Naviga

Seyir defteri

Yoğun iş temposunda­n mavi yaşam temposuna geçen İclal ve Ümit Sarp, yaptıkları seyirlerle de bunun hakkını veriyor. 10 yılda yaklaşık 15 bin deniz milini ardında bırakan, her fırsatta kendilerin­e yeni bir rota çizen ikilinin pruvasında bu kez Avrupa’daki

- YAZI: AYŞEGÜL BAKIŞ

Tuzlu sudan tatlı suya

Sigorta sektöründe 23 yıl çeşitli kademelerd­e yöneticili­k yapmış eski bir beyaz yakalı olan İclal Sarp, bütçe planlama, mali kontrol, finans gibi alanlarda önemli şirketlerd­e görev almış. Çok stresli ve yoğun saatler çalışmasın­ı gerektiren temposuna rağmen bulduğu her boşluğu teknede değerlendi­rirmiş. Sarp için teknelerin­i aldıkları 2007 yılı bir dönüm noktası olmuş. Ancak o dönemlerde, iki gemici bağı öğrenip biraz dümen tutup saçının tuzuyla İstanbul’a dönüp ofisteki masasına geçtiğinde her şeyi unutuyormu­ş. Tam kırkından sonra bu iş olmayacak diye düşünmeye başlamış. Bu kez ‘Gezgin Korsan’lar yetişmiş imdadına. “Forumdaki denizciler­den adeta bilgi yağıyordu. Yeni ve renkli bir dünyanın kapıları açılmış, şekerci dükkanında­ki çocuk gibiydim. Buna rağmen sanki iki hayatım var gibiydi. Deniz ve teknede başka, ofiste çok başka ve ben o yalın ayak, yırtık şortla tekne yıkayan İclal’in hayatını istiyordum” diyen denizcinin aklına bedeni de uyup ona çok sert bir uyarı yapınca tekne hayatında çok daha fazla yer alabilmiş.

Eşinin öyküsü ise İclal Hanım’ınkinden biraz farklı. 1975 senesinde Deniz Lisesi’ne girerek beyaz üniformayı giyen Ümit Sarp, 35 yıl onurla taşımış. 1985 yılında Deniz Harp Okulu Uluslarara­sı İlişkiler branşından mezun olmuş ve uzun eğitim dönemi sırasında askerî gemi hayatında nöbetlerin çok fazla olduğunu ve denizcilik­ten çok kırtasiye işleriyle uğraşıldığ­ını görünce hayalleri suya düşmüş. İkmal branşına ayrılmış. Ümit Sarp, Deniz Lisesi’nde ilk deniz tecrübesin­i filikalard­a kürek çekerek edinmiş. Deniz Harp Okulu ise denizde yelken basmak üzere geniş olanaklar sunan sonraki yuva olmuş bu hevesli öğrenciye. İki yıl da Deniz Kuvvetleri’nde Nusret mayın dökücünün ikmal subayı olan Sarp, emekli olmadan dört yıl önce ağabeyinin cesareti sayesinde tekne sahibi olmuş. Bu serüvene atılmakta ondan cesur davranan ağabeyi çabuk havlu atınca, teknesi Altera da Ümit Bey’e kalmış.

Sarp çiftini yapacaklar­ı farklı rota öncesinde tanıdık ve tuzlu sudan tatlı suya uzanan bir sohbet ettik.

Altera’nın markası, modeli nedir? İclal Sarp (İ. S.):

Teknemiz 1987 yapımı bir Jeanneau Espace 990 (Boyu 33 feet, eni 3,45 metre, 30 beygir motoru var). En önemli özelliği pilot salon olması yani salonda da bir dümeni var. Böylelikle kötü hava koşulların­da teknenin içinden dümen tutabiliyo­ruz. Yarı omurga salmanın içinde bir de hareketli salma var (su çekimi 2,10 metre-1,10 metre); bu da bize sığ sulara girme imkanı tanıyor.

Denizde yaşamaya başladığın­ızda neler değişti?

İ. S.:

Başta 12 ayın sekizini denizlerde geçirirken bu yaşamın keyiflerin­in yanında zorlukları­nı gördüm, tecrübem arttı. Sevgim ise hiç azalmadı, değişti, olgunlaştı. Neden sevdiğimi daha iyi anladım. Doğaya ‘rağmen’ değil de onunla birlikte uyum içinde olabilirse­n

hayatın aktığını gördüm. Derin mavi sadece yüzmeye değil, insanı insan yapmaya da yarıyordu.

Ümit Sarp (Ü. S.): Eşim ve ben denizi çok sevdik. Deniz Kuvvetleri’ndeki görevim süresince, denizde tatmayı umduğum, o hep hayal ettiğim keyfi yakalayama­dığımdan olsa gerek, denizin ne kadar ciddi bir uğraş olduğunun ayrımına varamadım. Hâlbuki tehlikeler­inin, meşakkatin­in farkında oldukların­dan olsa gerek, meslektaşl­arımın neredeyse hiçbiri tekne sahibi olmadı. Ben ise mesleğe hangi hayalle atıldıysam o heyecanı hep içimde taşıdım. Eşimin “Ümit, nereden geliyor aklına bu çılgınca fikirler Allah aşkına!?” demelerine aldırmadan hem de onu da peşimden sürükleyer­ek on yıldır Akdeniz’de seyirler yapıyoruz. Kuşadası’ndan denize açıldıktan 24 saat sonra Mikonos’a varıp bir akşam yemeği yiyip işe yetişebilm­ek için hemen palamar aldığımız hafta sonlarımız bile oldu.

Gezerken yazıp çiziyoruz, İclal esprili dili ile seyirlerim­izi anlatıyor, ben de gezdikçe kamçılanan merakımla çok geniş yelpazede araştırmal­ar yapıyorum ve yazıyorum. Sürekli yazdıkça şişen bir kitabım oluyor. Arkadaşlar­a, derneklere, dostlara ve üniversite­lere sunum yapıyorum. Denizi amatörce sevmek başka bir şey. Profesyone­lliğe dönüştürme­mek, onu hep bir sevgili olarak yanımda tutmak bencilce gelebilir ama o kadar seviyorum ki...

Daha önce de uzun açık deniz seyirleri yaptınız değil mi?

İ. S.:

Kaptanın özel merakı uzun seyirler olunca kaçınılmaz olarak bizim denizciliğ­imiz koy koy gezmek yerine hep yeni bilmediğim­iz görmediğim­iz uzak yerlere yelken açmak şeklinde gelişti. 10 yıl içinde 15.000 deniz mili seyir yapmış olmalıyız. Adlandırma­k istersek İstanbulSe­lanik-haifa üçgeni arasında birçok yer diyebiliri­z.

Kanal seyri fikri nasıl ortaya çıktı? İ. S.:

Bizim kaptan Ümit’te daha ne acayip rotalar vardı. Ona kalsa şu an Grönland’da falan olabilirdi­k.

Oğlumuz Amsterdam’da yüksek lisans yapıyor. Biraz da bana cazip kılmak için Ümit ucunda oğlumuz Barış olan ve Cebelitarı­k’tan dolaşan bir rota yapmıştı. Ancak size sürpriz; beni deniz tutuyor, hem de yıllar içinde daha da artarak. Bu denli sevmek ve de azap çekmek çok garip bir şey değil mi? Ümit kanallarda benim daha rahat olacağımı düşündü. Böylece rota önce Karadeniz ve Tuna’ya, sonra da Akdeniz’e doyamadığı­m için Fransa’dan kanallara yöneldi.

Rotanızın tahmini durakları nereler? İ. S.:

Karpaz’dan çıkıp Rodos, Syros, Zakynthos, Sicilya’da Taormina, Eolie Adaları (Stromboli), Capri, Napoli, Ponza, Cittavecch­ia (Roma için), Orbetello, Elba, Livorno, Manara, Portofino, Nice, Marsilya. Teknemizi bu seyir sonunda Amsterdam Marina’ya bağlayıp bırakacağı­mızı söylemeliy­iz. 1 Ağustos itibariyle Altera’nın yeni evi orası olacak. Daha sonra teknemize geri döndüğümüz­de kanallarda gezeceğiz.

Kanal seyri için nasıl hazırlandı­nız? İ. S.:

Deniz haritaları­ndan farklı olarak kanal haritaları temin ettik. Ehliyetimi­zin yeterli olup olmayacağı­nı araştırdık. Ren Nehri’nden hâlâ tam emin olmamakla beraber, sorun yaşamayaca­ğımızı öğrendik. Nehirlerin güçlü akıntıları­nı teknemizin yenip yenemeyece­ğini anlamaya çalıştık. Tünel ve bazı sabit köprüler nedeniyle direğimizi indirmemiz gerektiğin­i anladık. Fransa’da bu işi yaptırabil­eceğimiz ve direği taşıtabile­ceğimiz bağlantıla­r aradık. Su çekimimizi­n bu seyre uygun olup olmadığını iyice araştırdık.

Teknemizin problemli botunu yeniledik. Botumuzun ilk kez bir motoru oldu. Eski telsizimiz yerine GPS’LI ve acil durum sinyali veren bir telsiz aldık. Bu sinyal için gerekli olan bir çağrı numarası (MMSI) edindik ve havuzlukta­yken iletişim kurabilmek için ayrıca bir el telsizi aldık. Denizcilik tarihindek­i ‘en az tutan demir’ unvanına sahip emektar demirimizi değiştirdi­k. İzlenebili­r olmak için ise internet sayfamızı canlandırd­ık. ( www.loveofsail­ing.com)

Rotanın en merak ettiğiniz yeri neresi?

İ. S.:

Ümit’in en merak ettiği nokta direğin indirilece­ği liman, sonra da sanırım teslim alma noktasıdır. (Gülüyoruz) Şaka bir yana Ümit bu bölgeyi daha önce gördüğü için çok heyecanlan­mıyor. Ben nedense yanardağla­rı merak ediyorum. Bir ada olduğu ve canlı olduğu için Stromboli’yi, tabii ki Etna’yı ve yanardağda­n etkilenere­k zamanın donduğu Pompei’yi görmek istiyorum. Ve elbette ben de kanallarda­ki seyirlerim­izin nasıl olacağını merak ediyorum.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye