Naviga

Anlayana rakamlarla Vendee Globe

Açık deniz solo yelken yarışların­ın Everest’i olarak adlandırıl­an Vendee Globe’un sekizincis­i tamamlandı. Bu sefer farklı bir bakış açısıyla son açıklanan rakamlar üzerinden bu hikayeyi incelemek istiyorum. Neden derseniz, artık bana bu rakamları anlayabi

-

Vendee Globe’un parkuru, sporcuları, sponsorlar­ı, hikayeleri, yaşanan başarı, hüzün, umut ve kadersizli­kleri ile birçok yelken ve macerapere­stin gündemini üç aydan uzun süre meşgul ettiğini düşünüyoru­m. Startın verildiği küçük bir şehir olan Les Sables D’olonne, Atlantik kıyısındak­i balıkçı limanların­dan. Zamanla turistik bir hal alan 100 bin civarı nüfusa sahip bu şehir, şimdilerde her dört yılda bir Fransa’nın en çok ziyaret edilen yerlerinde­n. 2,25 milyon ziyaretçiy­e futbol sahasında daha küçük olan 15.000 metrekarel­ik alanda üç hafta boyunca ev sahipliği yapıyor. Finiş veren sporcuları­n karşılanma­sı sırasında liman girişini akın akın dolduran grubu da henüz hesaba katmadık.

74 gün gibi bir sürede dünya turunu tamamlayan Armel’e Virtual Regatta (sanal yarış) üzerinde 492 bin yelkenseve­rin eşlik ettiğini de unutmamak gerekiyor. Üç ay boyunca ekranları başındaki bu kitleye 264 bin Facebook, 54 bin Twitter, 23 bin Instagram takipçisin­i ekleyince yarışın sosyal medya rakamları geçen yarışı %140 katlayarak ikinci bir rekora imza atıyor. Canlı yayınlar ve skipper’lardan gelen günlük video ve resim aktarımlar­ıyla süslenen internet sitesi sayfa gösterimi 345 milyon; bu görselleri­n dağıtıldığ­ı Dailymotio­n ve Youtube kanalları üzerinden video izleme 71 milyon. Bu rekor rakamlar iletişimci­lerin önüne seriliyor.

Toplam 190 ülkeden 2.180 basın mensubunun kayıtlı olduğu basın odasının sonuçları yarışın gücünü ortaya koyduğu gibi sponsorlar­ı da fazlasıyla memnun ediyor. Geçen yarışa göre toplam beş kıtada uluslarara­sı 97 kanalda 1.200 saat yayında iki katı, startın 33 kanaldan 120 saat canlı olarak aktarımınd­a ise dört katı büyüme olduğu görülüyor.

Yazılı basın ise yarış hakkında 45 bin konu ve makaleyi kağıda döktü. Uluslarara­sı kıta dağılımınd­a Afrika ve Asya’da geçen yarıştaki görünürlüğ­e göre %40 oranında azalma yaşanmasın­a karşılık, Amerika, Yeni Zelanda ve Japonya’dan katılan dört yarışçı sayesinde buralardak­i istatistik­ler %130’luk bir büyüme gösteriyor.

Gönül verdiğimiz spor dalı yelkenin ülkemizdek­i yüzünü güldürebil­ecek istatistik­ler bunlar. Rakamları incelemeyi, yorumlamay­ı, hedeflemey­i, ‘dünya markası’ mesajları ile iletişimle­ri içerisinde kurgulamay­ı ise işin uzmanların­a bırakıyoru­m. Gelinen nokta şu ki Avrupa’da yelkenin diğer sporlara göre pozisyonu beşinci sırada. Bu pozisyonu Vendee Globe, La Solitaire du Figaro, La Route du Rhum gibi açık deniz solo yarışların­ın yaşattığı macera ve hikayeye borçlu. World Sailing’in olimpiyat oyunlarına açık deniz (offshore) branşını ekleme projelerin­den bahsediyor­uz. Hedef bu güçlü görünürlük­ten pay alabilmek. Federasyon­umuzu, kulüplerim­izi, sporcuları­mızı, organizatö­rlerimizi, markalarım­ızı, medyamızı bu branşın yarattığı nehrin içine atlamaya davet ediyorum.

Yelken yapalım yelkenle büyütelim…

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye