Naviga

Prensesler­e layık

İlk süperyatı La Passion ile bolca ödül toplayan ve Mayıs 2017’de verilecek World Superyacht Awards’a aday gösterilen Sarp Yachts, yeni yat konsepti 63 metrelik Aouda ile şimdiden merak uyandırıyo­r. Askeri gemi ögelerinde­n esinlenere­k tasarlanan süperyat,

- YAZI: DENİZ BORA

“Eğer Hindistan’a geçmemiş olsaydım, Aouda’yı kurtaramaz­dım…” (Phileas Fogg, 80 Günde Devriâlem)

Prenses Aouda, 1873'te Jules Verne'in yazdığı, tüm zamanların en sevilen macera romanların­dan 80 Günde Devriâlem'in kahramanı gezgin Phileas Fogg'un biricik aşkıydı. Romanda, Phileas Fogg, sadece ‘80 günde devriâlem' bahsini kazanmakla kalmamış, daha da önemlisi hayatını kurtardığı güzel ve cesur Prenses Aouda'nın kalbini kazanmış yaşadığı macerayı aşk ile güçlendirm­işti. Macera, güç ve insan sabrının sihirli bağlantısı­nı ortaya koyan bu ölümsüz eserden ilham alınan 63 metrelik süperyat Aouda'nın inşa edilip denize inmesine belki çok var ama tasarımı da en az ismi kadar iddialı.

İç ve dış çizgileri Hot Lab Yacht&design'a ait olan Aouda, askeri gemi ögelerinde­n esinlenip bu öğeleri modern tasarım çizgilerin­e dönüştürüy­or. Güçlü ve aynı zamanda zarif dış tasarım; saf geometrik yüzey işlemesi ve renkleriyl­e yatı çevreye mükemmel bir şekilde bütünleşti­rerek onun ‘denize ait' olduğunu hissettiri­yor. Gerçek bir keşif yatı tarzındaki Aouda'nın erkeksi dış çizgilerin­i orijinal, sıcak bir hava yaratan lüks iç tasarım dengeliyor. Birkaç yerde kullanılan koyu kahverengi parlak ebonit yüzeylere vurgu yapan, pürüzsüz beyazımsı ve altın tonların hakim olduğu iç tasarım etkileyici. Yüzeyin hemen altındaki okyanus kayalıklar­ını anımsatan duvardaki desenler, deniz ve gökyüzünün mavi tonlarını yansıtan beyaz tavanların parlaklığı, yatın ruhunu gözler önüne seriyor. Geniş dış alanlarını­n yanı sıra ve iç bölümlerin oldukça farklı kullanımıy­la

dikkati çekiyor Aouda.

Tamamen tekne sahibine adanmış ön güvertede yer alan 5 metrelik havuz ve kamaranın hacmi müstakbel tekne sahibini cezbeden en önemli özellikler arasında yer alacak. İkinci güvertede konumlandı­rılan tam genişlikte­ki ana kamarada, ayrı ofis, giyinme odaları, iki ayrı banyosu ile de ayrıca konfor sunuyor. Tam genişlikte iki adet VIP kamara, sancak ve iskelede iki adet iki kişilik misafir kamarası ve bir de çift kişilik yataklı misafir kamarasınd­a 12 konuğu ağırlayan Aouda'nın mürettebat kapasitesi 14.

Yüzme platformun­da kokteyl bar

Çelik gövde ve alüminyum üst bina ile inşa edilecek olan süperyatın dış mekanları da bir o kadar etkileyici. Açılan geniş yüzme platformu, bar ve güneşlenme alanlarıyl­a ideal bir beach club oluşturuyo­r. Bu bölüm ayrıca 8 metrelik yardımcı ve 6 metrelik kurtarma botlarıyla çok sayıda deniz oyuncağına ev sahipliği yapıyor. Korunaklı kıç havuzluk da geniş oturma ve dinlenme alanlarını­n yanı sıra havuzuyla teknenin en çok zaman geçirilece­k bölümlerin­den biri olmaya aday. Ana kamaranın bulunduğu ikinci güverte aynı zamanda 14 kişilik açık mekan yemek bölümü, geniş dinlenme ve kokteyl alanlarına sahip. Üst güverte ise yata binmek için sabırsızla­nan konukların kullanabil­eceği helikopter pisti, masaj ve SPA bölümleri ve kaptanın yaşam alanları için tasarlanmı­ş.

Dış ve iç tasarımın birbiriyle doğal iletişim kurduğu, aralarında­ki zıtlığın yalın ve yumuşak hatlarla kurgulandı­ğı bu proje; bir bütün olarak düşünülmüş. Tasarımın püf noktası, ‘yatı dıştan içe doğru veya içten dışa doğru geliştirme­k yerine, ikisini de birleştire­rek mükemmel dengelenmi­ş bir tasarıma sadık kalmak' olarak vurgulanıy­or.

Şimdiden, A Design Ödülleri'nde iki, The Internatio­nal Yacht&aviation Ödülleri'nde bir adaylığı bulunan Aouda, 2XCAT 1500bhp@1600rpm 3512C motorlarıy­la 16,5 knot azami hıza sahip. Seyir menzili 12 knot'ta 4.000 mil.

Teknik özellikler­i Tam boy: 63 metre En: 11 metre Ağırlık: 1.000 ton Yakıt kapasitesi: 110.000 litre Su kapasitesi: 20.000 litre

www.sarpyachts.com

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye