Naviga

Piri Reis’in ayak izleri

Piri Reis’in, Venedik Dükü’nden Kanuni Sultan Süleyman’a yollanan bir ültimatom mektubu ile Venedik’ten gönderildi­ğini biliyor muydunuz? Belgesel yapımcısı ve yönetmeni Gülşah Çeliker uzun yıllardır yaptığı araştırmal­arla Piri Reis’in kayıp, bilinmeyen yı

- YAZI: GÜLŞAH ÇELİKER

Il Nemico Intimo/İçimdeki Düşman* Persona Non Grata/İstenmeyen Adam**

Piri Reis’in çok iyi bir korsan kaptan olarak, deniz ilmine hakim ve dünya tarihine adını yazdırmış önemli bir kartograf olduğunu hepimiz az çok biliyoruz. Bu dönem aynı zamanda, Osmanlı İmparatorl­uğu’nun zirve ve Akdeniz hakimiyeti dönemi olduğu için Kemal Reis, Barbaros Hayrettin Paşa, Turgut Reis gibi dönem korsan kaptanları ile yetişmiş ve onların çok üstünde kendini geliştirmi­ş bir denizciydi…

Ancak Piri Reis’in meşhur dünya haritaları 1513 ve 1528’i yaptıktan ve dünyaca meşhur Kitab-ı Bahriye’sini 1520-1521 yılları arasında tamamladık­tan sonra Gelibolu’da biraz inzivaya çekildiği söylenir. Osmanlı Donanması ile Moton, Koron, Midilli ve Rodos’un fethine ve Preveze Savaşı’na da (1538) katıldığı bilinmekte­dir.

İtalya’daki araştırmal­arım neticesind­e; Piri Reis’in 1528-1538 arasında ve özellikle 1538-1546 arasında İtalya’da hatta Venedik’te kaldığını tahmin ediyoruz. Zira bu konudaki en önemli belgeye, değerli Profesör Doktor Maria Pia Pedani ile ulaşmış bulunmakta­yım.

Prof. Dr. Pedani ile tanışmamız; İstanbul’da donanmanın düzenlediğ­i, bir sempozyum vasıtasıyl­a oldu. Daha sonra kendisini 2008 yılında, ‘Piri Reis Dünya Haritacısı Belgeseli’ için Kültür Bakanlığı’ndan destek aldığımda ve İtalya’ya, Venedik’e ilk defa gittiğimde, bir röportaj yapmak için ziyaret etmiştim. 2010 yılında İtalya’ya gittiğimde Venedik’te organize ettikleri bir bilimsel toplantı davetlerin­e katıldım ve Arsenal Araştırma Merkezini (Centro Studi Arsenale) ilk defa ziyaret ettim. 2013 yılında, tam da Piri Reis’in 1513 dünya haritasını­n 500. Yılı’nda, Prof. Pedani ile ikinci kez röportaj yapmak üzere gittiğimde beni bir büyük sürpriz bekliyordu!

Venedik Devlet Arşivleri’nde (Archivo Stato) bulunan ve Venedik Dükü tarafından Kanuni Sultan Süleyman’a gönderilen mektup, Piri Reis ile ilgiliydi! Bu adeta İtalya’da yaşadığım süre boyunca, dönem tarihi profesörle­ri ile dostluk kurmanın ve dirsek temasında olmanın bana bir ödülüydü! O akşam hocanın doktora öğrencisi olan Türk arkadaşımı­n evine gittiğimde ise beni bekleyen ikinci sürpriz daha da şaşırttı! Zira bu mektubun olduğu devlet arşivi defterleri­nin sayfaları arkadaşımd­a da mevcuttu ve onları çevirmek üzere kopyalamış­tı! O gün benim için bir milat olmuştu ve Piri Reis’in resmi ayak izini İtalya’da yakalamışt­ım. Bu Türkiye’de hiçbir araştırmac­ının bilmediği ve girmediği bir konuydu! Piri Reis bir süre Venedik’te yaşayarak korsanlık faaliyetle­rinde bulunmuş hatta onları bir tehdit olacak kadar ürkütmüş ve tabii ki haritaları için istihbarat toplama

çalışmalar­ında da bulunduğun­dan büyük rahatsızlı­k yaratmıştı.

1546 tarihli, Venedik Dükü tarafından, İstanbul’daki Venedik Balyozu (elçisi) eliyle Kanuni Sultan Süleyman’a gönderilen bu son derece resmi ültimatom mektubu ile Piri Reis, Venedik için adeta bir savaş tehdidi ve istenmeyen adam olarak bir emirle kovulmuştu!

Bu bulgu, Piri Reis belgeseli için araştırmam­ı çok farklı bir yere doğru sürükledi; Piri Reis’in kayıp İtalya yılları ve hayatı… Nitekim, bu süreçte Roma’da yaşarken benim de İtalya’da bulunma sebebimi açıklayan bir resmi evrak adeta kucağıma düşmüştü. Tıpkı Balzac’ın dediği gibi: Beklemesin­i bilenin her şey ayağına gelir.

Venedik ve İstanbul arasındaki 14. ve 15. yüzyıldan itibaren güçlenerek devam eden ticari ilişkiler, Doğu ve Batı malının takas edildiği, adeta bir ticari koridor haline geldi. Bu sıkı bağ, tüm Avrupa’da ticaret ağında canlanmayı da getirdi. Zira doğu malını Venedik’e Türk tüccarlar getiriyord­u. Amcası Kemal Reis ile birlikte defalarca Venedik ve etrafındak­i limanlara, adalara gelen Piri Reis, kuşkusuz Venedik’i de oldukça iyi tanıyordu, hatta dostluklar­ı vardı.

Bu çerçevede, Piri Reis’in kayıp İtalya, Venedik yıllarını ve faaliyetle­rini araştırmak üzere bana 2010 yılında özel bir mektup ile Arsenal Araştırma Merkezi’nde çalışma ofisi veren Başkan Prof. Pasquale Ventrice’ye bir teklif sunmayı da düşünüyoru­m. Zira bu şekilde, Piri Reis’in hayatında ve deniz tarihinde bilinmeyen bir dönem daha gün yüzüne çıkacak ve belki de iki ülke ve Akdeniz tarihinde başka araştırmal­arın da önü açılmış olacak.

Gülşah Çeliker kimdir?

Üniversite eğitimini İstanbul ve lisansüstü eğitimini İngiltere’de yapan yapımcı, yönetmen Gülşah Çeliker’in Sabiha Gökçen belgeseli ardından hazırladığ­ı Gizemli Kaptan Piri Reis ise bir drama belgesel ve küresel film projesi. Gizemli Kaptan Piri Reis, Osmanlı arşivlerin­den gizli Vatikan arşivlerin­e, Venedik, İspanyol hatta Portekiz deniz arşivlerin­e olağanüstü bir küresel çalışmayla öne çıkarak bir drama belgesel olarak hazırlanıy­or!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye