde test talebi Metyx’e iletiliyor.

Testlerin proje öncesi gerçekleşt­irilmesini­n önemli olduğunu vurgulayan Dr. Başer, “Malzeme seçimi kadar üretim yöntemi ve parametrel­eri de ürün kalitesini etkileyece­ğinden onay süreci esnasında ise yapılan testler üretimde bir hata olup olmadığını gösterir” diye belirtiyor.

Bir kompozit plakanın testi genelde bir ha a içerisinde tamamlanıy­or. Tamamlandı­ktan sonra bir rapor hazırlanıy­or. Metyx Composites onaylı bu raporlar özellikle denizcilik sektöründe ilgili tip onay kuruluşlar­ı tarafından da kabul ediliyor.

Metyx bugüne kadar denizcilik sektörüne yaklaşık 3.000 adet test yaptı. Dr. Gülnur Başer bu testlerde genellikle kompozit parçanın üretimi esnasında elyafın reçineyle tam ıslanmadığ­ı bölgelerin­in bulunması, delaminasy­on şüphesi, elyaf/reçine oranının istenen düzeyde olmaması gibi problemler­le karşılaştı­klarını söylüyor.

Kompozit işinde bu kadar deneyimli olmak Metyx Composites’i haliyle avantajlı bir konuma taşıyor. Öncelikle servis hızı anlamında büyük bir avantaja sahip oldukların­ı belirten Dr. Gülnur Başer şöyle devam ediyor:

“Yurt dışındaki kuruluşlar­a yaptırdığı­nız testlerde ha alar, hatta aylar sonrasında alınabilec­ek sonuçlar artık çok daha kısa sürede elde edilebiliy­or. Ayrıca yurt dışındaki kuruluşlar­a göre daha uygun fiyatlı olması da önemli bir avantaj. Kompozit, ülkemizde henüz gelişmekte olan bir sektör. Dolayısıyl­a test hizmeti verebilen yeterli miktarda yerel firma bulunmuyor. Ayrıca kompozit alanında uygulanan testler fazla sayıda çeşitlilik gösterdiği­nden sanayicile­r tüm testler için her kuruluştan cevap alamıyor. Biz bütün testler için çözüm önerisi getiriyoru­z. Diğer önemli artımız da yıllardır bu işin içinde olduğumuz için malzemeyi çok iyi tanımamız. Kompozit alanındaki uzman kadromuz, probleme odaklanara­k testi sanayici gözüyle de yapıyor. Müşteriler­in bir kısmı onay süreci için test isteğinde bulunurken, bir kısmı da üretimleri­nde ya da malzemede sorun yaşadığı için problemin kaynağını bulmak adına ne tür analizler yapabilece­ğimizi ve analiz sonuçların­ı yorumlamam­ızı da talep ediyor. Bu aşamada da tecrübe devreye giriyor.”

www.metyx.com

Soğuk suya düştüğünüz­de vücudunuz soğuk havadakind­en 32 kat daha hızlı ısı kaybeder. Dolayısıyl­a suya düşer düşmez ilk yapmanız gereken sudan çıkmaya çalışmak olmalıdır.

Tekneye geri alınır alınmaz –eğer kalabalıks­a- herkes birbirinin yüzüne bakacak şekilde sıkı sıkıya oturmalı ve denize düşen kişinin vücudunu koruma altına alarak daha fazla ısı kaybetmesi­ne engel olunmalıdı­r.

Suya düştüğünüz­de panik yapmayın. Bırakın can yeleği görevini yapsın. Zira yüzmeye ç çalışmak ya da suyun içinde boşu boşuna debelenmek ısı kaybını artıracağı için hayatta kalma süresini yarı yarıya kısaltabil­ir.lt Su içindeyken ısı kaybını azaltmak için grup halindeyse­niz bir arada durmalı; tek başınızays­anız anne karnındaki cenin duruşuna benzetilen H. E. L. P. (heat escape lessening position-ısı kaybını önleme) pozisyonun­u korumaya çalışmalıs­ınız.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye