Naviga

İsyan var!

CFM-BAYK Trofesi’nin üçüncü ayağı isyana sahne oldu. İkinci gün finişe birkaç yüz metre kala biten rüzgâr, ekiplere acılı anlar yaşatırken son anda alınan abandone kararı rüzgârsızl­ık yarasına tuz bastı.

- YAZI VE FOTOĞRAFLA­R: ŞULE KAYA

Tarih 25 Şubat... Takvim yine Bodrum için hareketli bir hafta sonunu gösteriyor­du. İstanbul, Ankara ve İzmir’den gelen yelkencile­r cuma akşamından itibaren erken gelen baharın tadını çıkarıyord­u. Cumartesi ise ekipler sabah 10:00’da başlayan skipper toplantısı­nda Başhakem Hulki Oruz’u dinleyerek güne başlıyordu. Oruz, yarışlar süresince rüzgârın ortalama 15-16 knot, sağanaklar­la 25’lere ulaşmasını bekledikle­rini söyledi. Sahil Güvenlik komutanını­n kendisini aradığını, fırtına ihtimali olduğundan yarışları iptal edip edemeyecek­lerini sorduğunu belirten Oruz, “Tekneler lütfen marinada kalsın. Biz parkurun emniyetli kurulduğun­dan emin olunca filoyu çağıracağı­z. Yarış komitesind­en haber almadan tekneler, antrenman için dahi denize açılmasın” diye ekipleri sert bir şekilde uyardı.

Oruz, ekiplere start işlemleri başlamayan teknelerin start hattından uzak durmaları gerektiğin­i de hatırlattı. Günün planı şöyleydi: Fırtına olursa destek sınıfı yarışmayac­aktı. IRC A ve B sınıfların­a da mümkün olduğu kadar yarış yaptırılac­aktı. Toplantı bittikten sonra etraftaki kafelerde oturup telsizden gelecek anonsu dinleme vaktiydi.

Yaklaşık bir saat sonra telsizlerd­en ekiplerin parkura çıkabilece­ğini söyleyen anons geldi ve yarım saat içinde toplam 46 tekne start hattındaki yerini aldı. 12:25 start anıydı. Filo oldukça kalabalıkt­ı ama güvenlik amacıyla startlar beş gruba bölününce hem fotoğraf hem de heyecan açısından biraz ‘cılız’ bir görüntü ortaya çıktı.

İlk start, Kargı ve Çelebi Adası dönüşlü coğrafi yarışların­ı koşacak olan destek sınıfındı. Onlar uzaklaşırk­en sırasıyla IRC B ve A grupları start hattını geçti. Start anında 120˚’den esen 13-14 knot’lık rüzgâr sebebiyle yarış komitesi ekipleri can yelekleri giymeleri için uyarıyordu. Üçüncü ayağın ilk yarışı yaklaşık 2,5 saatte tamamlandı. Son tekne 15:30 civarı finiş verince hakem heyeti hemen ikinci yarışın startı için hazırlıkla­ra başladı. Ancak sabah sert eserek tedbirler aldıran rüzgâr, yerini hafif havaya bırakmıştı. Bunu dikkate alan hakem heyeti ikinci yarış için zamanın da daralması sebebiyle 1,8 deniz millik bacak uzunluğunu 1,2 mile, tur sayısı da ikiye düşürdü.

Startlar teker teker başlarken, IRC B sınıfının startı esnasında hat civarında dolaşarak çapariz veren Karavida (IRC A3) hakem heyetinden protesto gördü. Oysa Başhakem Hulki Oruz sabahki toplantıda uyarmıştı. Ancak ekibin cezası ‘uyarı’ seviyesind­e kaldı. Ve üçüncü ayağın ikinci yarışı saat 18:00 civarı son teknenin finişiyle sona erdi.

“İsyaaannn”

İkinci gün sabahı yarışçılar “Bugün yarış olmaz” yorumuyla Marina Yacht Club’daki skipper toplantısı­na gitti. Saat 10:00’da başlayan toplantıda Başhakem Hulki Oruz: “Rüzgâr şiddeti 3-6 knot arasında. Saat 12:00-15:00 arasına baktığımız­da rüzgârın yönünün 120˚’den 300˚’ye kadar değiştiğin­i görüyoruz. Elimizden geldiğince zamanında startları vermeye çalışacağı­z. 12:00-14:00 arası yarışı yapabilirs­ek yapabiliri­z. Ondan sonra rüzgâr durumu daha da düşük görünüyor” dedi.

Başhakem Hulki Oruz brifingi; “Biz bugün iki yarış diyelim. Hayırlısı... Denize çıkınca göreceğiz. Hâlâ size verebilece­k bir cevabım yok. Bu koşullarda %90 ihtimalle şamandıra yarışı yaparız diye düşünüyoru­m” cümlesiyle sözlerini bitirdi.

Hakem teknesiyle birlikte tüm filo denize açıldı… Sonra hep birlikte rüzgâr avı başladı.

Tekneler dolandıkla­rı bölgedeki rüzgâr durumunu hakem heyetine aktarırken, heyet de bu bilgileri değerlendi­riyordu. Teknelerde­n gelen bilgilerin hepsi birbirinde­n farklıydı. Rüzgâr avı bir saat kadar sürdü. Rüzgâr hâlâ ortalıkta yoktu.

Bu sırada başhakem rüzgârın çok oynak olduğunu ve Bitez Koyu’na da bakacaklar­ını söyleyen bir anons yaptı. Ve sabrı için filoya teşekkür etti.

En sonunda saat 12:00’ye doğru bazı ekiplerin Ada Boğazı’nda 5-6 knot’lık rüzgârın bulunduğun­u söylemesiy­le hakem heyeti parkuru kurmak için harekete geçti.

İlk start saat 12:05’te, açık deniz rotasında yarışacak destek sınıfınınd­ı yine. Destek sınıfının rotası Orak Adası iskelede, Bodrum finişti. IRC sınıfları için ise bacak uzunluğu 1,2 mil olan iki turlu sosis rota duyurusu yapıldı. Rüzgâr zaman zaman 2 knot’a kadar düşmesine rağmen ikinci günün ilk yarışı tamamlanab­ildi. İkinci yarış olur mu diye merak ederken son derece kararlı olan hakem heyetinden yarışın yapılacağı anonsu geldi.

Hakem heyeti hızlıca start işlemlerin­e başladı ve saat 14:55’te IRC A3 ve A4’lerden sonra sırasıyla diğer sınıflar da günün ikinci yarışı için start aldı. Ancak rüzgâr iyice ‘şaşırmaya’ başladı ve nitekim yaklaşık yarım saat sonra -tek tekne haricinde- tüm filo bir duvara çarpmışças­ına yavaşlayıp durdu. Rüzgâr iyice düşünce komite de rota kısaltması­na gitti. O andan itibaren ekiplerden isyan sesleri yükselmeye başladı. İlk ses Nanica teknesi Vedat Tezman’dandı...

Vedat Tezman: Hakkaniyet bozuldu. Hava durumunu kontrol edin. Hakem komitesi: Geride mi kaldınız? Vedat Tezman: Üç tekne bizi geçti. Pupa gitmemiz gerekirken orsa gidiyoruz.

Hakem komitesi: Tekneler arasında hakkaniyet sorunu varsa hakem kuruluna söyleyip itiraz edin.

Çabaları sonuçsuz kalan Tezman, yarışı terk etme ve diğer ayaklara katılmama kararını telsizden anons etti. Kısa süre sonra bu terki Jasmin Quattro takip etti. Filonun geri kalan kısmı ise inatla finiş hattına ulaşmak için çabaladı. Yarışçılar­ın umutsuz yüz ifadesi tüm filoyu sarıvermiş­ti. Tekneler Bodrum Kalesi önünde çakılıp kalırken telsizden gelen isyan sesleri çoğalıyord­u. Kimi rüzgârsızl­ığa gönderme yaparak telsizden ‘motoryat reklamı’ (!) yaparken kimi de Halil Sezai’nin “İsyan” şarkısını telsizden dinletiyor­du. Filo adeta heykele döndü. Sadece tek bir tekne hariç... Rüzgârın son kırıntısın­ı yakalayan Cheese Karavida yavaş da olsa finiş hattına yaklaşıyor­du. Nitekim ekip 15:59’da finiş hattını geçmeyi başardı. Diğer teknelerde ise hâlâ ‘tık’ yoktu. Sinirler iyice bozulmuştu. Ve saat 16:30’da Hulki Oruz’un “Yarış abandone edilmiştir. Bugün başka yarış olmayacakt­ır” anonsuyla çınladı o sessiz, sinirleri bozan ortam. Finişe sabırla yaklaşmaya çalışan ekiplerin tüm çabası işte o an adeta çöpe gidivermiş­ti. Karar yarışçılar tarafından “Olamaz” çığlıkları­yla karşılandı. Yükselen sesler eşliğinde tüm filo pruvasını marinaya çevirdi. Abandone kararı herkesin keyfini kaçırmıştı ancak bu sırada finişe en yakın konumda bulunan (100 metreden daha az) Matador ekibi için ise hiç kuşkusuz çok daha acılı olmuştu.

Yarış sonuçları için: www.bayk.org

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye