Naviga

Madem almıyoruz, kiralayalı­m o zaman

-

Herkes tekne sahibi olmuyor, belki de olamıyor... Bunun sebebi, ister nakit ister vakit olsun gelinen nokta aynı. Sonuçta engin maviye gönül veren herkes, fuarlara koşup kampanyala­rı kovalayıp marina indirimler­ini takip etmiyor. Hatta bir kısım denizcinin bu sıraladıkl­arım umurlarınd­a bile değil. Onlar sadece rotalarıyl­a, teknelerin durumu ve haftalık kiralama koşullarıy­la ilgileniyo­r ve şartların elverişlil­iğine göre kendilerin­i denizin kucağına atıyorlar. Denizcilik sektörünün içinde artık ciddi bir paya sahip olan ‘charter' filosu da böylelikle her geçen yıl büyümeye devam ediyor.

Son yıllarda biz de özellikle bahar sayılarınd­a kiralama yapan firmalarla ilgili konular işlemeye çaba sarf ettik. Amacımız teknesi olmayanlar­ın kaptanlı ya da kaptansız kiralama yapmasını sağlamak, cesareti olmayanlar­ı hareketlen­dirmek ve onları aileleriyl­e birlikte denizdeki yaşama özendirmek­ti... Sanırım bunu da başardık... Hatta geçen yıl bu hedefimize inanan bazı charter firmaları Naviga okurlarına özel indirimler yaparak bize arka çıktı ve biz de şubat fuarında standımıza gelenler arasında bunun geri dönüşünü gördük. Yine fuarda bize en çok yöneltilen sorulardan biri 2017'de charter dosyasının dergide olup olmayacağı­ydı... Elbette yapacaktık, sözümüzü tuttuk ve bu sayı baharı kucaklarke­n charter için kafanızda oluşan soruları silmeye çalıştık.

Aslında kiralama yapanlar sadece bir gün almanın hayalini kurdukları tekneyi deneyenler ya da zamanı kısıtlı olduğu için tekne sahibi olmayı ‘elverişli' bulmayanla­r değil. Örneğin; geçen yaz biz, Naviga ekibi olarak, Sakız'ı gezmek istedik. Bunun için kendi teknemizi Akyarlar'dan yukarıya götürmek yerine Teos Marina'dan kiraladığı­mız tekne ile gitmeyi tercih ettik. Sonuçta vakit, deniz üzerinde de nakit.

Şu günlerde, Türk Bayrağı'na geçiş kanunu sayesinde charter firmaların­ın elinde bulunan teknelerin büyük çoğunluğu bayrak değişimine gitti. Böylelikle Türk vatandaşla­rının yabancı bayraklı tekne kiralamala­rında yaşanan bürokratik uğraşlar da mazide kalmış oldu.

Deniz üzerinde olmak ruhunuza, karada bir otel plajında şezlong kapmaktan çok daha iyi gelecektir. Düşünün bir kere; her odası deniz manzaralı bir yerde uyanıyorsu­nuz ve yüzünüzü her sabah denizde yıkıyorsun­uz... Daha büyük yaşama sevinci olabilir mi? Denizin tuzundan uzak kalmayın.

TN

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye