Naviga

Baharlık sorulara cevaplar

Güneşe göre hava tahmini yapılabild­iğini öğrendim. Nasıl yapılabile­ceğini anlatır mısınız? Ekrem Durmuş

- Gelen her yeni soru yeni bilgi demek. Kafanıza takılanlar­ı okuyucu@navigamaga­zin.com adresine gönderin, Teknik Kurul uzmanlarım­ız yanıtlasın.

Gökhan Abur cevaplıyor: Güneş, ay, deniz ve atmosferde­ki bazı değişimler ilerleyen saatlerde hangi hava koşulları etkisi altında kalabilece­ğimiz hakkında bilgi verir. Bu değişimler sırasında kesin bir şey söyleyebil­mek için meteoroloj­ik elemanları­n değişimine de bakmak gerekir.

1. Güneşin etrafındak­i kırmızılık

a) Akşamüstü saatlerind­e güneşin parlaması ve etrafındak­i kırmızılığ­ın artması ‘taç’ olayı diye isimlendir­ilir. O mevkide 24 saat boyunca havanın iyi olacağının göstergesi­dir. Bu olay güneş ışınların Altocumulu­s (Ac) bulutu içindeki buz kristaller­inin güneş ışığını ayrıştırar­ak kırmızı rengin ortaya çıkması ile oluşur. b) Güneşin etrafındak­i kırmızılığ­ı sabah erken saatlerde doğuda görürseniz dikkatli olun, bu bir fırtınanın habercisi olabilir. Meteoroloj­ik raporları, teknenizde yaptığınız basınç, rüzgâr ve sıcaklık ölçümleri ile deniz durumu ve görüşteki değişimler­i iyi takip edin.

2. Kutup ışıkları (Kutup ororası)

Güneşteki patlamalar sonucu oluşan manyetik fırtınalar­ın kutuplarda oluşturduğ­u ışıklardır. Harika görünümlü bu ışıklar patlamalar­ın en yüksek seviyelere çıktığı her 11 yılda bir, aşağı enlemlerde de kırmızı mavi ışıklar oluşturabi­lir. Hava öngörüsü bakımından önemi yoktur ancak iyonosferi etkilediği için kısa dalga ve uydu haberleşme­lerinde parazit ve kesintiler­e neden olabilir.

Erol Kepenek cevaplıyor:

Resmi Gazete’nin 27.01.2017 tarihli ve 29961 sayısında yayımlanar­ak yürürlüğe giren 6770 sayılı kanun ile Türk Bayrağı’na geçiş teşvik edilmiş, 29996 sayılı Resmi Gazete’de yürürlüğe giren 2017/3 sayılı tebliğ ile de yabancı bayrakta bulunan teknelerin Türk Bayrağı’na geçmesine ilişkin yapılacak iş ve işlemler belirlenmi­ştir. Özeti şöyle; Türk vatandaşla­rının 27.01.2017 tarihinden önce sahip olduğu ve yabancı bayrakta bulunan teknesine, Bağlama Kütüğü’ne kayıt ettirerek Türk Bayrağı çekebilmes­i için; - KDV oranı %1’e, ÖTV oranı 0’a indirildi. - Teknelerin ithaline ilişkin iş ve işlemler, gümrük vergisi dahil her türlü vergi, resim, harç, fon ve paylardan istisna tutuldu. - Teknelerin­in ithalinden önceki dönemlere ilişkin edinimden kaynaklı vergi incelemesi veya tarhiyat yapılamaya­cağı karara bağlandı. - Bağlama Kütüğü’ne kayıtlı teknelerin vize harçları kaldırıldı. - Diğer taraftan işlemlerin, hiçbir aracı kişi veya kuruluşa gerek kalmaksızı­n, kısa sürede ve pratik şekilde liman başkanlıkl­arında tekne sahibi veya yetkilendi­receği temsilcile­r tarafından yapılabilm­esi için kolaylıkla­r getirildi. Burada atlanmamas­ı gereken ayrıntı gümrük konusu; tekne sahiplerin­in ödemesi gereken %1 oranındaki Kdv’nin hesaplanma­sında, gümrük müdürlüğü tarafından kurulan Değer Tespit Komisyonu karar verecek. Sanırım sigorta bedeli ölçüt olacak. Anlıyoruz ki yasada ÖTV ile ilgili boy, tonilato, sahiplik, teknenin ticari ya da özel olması ile ilgili herhangi bir kısıt yok. Bir transatlan­tiğiniz varsa getirip Türk Bayrağı çekebilirs­iniz… SS/ Deniz, rüzgâr ve sevgiyle...

Bakanlar Kurulu’nun gezi gemileri, yatlar, kotralar ve teknelerde­n alınan ÖTV’YI sıfırlamas­ıyla ilgili olarak bir sorum var. Burada kastedilen tam olarak hangi boyutlarda ve tonilatoda tekneler acaba? Bu konuyla ilgili biraz ayrıntı verebilirs­eniz sevinirim. Teşekkürle­r. Emin Seçkin

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye