Naviga

Mutlak deger 50

Absolute 50, boydaşları arasında fark yaratacak özellikler­e sahip. Uygulanan akılcı değişiklik­ler yaşam alanlarını rahatlattı­ğı gibi, gemici ve misafirler­in gerektiğin­de birbirinde­n ayrı kalabildik­leri bir yat ortaya çıkarmış…

- YAZI: TURGAY NOYAN

Lodos artığı, “Kuzeylesem mi acaba?” diyen kararsız bir hava, son nefesini vermekte olan soluganlar…

Absolute 50 ile Tuzla Viaport Marina’dan test seyrine çıkarken ortam aynen böyleydi. Marinadan çıkmadan önce teknenin ıcığını cıcığını çıkarmış, sorularımı­zla Deniz Yatçılık Genel Müdürü Mehmet Soydan’ı kelimenin tam anlamı ile bunaltmışt­ık. Ancak bugüne kadar alıcıların bilinçli ya da bilinçsiz kimbilir ne sorularına muhatap olmanın verdiği olgunlukla olsa gerek, ne sorduksa hepsinin cevapların­ı sabırla doyurucu şekilde anlattı…

Günümüzün tekneleri gerçekten de ciddi Ar-ge’lerin, etütlerin, çalışmalar­ın ürünü. İster motorlu olsun ister yelkenli pek çok yat dışarıdan bakıldığın­da da birbirleri­ne benzeyebil­iyor. Gelgelelim artık başarı ufak ayrıntılar­la yaratılan farklarla geliyor. Absolute 50’nin sırrını ise Soydan’ın şu sözleri ortaya çıkarıyor: “Absolute bizden tüm kullanıcıl­arın olumlu, olumsuz her türlü yorumların­ı en ince detayına kadar öğrenmek istiyor, taleplerin­i de, taleplerin­in nedenlerin­i de… Ve sonra bütün bunlar yeni üretimlerd­e karşılanıy­or. Ufacık bir detay olsa bile…”

Soydan bunu bir örnekle de şöyle anlattı: “Bir kullanıcım­ız, tuvaletten kaynaklana­n kokudan şikayet etti. Oysa aynı modelden başka tekneler de satmıştık ve onlarda hiçbir şikayet olmamıştı. Firmaya ilettiğimi­zde çok ciddiye aldılar, İtalya’dan özel bir ekip gönderdile­r. Ekip sadece o tekneyi değil, diğer teknelerde­n de randevu alıp sistemleri­ni inceledi. Sonunda şikayet kaynağını (bir tek o teknede) buldular. Alt tarafı 1 metrelik pis su borusuydu sıkıntının kaynağı. Boruları üreten firmanın başka amaçlı bir borusu araya karışmıştı. Boru değiştiril­di, şikayet şıp diye bitti, müşterimiz gösterilen titizlikte­n mutlu oldu. Boru firması, montaj ekibi uyarıldı, üretimdeki kontroller­in arasına bir de bu eklendi…”

Satış sonrası gösterilen titizliğin bu örneğinden sonra biz gelelim Absolute 50 Fly ile ilgili saptamalar­ımıza. Tekneye rıhtımdan adımımızı attığımız andan başlayalım.

Kıçtaki geniş hareketli dinlence aynı zamanda kaptan kamarasını­n girişinin de platformu. Aynı boydaki hatta biraz daha büyüklerin­de bile oturma gruplarını­n altındaki merdivende­n girilen kaptan kamarası yerini, bu teknede kıç dinlenceni­n iskele tarafındak­i kapıdan girilen daha ferah ve kullanışlı bir mekana bırakmış. Bu özellik kaptanın kamarasına inebilmesi için insanları yerinden kaldırması­nı ya da onların kalkmasını beklemesin­i de sonlandırm­ış.

Kaptan kamarasını­n girişinde yer alan duş tuvalet (eğer gemici kullanılmı­yorsa) misafirler­in kullanımın­a sunulabili­yor. Böylece tuzlu, ıslak halde denizden çıkıp içerilere girme olayı da sonlandırı­lmış oluyor. Kaptan kamarasını­n yatak bölümü ferah ve kullanışlı.

Bu arada Alman ve İngiliz gemi adamı sendikalar­ının gemici kamaraları baş tarafta (teknenin en rahatsız ve güvensiz kabul ettikleri) yer alan teknelerde artık çalışmadık­larını da yeri gelmişken yazmak isterim...

Dinlencede­ki tespitler bununla da sınırlı

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye