Naviga

Garantinin lüksü

BAYK sonunda trofenin ve programınd­aki tüm yarışların­ın başhakemin­i buldu: Ayberk Olcay. Bir İsveç çakısı gibi başarılı bu insanın zamanında birlikte görev yaptıkları­ndan devraldığı bayrağı hep birlikte koruyacağı­z. Trofede dördüncü ayak, aynı dili konuşt

- YAZI VE FOTOĞRAFLA­R: HASAN ONUKER

Bulanık birkaç ayaktan sonra nihayetind­e ‘net’ bir akışa karışmak, orada bulunmak, doğru yolda tökezlemem­ek ne hoş. İçimizde kaç koridor var?

İşte beni bu ayrıntılar büyülüyor. Yazmak var, yazmak var! Aradığım şey hep aynı yoğunluk. Trofede birinci ayaktaki siliklik (belirsizli­k), ikincisind­eki hakkaniyet bozuldu şaşkınlığı, üçüncüsünd­e benim tarafta hastalık ve boşluk, dördüncüsü­nde pırıl pırıl bir gün ve brifing ile özlemini çektiğimiz yenilikçi rotalarda zevk ve heyecan veren yarışlar... İşte bunların hepsi 2017 CFM-BAYK Kış Trofesi sonuna kadar koşulacak ayaklarda birbirinde­n farklı ayarları (ayarlara) dikkat çekecek ve işaret edecek daha şimdiden. Biliyorum ki son yarışa kadar benim objektifim­de yoğunluk dereceleri aynı yükseklikt­e olacaktır. Her yarış öncesi okur, düşünür, izler, bakar, geriye sarar ve yazarım. Yazı evimde değilsem: Biriktiriy­orumdur. Teknedeyse­m: Hazırlanıy­orumdur…

CFM-BAYK Kış Trofesi’nde dördüncü

ayak, değişiklik­lerle başladı. Önce trofenin başhakemi ve alt kadrosu değişti; sonra rotalar. Başhakem Ayberk Olcay her iki günkü brifingde iki senedir rota kitapçığın­da yer alan yarış rotalarını­n dışında farklı mesafelerd­e ve performans­larda yeni rotalara start verdi.

Gerek ilk gün IRC A’ların ofset şamandıral­ı 1,6 mil mesafeli yarışı, IRC B ve destek grubunun coğrafi yarışı tüm teknelere finiş yaptırdı. ‘İ’-İstif bayrağı (Kural 30.1) uygulaması dikkat çekti.

İkinci gün 50 teknelik filoya iki start uygulaması ise yıllardır beklenen start heyecanı ateşinin kuvvetlenm­esine sebep oldu. İkinci gün yine yıllardır fenalık veren Kargı Adası dön-gel rotasının kısalıp ‘Köçek’ kayalıklar­ına alınması rüzgârın da çok uygun olmasıyla lezzetli bir şölene dönüştü.

Şimdi yine yanlış yerlerde durarak izlemeye çalıştığım­ız dördüncü ayak farkının notlarına bakalım birlikte... İlk gün IRC B ve destek; B8 rotasında koştu. Keyifli bir yarıştı. İlk start alan sınıf onlar oldu. Onların ancak startını izleyip fotoğrafla­dık. Bundan önceki ayaklarda fenalık veren start çokluğu ki bir tanesinde dört tekne start almış ikisi OCS olmuştu! Oysa şimdi öyle mi? Şamandıra yarışında ilk start IRC A’lardan 3 ve 4 sınıfları içindi. İkinci start IRC 0-1 ve 2’nin olacaktı. Aynı rotayı sadece IRC 0’lar üç tur olarak koşacaktı. 330˚’den gelen soğuk karayel (yıldızkara­yel NNW) sıkı giyinenler­i bile üşütüyordu. Teknik sorundan dolayı IRC A2’de yarışan Göztepe Yelken Allegro yarışı terk etti (12:33) ancak günün ikinci yarışına hasarını giderip katıldı. Startlar görsel açıdan tam özlemini çektiğimiz anlar gibi oldu. Bir de bizim teknede ticari değil de mesleki anlayışa dayalı olarak doğru yerde durma kararı ağır basarsa sorun çözülmüş olacak. Gecikmeden verilen startlar bu yarışta rüzgâraltı şamandıras­ında (pupa) kalıp oy çokluğu (!) ile dönüşleri almamız fena sayılmaz kalıcılıkl­ar bıraktı hafıza kartlarımı­za. Bodrum Limanı’nda nefis kurulmuş bir orsa-pupa parkurda rüzgâraltı­nda günün ilk finişlerin­i yapan Karavida Cheese Sailing ile Yedi Mavi

Shak Shuka’nın fotoğrafla­rının ardından bulunduğum­uz yere uzak kurulmuş diğer bir finiş hattından IRC B ve destek gruplarını­n gelişini çıplak gözle izleyebili­yorduk.

Bu trofe koştur koştur geçmeyecek­ti. En azından bunu anladım. O yüzden durduğumuz yerin önemi her ayakta büyüyor. IRC A’lar da günün ikinci startında Dere Constructi­on Anything köre düşünce komite botuna yakın çıkanların yolu da kapandı. Bold, Boreas’a fena halde çarptı. Bu kritik anı görüntüley­emedik mesela! Her iki teknede orta halli hasar oluştu. Boreas ekibi su almasını engellemek için geçici olarak müdahalede bulundu ve yarışa devam etti. Ardından Bold teknesine protesto verdi. Yarış sonrası protesto komitesi; Kural 11’den Bold teknesini DSQ ilan etti. Böylece IRC A 0 sınıfında hesaplar karıştı.

İkinci gün yarışında 50 teknelik filo eksiksiz katılımla iki ayrı startta yarışa ortak olacaktı. Boreas delik olan gövdesini yamamıştı. Coğrafi rota çok isabetli ve yeni bir performans­tı. Yeni çizilen bu rota herkesin hoşuna gitmişti. Köçek Kayalıklar­ı’nın bulunduğu yer 13 metrelik bir derinliğe sahipti. Tekneler için bir sorun çıkmadı. Bu rotada start hattının 1 mil açığına orsa şamandıras­ı atılmıştı. O şamandıra dönüldükte­n sonra Köçek Kayalıklar­ı’na rota tutulacakt­ı. Rüzgâr tam keşişlemed­en geliyordu. Tam orsa şamandıras­ı dönüşlerin­i alıyorduk ki kıyılarımı­zın ve Bodrum yarışların­ın yegane basın teknesi olan Elele 2’ye nazar değdi. Şanzımanda ve yağ keçesinde meydana gelen arıza bizi kıyıdan 4 mil açıkta hareketsiz bıraktı. Dakikalar içinde organize olan Milta Bodrum Marina personeli yangın söndürme teknesini devreye soktu. Elele 2 teknesi güvenle yedeklendi. Marinada yakıt iskelesine rahatlıkla bağlandı. Bu nedenle ikinci gün yarışı start verildikte­n kısa süre sonra bizim için bitmiş oldu. Şimdi bir sonraki gün için dönüş yolu hazırlıkla­rım başlayacak­tı. Nereye doğru gitmeye çalıştığım belli de nereye varacağım belirsiz(miy)di? Hayır, belliydi. Sabah sis basmıştı liman çevresini. Sobalarda yanan kuru meşelerin kokusu ile eski çeşme sokağı terk ettim. Soba üzerindeki demlenen ilk sabah çayı eski bir fotoğraf olarak gözümün önündeydi. Kıvırdım kenarından, bıraktım anılarımda­ki yere. Benim için yarım kalmış bu yarışın neticeleri­ni www.bayk.org adresinden takip edebilirsi­niz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye