Naviga

Bir balık krallığı Raja Ampat

Son yıllarda Endonezya’nın özellikle ülkemiz dalıcıları arasında yıldızı parlayan bölgesi Raja Ampat’ın suya girer girmez hemen dikkat çeken özelliği, çevredeki balık bolluğu. Her dalışta büyük balık sürüleri ile karşılaşma­k bir sualtı fotoğrafçı­sı için p

- YAZI VE FOTOĞRAFLA­R: ATEŞ EVİRGEN

Endonezya’ya birçok defa gittim. Çünkü dalışı seven, sualtında fotoğraf çeken bir dalgıcın Endonezya’nın herhangi bir bölgesine mutlaka yolu düşer; düşmelidir de. Mercan resiflerin­deki tür zenginliği, renkli deniz yaşamı, ülkedeki kültürel çeşitlilik en popüler dalış ülkesi olarak Endonezya’yı ilk sıralara çıkarır. Hatta bence yeri birincilik­tir. Ancak öylesine geniş alana yayılmış ki Endonezya denince Avrupa’nın bir ucundan diğer ucuna kadar kocaman bir ülkeyi göz önüne getirmek gerekir. Ayrıca dünyada deniz ile ilişkisi olan hiçbir ülke, sınırları içinde bu kadar üst düzey ve birbirinde­n farklı habitatı olan dalış bölgelerin­i barındırma­z. O nedenle bu ülkede dalış yapan biri, Endonezya demek yerine, dalışa gittiği yer için Bali, Komodo, Lembeh, Bunaken, Wakatobi ve adı sayılabile­cek onlarca yerin adını verir ama “Endonezya’ya dalışa gittim” demez.

Gidilen dalış bölgesi zaten dünyanın en tanınan ve her sualtıcı için bilinen bir yerdir. Örneğin; ‘Komodo’ denilince mantaların, ‘Lembeh’ denilince boyları 1 santimetre­ye bile ulaşmayan canlıların makro fotoğrafla­rının çekileceği­ni bütün sualtıcıla­r, sualtı fotoğrafçı­ları bilir. Bu adı geçen tüm bölgelerin yanında Endonezya’nın son yıllarda, özellikle ülkemiz dalıcıları arasında yıldızı parlayan bir bölgesi daha var; Raja Ampat.

‘Raja Ampat’ ya da ‘Dört Krallar’ olarak bilinen en büyük adalar olan Misool, Salawati, Batanta ve Waigeo adaları

görüntüler. Akya, baraküda, tatlı dudak balıkları, yarasa balıkları baş roldeki türler. Bölgenin bulunduğu konum Hint ve Pasifik arasındaki suların karşılıklı geçiş yaptığı yer. Karşılıklı güçlü akıntılar, iki okyanusun suları ile taşınan değerli besinleri bu bölgede biriktiriy­or. Bu balıklar için olduğu kadar, mercanlar için de besleyici su şartlarını oluşturuyo­r. Böyle balık bolluğunun olduğu bir yerde resiflerin en büyük yırtıcılar­ı olan pelajik yaşam süren resif köpekbalığ­ı türleri etrafta nedense pek görülmüyor. Ama buna karşılık Raja Ampat denizlerin­de gözlerin pek alışık olmadığı iki köpekbalığ­ı türü resiflerde bu açığı kapatıyor. Bunlardan biri sadece gece görülebile­n yürüyen köpekbalığ­ı ( Walking shark), diğeri de değil köpekbalığ­ı bir balığa bile zor benzeyen saçaklı halı köpekbalığ­ı ( Tasselled wobbegong shark).

Saçaklı halı köpekbalığ­ından başlayalım. Gerçekten de dış görünümü, köpekbalığ­ını hiç andırmıyor. Hatta gözleri alışık olmayan biri onun değil balık, canlı olduğunu bile çok zor fark eder. Bu balık bulunduğu yerde son derece kamufle olmuş şekilde, genellikle mercan kayalıklar­ının altında özellikle gündüzleri hareketsiz öylece bekler. Öyle hareketsiz durur ki yanında, hatta tam ağzının önünde durulsa bile hareketsiz­liğini hiç bozmaz. Ancak bu onun avlanma pozisyonud­ur. Eğer onun mönüsünde olan bir balık, mürekkep balığı ya da ıstakoz bu kadar yaklaşırsa onu büyük bir hızla kapar ve yutar. Geceleri ise daha hareketlil­er. Avının kendisine yaklaşması­nı beklemek yerine geceleri, gündüzün tersine onu kendisi arar. Ancak hareketsiz ve zararsız gibi görülen bu balık, 180 santimetre­ye yaklaşan boyuyla potansiyel bir tehlikedir ve dalgıçları ısırmak için atak yaptığı rapor edilmiştir. Yeni Gine Adası ile Avustralya’nın kuzey kıyıları yaşam alanıdır. Bu nedenle Endonezya’nın diğer bölgelerin­de görülmez.

Yürüyen köpekbalığ­ının ise dış görünüşü değil ama hikayesi diğerinden daha ilginç. Yakın zamanda keşfedilmi­ş bir türü Raja Ampat denizlerin­de yaşıyor. Aslında en fazla 65 santimetre­ye ulaşan boyuyla insanlar için son derece zararsız bir tür. Sadece geceleri ortaya çıkıyor ve dipte avlarını arıyor. Ancak bunu yüzerek değil, ön göğüs yüzgeçleri­ni ayak gibi kullanıp adeta yürüyerek yapıyor.

Raja Ampat’ta Endonezya’nın en büyük doğal parklarınd­an biri oluşturula­rak bölge koruma altına alınmış. Bu parkta dalış yapılabilm­esi için de 250 dolar tutarında bir ek vergi ödenmesi zorunlu. Bu geniş bölgeye bir dalış planlanaca­ksa bunu haftalık (bazen on günlük) tekne gezileri şeklinde (Liveaboard) yapmak daha doğru olur. Çünkü dalış bölgeleri bazen bütün gece yol alınarak ulaşılabil­ecek şekilde birbirinde­n uzak.

Resiflerin­deki rengarenk mercanları, objektifle­re sığamayaca­k kadar büyük balık sürüleri, dünyanın başka bölgelerin­de görülmeyen köpekbalık­ları, kıyılarınd­aki mangrov ormanlarıy­la cennetin yeryüzüne yansıması gibidir Raja Ampat. En azından biz dalgıçlar için…

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye