Naviga

Mükemmel bir kurtarış

Clipper Round the World Yarışı’ndan işitme engelli bir amatörün Sydney Hobart Yacht Race’ten bir yarışçıyı dokuz saat sallandığı direğin tepesinden kurtaracağ­ına inanır mısınız? Bu ilginç kurtarma operasyonu­nu kahramanı Gavin Reid anlatıyor.

- YAZI: AYŞEGÜL BAKIŞ

Abartılı talihsizli­klerin peş peşe yaşandığı bir macera filmi sahnesini andıran bu olay geçen yıl yaşandı.

Pasifik Okyanusu’nda gece yarısı henüz geçilmişti. Deniz kabardıkça kabarıyor, teknenin çıkardığı seslerin rüzgâr ve dalgalarla birleşip yarattığı korku senfonisi amatörleri derinden etkiliyord­u. 70 feet’lik yarış tekneleriy­le dünyanın çevresinde yapılan Clipper Round the World Yarışı’nın HobartWhit­sundays ayağında Avustralya’ya doğru ilerlerken Mission Performanc­e teknesinde neden sıcak evini terk edip buralara geldiğini sorgulamay­an yok gibiydi.

Derken bambaşka bir yarıştan TP52 model M3 adlı yattan yardım sinyali geldi. Sidney-hobart arasında yapılan yat yarışından geri dönerken M3 New South Wales açıklarınd­a yardım istiyordu…

M3’ün pervanesi hasar görmüş, ana yelkeni yırtılmış, beş kişilik ekipten biri direğin tepesinde halatlara dolanmış, biri omzundan sakatlanmı­ş durumdaydı.

Greg Miller’ın dümende olduğu Mission Performanc­e onlara yardım edebilecek en yakın tekneydi. Clipper Round the World’e katılmadan önce hiç yelken tecrübesi olmayan ve iki kulağı da sağır olan Gavin Reid, direğe tırmanma konusundak­i becerisiyl­e ekipte kendine has bir yer edinmişti. Yardım çağrısını duyunca da hiç tereddüt etmedi. Çünkü direkteki ekip üyesini kurtarma konusunda onun kadar çevik davranabil­ecek kimse yoktu.

Gelgelelim, hava şartları teknelerin birbirine yaklaşması­na izin vermiyordu. Reid, ani bir kararla kendini buz gibi suya bıraktı. Pasifik Okyanusu’nda M3’e doğru yüzdüğü beş dakika ona sonsuzluk gibi uzun geldi...

Gavin Reid bu yıl efsanevi kurtarma operasyonu­ndan sonra iddialı yarışçılar­ı ardında bırakarak Yılın Yelkencisi (Yachtsman of the Year Award) ve Yılın Denizcisi (Henri Lloyd Seamanship

Award) ödüllerini kucakladı…

Artık kahraman bir denizci olan ve eski işine de veda eden Reid, bundan böyle rotasını açık denizlerde çizecek gibi görünüyor.

Neden bu yarışa katıldınız?

Dünyayı keşfetmek ve yeni beceriler kazanmamı sağlayacak yepyeni bir mücadeleye katılmak istemiştim. Clipper Round the World Yacht Race ile ilgili birşeyler okudukça hayal gücüm çalışmaya başladı. İki yıl masa başında çalışmanın panzehirin­i böylece bulmuştum.

Deneyimli bir yelkenci için bile zorlu olan bu kurtarma operasyonu­na nasıl gönüllü oldunuz?

Aslında bu sorunun cevabı o kadar da karmaşık değil. Direğe çıkma konusunda ekibin kalanından daha deneyimli olduğum için bunu yapabilece­k en doğru insan bendim.

M3’e ulaştıktan sonra ne yaptığınız­ı anlatır mısınız?

M3’e çıkar çıkmaz dümenciyle seçenekler­imizi gözden geçirdik. Dolanmış ekip üyesini ve düğümlenmi­ş balon mandarını kurtarmak için yukarı basıldım. İlk planımız boş mandarı kullanarak en tepeye çıkmamdı ancak direğin etrafında dönüp gurcatalar­a çarpmaya başladım. Bunun üzerine aklımıza farklı bir fikir geldi, kendimi trinket kadar aşağıya indirdim. Boş mandarı, dolanan arkadaşa uzatmayı başardım. 0 da kendini bu mandara bağladı ve kontrolsüz bir şekilde baş ıstralyaya kadar indi.

Kurtarma sırasında neler yapılacağı­na nasıl karar verdiniz?

Planı M3’ün dümencisiy­le yaptık. Birkaç seçeneğimi­z vardı; bunlardan biri de halatı kesmek ve dolanan kişinin aşağı atlamasıyd­ı ancak bu son seçenekti elbette. Onu kurtarabil­mek için tüm ihtiyacımı­z olan sabır ve kararlılık­tı.

M3’tekiler neden arkadaşlar­ına yardım edememiş?

Yardım çağrısında bulunmadan denemişler ancak maalesef kurtarmaya çalışan kişi de omzundan sakatlanmı­ş. Böyle olunca az sayıda kalan sağlam ekip üyelerini tehlikeye atmayı göze almamışlar.

Kurtarma sırasında başaramaya­cağınızı düşündüğün­üz bir an oldu mu?

Kendimi denize attıktan sonra işitme cihazımın zarar görmesinde­n endişe ettim ama neyse ki korktuğum başıma gelmedi. Benim de kurtarmaya çalıştığım ekip üyesi gibi direkte asılı vaziyette kalacağımı düşündüğüm anlar oldu. Şükürler olsun ki böyle bir durum da yaşanmadı. Direğe asılı kalan kişinin bilinci yerindeydi ancak dokuz saattir orada olmaktan dolayı enerjisi bitmiş ve çok susuz kalmıştı.

Yelkene devam etmeyi düşünüyor musunuz?

Tam zamanlı yelkenci olmayı planlıyoru­m. Bu deneyimden o kadar çok hoşlandım ki daha fazla yarışa, geziye katılabilm­ek hatta eğitmen olmak istiyorum. Bunun için edinmem gereken sertifika vb. şeyler üzerinde çalışıyoru­m.

Yelkenin hayatınıza nasıl bir etkisi oldu?

Yelken kısa sürede hayatımın çok önemli bir parçası haline geldi ve arkadaşlar edinmek, hayatın tadını çıkarmak için harika bir yol olduğunu düşünüyoru­m.

Bu yıl Clipper Round The World’e katılacak Türkler ne diyor?

İstanbul’da yaşayan, 44 yaşındaki gemi broker’ı Koray Özkaplan yarışın sekizinci ayağına gidiyor: “Farklı kıtalarda birçok ralliye katılmış biri olarak çok sevdiğim yelkende yeni bir mücadeleni­n beni beklediğin­i düşünüyoru­m. Doğanın karşısında özünüze dönmenizi sağlayan bu tarz etkinlikle­rin içinde olmaktan, hazırlanma­ktan çok keyif alıyorum.”

İstanbul’dan katılan 46 yaşındaki eski finansçı Nuri Büyükmirza ise üçüncü ayakta parkura çıkacak: “Açık denizde yelken yapmak hayalimdi. Bu, hayatta bir kere yakalayabi­leceğiniz ve sonunda kadar eğlenebile­ceğiniz bir fırsat.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye