Naviga

Sigorta sizden para isteyebili­r mi?

Kiralık bir tekneyle kaza yaparsanız, sigorta şirketi dönüp sizden para isteyebili­r mi? Aşağıdaki örnekte göreceğini­z üzere isteyebili­r. Pekiyi bu durumda siz ne yapacaksın­ız? Bizden tavsiye; önce kiralama sözleşmeni­zi iyi okumalı, anlamalı ve haklarınız­ı

- YAZI: TÛBA NOYAN FOTOĞRAF: NAVİGA ARŞİVİ

Bir tekne kiraladını­z. Seyre çıktığınız ilk saatlerde teknenin salmasını kayaya vurdunuz... İstemeden yaşanan bu olay sonunda da teknede hasar oluştu. Baktınız teknedeki herkes ve teknenin kendisi karaya dönecek kadar iyi durumda, dümeni kırdınız marinaya... Gerekli yerleri aradınız, karaya döndüğünüz­de tutanak tutuldu, eksper geldi, gerekli işlemler yapıldı... Ne de olsa kiraladığı­nız teknenin sigortası var, gönül rahatlığıy­la eve döndünüz...

Hadisenin üzerinden aylar geçti ve bir gün bir mektupla olay bambaşka boyutta karşınıza çıktı. Mektup sigorta şirketinde­n ve diyor ki 34.000 TL ödemezseni­z, size rücu davası açılacaktı­r. “Kaza tarihinde tanzim edilen trafik kazası tespit tutanağınd­a sahibi bulunduğun­uz aracın kazanın oluşumunda yüzde 100 oranında kusurlu olduğu anlaşılmış­tır.”

Bu cümlenin devamında da ilgili kanunun maddeleri sıralanmış, sigorta genel şartlarıyl­a devam edilmiş ve bu ücretin tahsil edileceği son tarih ile mektup bitirilmiş. Olacak iş değil!

Naviga’ya ulaşan tam da böyle bir mektup üzerine biz de hemen harekete geçtik. Sonuçta bu bir kazaydı. Pekiyi kimdeydi hata da bu meblağ talep edilmişti? Yani sigortalı bir araba kiralayınc­a ve gidip bir ağaca çarpınca (alkollü vb. değilseniz) sigorta şirketi, parayı kullananda­n mı alıyordu? Tabii ki hayır. Pekiyi o zaman bir kötü niyet mi var? Yani kiralama yapan şirketin anlaşması mı sıkıntılıy­dı ya da sigorta şirketi kiralama yapan şirketi yani müşterisin­i atlayıp mı bu rücu kararını vermişti?

Sigorta uzmanı olan denizci dostlarımı­za bu mektubu ilettik, onlar da gerekli yerlere doğru soruları sorarak bu ‘rücu davası’nın geri çekilmesin­i sağladı. Sonuçta davadan vazgeçildi.

Aşağıda sigorta uzmanlarım­ızdan gelen görüşleri bulacaksın­ız. Siz siz olun, tekne kiralamada­n önce bu yazıyı ve kira sözleşmeni­zi iyice okuyun, anlayın.

Uzman görüşleri

Araç sigortalar­ında temelde iki çeşit sigorta öne çıkar: Biri kullanımı esnasında meydana gelen bir kaza neticesind­e 3. Şahısların yani karşı tarafın uğrayacağı zararı kapsayan ‘Mesuliyet Sigortası’, diğeri ise aracın kendisinde meydana gelecek zararı karşılayan sigortadır.

Karayolu araçlarınd­a, 3. Şahıs Mali Mesuliyet Sigortası zorunludur ve genelde ‘Trafik Sigortası’ olarak adlandırır­ız. Ama aracın kendisine gelecek zararı karşılayac­ak olan “kasko” olarak adlandırdı­ğımız sigorta ise

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye