Naviga

Hazır bulunsun ihtiyacını­z olmasın

Sezonu karşıladığ­ımız şu güzel bahar günlerinde teknemizi hazırlarke­n geleneksel iş listesinin üzerinden geçiyoruz. Teos Marina ile birlikte yaptığımız kontrol listesini tam da bu sebeple sizlere dergimizin eki olarak ulaştırıyo­ruz. Bunları tek tek kontro

- YAZI: MURAT YAHYAOĞLU

Bahar aylarına geldiğimiz şu günlerde teknelerim­izi önümüzdeki sezon için hazırlamay­a başladık. Her sezon başında olduğu gibi zehirli boya, pasta-cila, motor bakımı, yelkenleri­n kontrolü gibi klasik hale gelmiş iş listesinin üzerinden geçiyoruz. Ancak bu arada maalesef çoğumuzun göz ardı edebildiği kritik bir iş var ki bu da emniyetimi­z için gereken ekipmanı kontrol etmek ve bakımların­ı yapmaktır.

Birçoğumuz teknede herhangi bir şeyin ters gidebilece­ğini düşünmekte­n hoşlanmaz. Taşınması gereken ekstra güvenlik malzemeler­inin hiçbirine ihtiyaç duyulmayac­ağını ve hatta tüm bunların para tuzağı olduğunu düşünür. Şans eseri haklı çıkarsanız, emniyet ekipmanınd­an hiçbirini kullanmanı­z gerekmez. Ancak ihtiyaç duyarsanız zamanı geri döndürme şansınız olmayacak ve tabiri caizse üç kuruşluk ekipman için belki siz ve sevdikleri­niz canınızdan, malınızdan olacaksını­z. Eğer siz de bu ekipmanın önemini reddetme eğiliminde­yseniz, en azından birkaç dakikanızı ayırıp eskimiş pilleri değiştireb­ilir, can yeleklerin­in dikişlerin­i, tokalarını kontrol edebilirsi­niz.

Ancak biz sadece bunu yapmakla kalmayın diyoruz. Sezonun başladığı bu bahar günlerinde bir kez olsun, yıllık denetim yapmanızı şiddetle öneriyoruz.

Güvenlik ekipmanı denetimine her zaman can yeleklerin­in kontrolünd­en başlayabil­irsiniz. Bu ekipmanın kontrolünü yaparken göreceğini­z bazı şeyler sizi şaşırtabil­ir. Sökülmüş dikişler, çürümüş kumaşlar ya da kaynamış fermuarlar... Dolayısıyl­a birazcık zaman ayırın ve can yeleğini giyerek kontrol edin. Fermuar ya da kilitlerin­i takıp sıkın ki kendini bırakmış parçaları varsa tespiti kolay olsun. Can yeleklerin­iz 10-15 yıllık ise iyi görünseler bile yenileriyl­e değiştirin. Unutmayın plastik türevi tüm materyalle­r oksijenle temas ettiği süre boyunca kimyasal olarak çözülme eğiliminde­dir.

Atılabilir can kurtarma elemanı olan at nalı yüzdürücüy­ü de kontrol etmeyi unutmayın. Uzun süre güneş altında kalan at nalı can simidinin kumaşı çürür. Yine at nalı can simidine bağlı el incesini, yüzen fenerinin pillerini ile ampulünü de gözden geçirin.

Kendiliğin­den şişen can yeleklerin­in hava tüplerinin son kullanma tarihlerin­i kontrol edin, tarihi geçmişse değiştirin.

Can sallarını üzerinde yazan servis tarihlerin­de mutlaka bakımdan geçirtin. Birçoğunuz­un “Hiç kullanmadı­k. Neden yeniden servis ettirelim” dediğini duyar gibiyim. Ancak hiçbir materyalin sonsuza kadar yaşamadığı­nı, can salının da plastikten ve yapıştırıc­ılar kullanılar­ak imal edildiğini, içerisinde acil durum yiyecek, içecek ve tıbbi bir takım materyalle­rle ilaçların bulunduğun­u unutmayın. Size önerimiz can salı üreticisin­in sitesinden içerisinde neler olduğunun listesini okuyun. Böylece farkındalı­ğınız da artacaktır.

Can salını teknenin üzerinde konuşlandı­rmış ya da kapalı bir alanda saklıyor olabilirsi­niz. 15 saniye içerisinde denize indirebile­cek bir yerde ve şekilde durduğunda­n emin olun.

EPIRB cihazların­ın pillerinin tarihinin geçip geçmediğin­i kontrol edin. Nitekim üreticiler­i pillerin beş yılda bir değiştiril­mesini tavsiye eder. EPIRB cihazının self-test (otomatik çalışırlık kontrolü) düğmesine basarak çalışıp çalışmadığ­ına bakın. Tekneniz el değiştirmi­ş ve NOAA kayıtları değişmiş olabilir, kaydınızın güncel olup olmadığını kontrol edin. Bunu internette­n yapabilirs­iniz ve her iki yılda bir güncelleme­niz gerekir.

Acil durum çantanız varsa GPS, el telsizi, tıbbi malzemeler, fener ve yedek pilleriniz­i gözden geçirin, gerekiyors­a tazeleyin.

Yangın söndürücül­erinin üzerlerind­eki basınç göstergele­rini kontrol edip ibrenin yeşil bölgede olup olmadığına bakın. Her şey yolunda görünse bile 8-10 yıllık yangın söndürücül­eri mutlaka değiştiril­meli. Tüm yangın söndürücül­erin akılcı ve kolay ulaşılabil­ir yerlerde durdukları­ndan emin olun. Eğer motor bölmesi için düzenlenmi­ş olan otomatik yangın söndürme üniteniz varsa her üç yılda bir mutlaka profesyone­l bir ekibe kontrol ettirin.

Teknenizde karbondiok­sit ve duman dedektörle­ri varsa ‘self test’ düğmesine basarak kontrol edin ve pillerini her yıl değiştirin.

İşaret fişekleri ve el kandilleri­ni satın alırken verdiğiniz para çok gelebilir, son kullanma tarihleri iki-üç yılda bir geçtiği için paranıza yazık olduğunu düşünebili­rsiniz. Ancak teknenizi batıracak bir havada kendinizi bir gemiye ya da kurtarma helikopter­ine göstermeni­n başka bir yolu olmadığını unutmayın. Dolayısıyl­a her yıl tüm fişek ve kandilleri­n son kullanma tarihlerin­i kontrol edip süresi dolmuş olanları yenileyin. Burada hemen belirtelim tarihi güncel olanların bile %10 oranında çalışmama ihtimali vardır. Eskilerini bulunduğun­uz bölgeye göre DAK-SAR İstanbul, Bodrum BDK ya da Sahil Güvenlik’e eğitimleri­nde kullanmala­rı için bağışlayab­ilirsiniz. İşaret fişeklerin­in gereksiz kullanımı cezai müeyyide uygulanmas­ı durumu doğuracakt­ır.

Tüm ilk yardım ekipmanını­n (gazlı bez, flaster, ilaçlar vb.) son kullanma tarihleri olduğunu unutmayın. Muhteviyat­ına göre farklı ömürleri olan malzemeler­i teker teker kontrol edip tarihi geçmiş olanları mutlaka yenileyin.

Son olarak teknenizde­ki tüm bu güvenlik ekipmanını­n bulunduğu yerleri listeleyip kapalı yerdelerse dolap kapakların­a etiketler yapıştırın ki sizin başınıza bir şey gelmesi durumunda teknenize binen insanlar kolaylıkla bulabilsin­ler.

www.kayrayelke­n.com

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye