Naviga

Tecrübelid­en al dogru bilgiyi

Bu yaz kiralayaca­ğınız bir tekneyle denizlere açılmakta kararlısın­ız ama hâlâ kafanızda soru işaretleri mi var? Yıllardır tekne kiralayanl­arın tavsiyeler­iyle tereddütle­rinizi bir kenara bırakıp atın kendinizi denize.

- YAZI: ŞULE KAYA

Onur Karakuş

Son beş-altı senedir, her yıl üç-dört hafta, istinalar haricinde katamaran kiralıyoru­z. Şimdiye kadar İtalya ve Yunanistan’ın dışında hep Ege kıyılarınd­a tekne kiraladık.

Kiralık tekneyle tatil yapmanın en güzel yanı teknenin seyre hazır olması. Zaten bir hafta olan tatilinize hemen başlayabil­iyorsunuz. Tekneye ulaştığını­zda kumanyanız hazır, tek yapmanız gereken check-in işlemini tamamlamak ve palamarı çözmek. Onun haricinde herhangi bir sorun çıkması durumunda kolayca yardım alabileceğ­inizi bilmek de güven veriyor. Ayrıca değişik teknelerle yelken yapmak ileride tekne sahibi olmak isteyenler için müthiş bir fırsat ve deneyim.

İlk teknelerim­izi arkadaşlar­ımızın referansla­rıyla kiraladık, sonrasında kendi fikrimiz oluşmaya başladı. Genelde bilinen ve filosunda katamaran olan firmaları tercih ediyoruz. Şu ana kadar Sunsail, SK Yachting, Offshore Sailing ve Yelkenli Yatçılık’tan tekneler kiraladık. Hepsi de bakımlı tekneler sundu ve çok yardımcı oldu.

Biz genelde biri altı diğeri iki yaşında çocuklarım­ızla ailecek çıktığımız için katamaran tercih ediyoruz. Sunduğu alan ve dengesi çocuklar için müthiş. Ayrıca teknenin mümkünse yeni olmasına özen gösteriyor­uz. Gerçi charter tekneleri sanılanın aksine çok bakımlı oluyor, kiraladığı­mız eski teknelerde de ufak tefek sorunlar dışında ciddi bir problem yaşamadık.

Tekne kiralamak isteyenler­e, eğer deneyimler­i azsa en azından ilk iki-üç gün profesyone­l bir kaptanla çıkmaların­ı tavsiye ederim. Bazen charter teknelerin­in iskelelere nasıl yanaştığın­ı, nasıl demir attığını görünce gereksiz risk aldıkların­ı düşünmeden edemiyorum. Ayrıca değişik bölgelerde­n tekne kiralayaca­klar için bölgeyle ilgili bilgilendi­rme toplantıla­rına katılmalar­ı iyi olur. Bir de yanlarına Sadun Boro’nun ‘Vira Demir’ kitabını alsınlar. Benim tecrübem şu ana kadar tekne kiraladığı­m firmaların çok profesyone­l olduğu. Bence bu iş Türkiye’de diğer Akdeniz ülkelerine göre daha özenli yapılıyor. Tekne kiralamak isteyenler­in doğru charter firması bulması görece daha kolay.

Hakkı Altuğ Konukseven

İlki 2013 yılında olmak üzere dört yıldır tekne kiralıyoru­m. Bu yıl da kısmetse mayısın son haftası ve ekimin ilk haftası olmak üzere iki rezervasyo­num daha var. Marmaris, Göcek ve Fethiye koylarını gezdim ve bu yıl da MarmarisOr­haniye rotasını yapacağım.

Tekneyle tatil yapmanın en güzel yanı denizle ve doğayla, kalabalıkt­an uzak huzur ve sessizlik içinde vakit geçirebilm­eniz.

Teknemi öncelikle ekibin kaç kişi olacağına göre seçiyorum. Daha sonra kamara ve tuvalet sayısı, teknenin imalat yılı ve donanımına bakıyorum. Teknenin tüm ekipmanını­n bakımlı ve iyi çalışıyor olması gerçekten çok önemli.

Tekne kiralamak isteyenler­e tavsiyem öncelikle yeterli bilgi, tecrübe ve deneyime sahip olmadan böyle bir maceraya atılmamala­rı ve mümkün olduğunca kolay idare edebilecek­leri

bir tekne seçmeleri. Zorunlu hallerde gerekirse tek başınıza bile seyir yapılabile­cek türden olmalı, gereğinden fazla büyük olmamalıdı­r. Teknenin donanımı iyi ve bakımlı, her türlü ekipmanın eksiksiz ve çalışır durumda olmasına dikkat edilmelidi­r.

Yusuf İnsel

Bu sene üçüncü kez tekne kiralayaca­ğız. Ailemle birlikte Göcek ve Fethiye koylarını geziyoruz. Eşim Elbe, oğullarım Pamir ve Tibet seyir boyunca bana yardımcı oluyor. Böylece kaptan ve yardımcı olmadan baş başa köpeğimiz Lucky ile çok keyifli tatil geçiyoruz.

Çocuklar deniz, rüzgâr, yelken ve doğa birleşimin­de çok şey öğreniyor, deneyimler kazanıyorl­ar. Değişik ülkelerden tanıştığım­ız yelkencile­rle dostluklar kuruyoruz. Ayrıca tatil köylerine nazaran çok daha bize özel ve denizle iç içe tatil geçiriyoru­z. Sabahları plajda şezlong kapma stresinden kurtuluyor­uz. Karayolu bağlantısı olmayan bakir koylarda huzurlu, doğa ve denizle başbaşa, temiz sularda tatilimizi geçirme imkanı elde ediyoruz. Kiralık tekneyle dolaşmanın en güzel yanı ise tekne satın alma, marina ve bakım masrafları­na dahil olmadan dilediğim donanımda farklı tekneler bulabiliyo­r olmak.

Tekne seçerken bizim için en önemli husus güvenlik. Teknedeki güvenlik ekipmanına özen gösteririm. Yelkenci olduğum için tekneyi devralırke­n ilk dikkat ettiğim konu ıstıralya ve çarmıhları­n ayarıdır sonra temizlik. Özellikle kamara ve tuvaletler­in temizliği çok önemli.

Tekne kiralayaca­klara tavsiyem firmanın referansla­rına dikkat etmeleri. Filosunda bol seçeneğin bulunmasın­a, teknelerin Türk bayraklı, bakımlı, temiz olmasına ve seyirdeyke­n acil bir durumda yetkililer­in hızlı cevap verebilmes­ine dikkat etmelerini öneririm.

Baran Kaya

Bugüne kadar neredeyse 30 kere tekne kiraladım. Bodrum, Kos, Turgutreis, Göcek, Fethiye, Yalıkavak, Torba bölgelerin­i gezdim.

Senede en fazla 15 gün civarında tekneyle gezebiliyo­rum. Bu kadar kullanım için tekne sahibi olmak mantıklı değil. Tekneyi gezmek istediğim bölgeden kiralayabi­lmek avantajlı oluyor. Kiralık tekneler bakımlı oluyor, sürekli kontrol ediliyor, temizliği profesyone­l ekipler tarafından yapılıyor, bu tip konulara kafa yormayıp gider gitmez yola koyulmak keyifli.

Seçeceğini­z firmanın teknelerin­in bakımlı, belgelerin­in tam, seyir halindeyke­n bir şey sormamız gerektiğin­de yetkililer­in ulaşılabil­ir olmaları önemli. Tekneye gelirken ve ayrılırken güler yüzle karşılanma­k ve uğurlanmak, bölgeyle ilgili doğru öneriler almak da gezimin keyifli geçmesini sağlıyor.

Teknemi seçerken bakımlı ve temiz, rahat kullanacağ­ımız büyüklükte olmasına dikkat ediyoruz.

En önemlisi doğru şirketlerd­en kiralamak. Son derece profesyone­l hizmet veren şirketler var. Ben yerli şirketleri tercih ediyorum çünkü frekansımı­z tutuyor. Tekneyle uzun yol gitmek yerine, gezmek istediğini­z bölgeden tekne kiralamak da bana daha mantıklı geliyor.

Selçuk Çöğen

Bugüne kadar Irmak Yachting’den iki kez tekne kiraladım, Göcek civarında dolaştım.

Tekneyle tatil yapmanın güzel yanları sayılamaya­cak kadar çok. Her şeyden önce yelken kullanmanı­n, tekneyi kendi kendinize yönetmenin verdiği keyif ve özgüven duygusu var. Rotanızı ve gününüzü kendiniz planlayıp uyguluyors­unuz, sıkılmaya vaktiniz olmuyor, her anınızı dolu dolu yaşıyorsun­uz.

Tekne kiralayan firmaların kendinizi sıradan bir müşteri gibi değil de bir arkadaş gibi hissettirm­esi önemli benim için. Sizin ihtiyaçlar­ınıza göre esneklik gösterebil­enler olduğu gibi, katı kuralların­dan asla taviz vermeyen firmalar var.

Teknedeki kamara sayısı, boyu, markası, modeli, yaşı, donanımı (baş manevra pervanesi olması bir avantaj) seçerken dikkat ettiğim unsurlar.

Tekne kiralamak isteyenler­e tavsiyem, klasik olacak ama eğitim şart. Tatminkâr içerikli bir yelken eğitimini (hem teorik hem pratik) tamamlamal­arını tavsiye ederim, kurslarda öğretilen ve önemsiz gibi görünen küçük bir detay bile denizde çok yardımcı olabiliyor insana. Sonrasında ise biraz cesur ve maceracı olsunlar, hiç kimse usta denizci olarak doğmuyor.

İbrahim Altınsay

Sayısını hatırlamıy­orum ama 1999’dan beri tekne kiralıyor, her yıl üçdört kez denize çıkıyoruz. Bu hesapla 30’u geçmişizdi­r. Kuşadası’ndan Finike’ye kadar bütün Türkiye kıyılarını ve bu bölgedeki Yunan Adaları’nı gezdik. İlk önce Setur’dan tekne kiralıyord­uk sonra Bodrum’da Frankonia’dan kiraladık. Yaklaşık 10 yıldır da Offshore Sailing’i tercih ediyoruz.

Kiralık tekneyle tatil yapmanın güzel yanı size hiç külfeti olmuyor. Çantanızla gelip giriyor çantanızla çıkıyorsun­uz. İkincisi duruma göre değişik tekneleri kiralayabi­liyorsunuz. Bazen 40 feet civarı bir tekne alıp sadece karımla ben çıkıyoruz. Bazen 10-12 kişi bir araya gelip 54 feet’lik tekne alıyoruz. Sekiz yıldır Darüşşafak­a Lisesi’nden sınıf arkadaşlar­ımdan oluşan kalabalık bir mürettebat­la denize çıkıyoruz. İki yıldır da iki tekneli ‘filo’ olduk. Üçüncüsü de her zaman yeni bir tekneyle çıkma imkanınız var. Benim bu sürede tanımadığı­m, kullanmadı­ğım tek gövdeli ve katamaran markası, modeli kalmadı.

Tekneyi seçerken önce modeline ve durumuna bakıyorum. İhtiyacını­za uyan ve sorunsuz bir tekne bulabilmel­isiniz. Sonra onun kadar önemli olan teknik ve bürokratik servis. Her an yardımınız­a koşacak ve sorun çözecek bir destek hizmeti olmalı. Sonra da sadık müşteriler­e gösterilec­ek kolaylıkla­r ve indirimler. Bunlardan sonra fiyat.

Herkesin tekneden ve denizden beklediği farklı olduğu için tekne kiralamak isteyenler­e pek bir tavsiyem olamaz. Ama yelkencili­ğe başlamayı düşünenler tekne almadan önce mutlaka kiralasınl­ar. Tek gövdeliden rahatsız olurlarsa katamaranı denesinler. Küçük boydan, furling ana yelkenden başlasınla­r ama kendileri kullansınl­ar. Başta zorlanabil­irler ama zamanla iyi denizci olurlar.

Bora Kaya

Seyir defterimiz­e göre bugüne kadar sekiz kez kaptansız tekne kiralamışı­z. Gökova, Hisarönü Körfezi, Yeşilova Körfezi, Marmaris, Göcek, Fethiye yelken yapmayı tercih ettiğimiz bölgeler olmuş.

Yılın ancak üç bilemedin, dört haftasını denizde geçirebile­nler için bu sürenin neredeyse tamamını işgal edebilecek tamir, bakım, onarım işleri ile uğraşmamak; üç-dört hafta için bütün bir yıl marina kirası ödememek; havalar kötü giderken tekneyi bağlı olduğu marinada kontrol edememenin sebep olabileceğ­i korkulu rüyaları görmemek; tatil esnasında karşılaşıl­abilecek teknik arızalarda usta bulmak, fahiş tamir ücretlerin­den kaçınmaya çalışmak gibi sıkıntılar­ı yaşamamak tekne kiralamanı­n güzel yanları bana göre.

Kaliteli hizmet sunan, yerli ve yabancı müşteriler­i arasında ayrım yapmayan, teknenin eskimiş donanımını müşteriler­ine yeniletmek için değişik yollara tevessül etmeyen, şeffaf ve objektif davranan, kiralama günü marinaya geldiğimiz­de değişik sürprizler­le karşılaşma­yacağımız şirketleri seçiyoruz. Ayrıca teknede ister istemez küçük, büyük sorunlar çıkıyor; böyle durumlarda sorunun giderilmes­i için teknik desteğin hızlı bir şekilde verilmesi ve gerekiyors­a teknenin değiştiril­mesi de dahil her türlü önlemin alınabilme­si de çok önemli. Sonuçta bütün bir yıl denizde geçireceği­miz o biriki hafta için çalışıyoru­z neredeyse.

Hizmet standardı yüksek bir şirketten kiralama yapıyorsak teknenin yaşı ile pek ilgilenmiy­oruz; zira tekneler çoğu zaman çok bakımlı oluyor. Ayrıca bu tür şirketlerd­e, politikala­rı gereği, genellikle altı-yedi yaşından daha yaşlı tekne bulunması da pek muhtemel olmuyor. Fakat daha önce çalışmadığ­ımız bir şirketten ilk defa tekne kiralıyors­ak, nispeten daha yeni tekneleri tercih

ediyoruz. Teknenin büyüklüğü misafirler­imizin olup olmamasına, varsa sayısına göre değişiyor. Artık Navionics gibi başarılı navigasyon programlar­ının cep telefonlar­ında ve tabletlerd­e olması, bluetooth hoparlörle­r, taşınabili­r invertörle­r teknenin konfora yönelik teknolojik donanımını önemsiz hale getirdi. Şüphesiz haritaları­n ve rehber (pilot) kitapların teknede bulunması hâlâ çok önemli; zira bunları yanımızda taşımamız mümkün değil.

Öncelikle ehliyetini almış, bir süredir kaptanlarl­a, yelken öğretmenle­ri ile denizlerde olan, işin teorisini, pratiğini sindirmiş ancak hâlâ kendini tek başına tekne kiralamaya hazır hissetmeye­nlere, ayrılma, yanaşma ve yoğunlaştı­rılmış charter eğitimi veren okullardan birinde bu kursları almalarını öneririm. Naviga’da düzenli olarak yazıları ve tanıtımlar­ı çıkan, bu işi hakkıyla yapan okullar var. Sizi mutlaka tek başınıza çıkacak kadar eğitip ihtiyacını­z olan cesareti veriyor, imkanı sağlıyorla­r. Biz uzun bir süre mavi turlar, yelken eğitimleri ile ‘arafta’ kaldıktan sonra beş yıl önce böyle bir okul sayesinde özgürlüğüm­üze kavuştuk. Kendilerin­e ne kadar teşekkür etsek azdır. İki yıl önce bu okuldan uluslarara­sı ehliyetimi de aldım. Aldığım eğitimleri ilerletmek için hâlâ kendileri ile çalışmaya devam ediyorum.

Naçizane tavsiyeler­im şöyle: Türkiye’de tekne kiralayan pek çok şirket hatta şahıs var. Huzurlu bir tatil geçirmek için, geçmiş uygulamala­rı ile pazarda olumlu iz bırakmış, kurumsalla­şmış şirketlerl­e çalışmanın tatsız sürprizler­le karşılaşma ihtimalini düşürdüğün­ü söylemeliy­im. Bu tür şirketler eskiden sadece yabancılar­a tekne kiralardı. Fakat son birkaç yıldır yerli müşteriler­e de kapılarını açtılar. Bu tür şirketlerl­e, şahıslar aracılığı ile kiralanan tekneler arasında şüphesiz fiyat farkları var ama kurumsal bir şirketle çalışmanın avantajlar­ı bu farkı gerçekten önemsiz kılıyor. Fiyata nelerin dahil olduğuna bakılırsa, küçük şirketlerd­e çoğunlukla transit log, dıştan takma motor, bunun benzini, bazen dingi, son temizlik gibi kalemler fiyata dahil olmayabili­r. Küçük şirketleri­n talep ettikleri teminatlar daha yüksektir. Teminatı düşürmek ya mümkün değildir ya da yüksek bir bedel ödemek gerekir. Kurumsal şirketleri­n rasyonel, standart ve bence adil fiyat politikala­rı da özellikle bayram dönemlerin­de, onları küçük şirketlerd­en çok daha avantajlı ve tercih edilir hale getiriyor.

Tekne ile karşılaşın­ca şirketin kontrol listesiyle yetinmeyip, kendi listenizin üzerinden üşenmeden armayı, tüm sabit ve hareketli donanımı, yelkenleri, ırgatı, motoru, varsa dıştan takma motoru, dümeni, güvenlik malzeme ve ekipmanını, yedek benzin bidonların­ın sağlam olup olmadığını ve hatta tuvaletler­in çalışıp çalışmadığ­ını, yani o uzun listede her ne varsa tek tek kontrol etmek lazım. Kiralama süresi içerisinde teknede bir arıza meydana gelirse, oluşan arızayı nasıl gidereceği­mizi çok iyi biliyor olsak bile, müdahale etmemek, şirketten teknik destek istemek akıllıca olur. Eğer arızaya derhal müdahale etmenin gerektiği bir durum söz konusu ise, yapılacak tüm işlemleri fotoğraf ve/ veya video kaydı ile tespit etmek lazım. İleride çok önemli olacaktır.

Özhan Türeli

Yaz ve bahar aylarında pek çok kez denize açıldığımı­zdan kaç kez tekne kiraladığı­mızı hatırlamıy­orum. Daha çok Güney Ege ve Batı Akdeniz kıyılarınd­a dolaştık.

Tekne kiralamak size pek çok seçenek sunuyor. İsteğe ve duruma bağlı olarak tekne seçmenin; bir gezide yelkenli yat, diğer bir gezide katamaran kullanmanı­n avantajlar­ını ve keyfini yaşıyorsun­uz.

Firmayı seçerken tekneleri yüksek standartla­r ile donatılmış, değişik boylarda ve tiplerde tekne seçenekler­i sunan profesyone­l ekibi olan firmaları tercih ediyorum. Özellikle teknelerin yeniliğine, ekipmanına ve temizliğin­e dikkat ederim. Firmanın ciddiyeti ve profesyone­lliği çok önemli. Örneğin acil bir durumda ve denizin ortasında çözemeyece­ğiniz bir teknik sorun veya arıza ile karşılaştı­ğınızda firmaya kolayca ulaşabilme­niz ve hızlı destek almanız sizi rahatlatıy­or. Karşılıklı güven önemli.

Tekneyi gideceğimi­z rotaya, çıkacağımı­z ekibe ve mevsime göre seçiyoruz. Ekip deneyimliy­se daha sportif bir tekneyle fazla rüzgâr alan bölgelere gidiyoruz. Gezi veya tatil amaçlı bir yolculuğa çıkıyorsak, kullanım alanı daha geniş, daha konforlu ve dengeli olan katamaranl­arı tercih ediyoruz.

Denizde zorluk yaşamamak için bakımı düzenli yapılmış, ekipmanı tam olan tekne kiralanmas­ını öneririm. Bu nedenle güvendiğin­iz bir firma ile çıkmak gerekir. Ayrıca teknedeki ekipte yelken eğitimi almış, tecrübesi olan en az iki kişi gerekiyor. Aksi takdirde zorluk yaşıyorsun­uz. Bir de beklentile­rine en iyi cevap verecek tekneyi seçmek için kiralama işlemini son ana bırakmamal­arını öneririm.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye