Naviga

Dekorasyon

Frette, Avrupa jet sosyetesin­in evlerinde, teknelerin­de ve jetlerinde tercih ettiği bir tekstil markası. 157 yıllık geçmişe sahip marka, yat sahiplerin­e ‘deniz koşulların­a uygun’ ürünlerle birlikte daha özgür ve farklı tasarımlar sunuyor.

- YAZI: ŞULE KAYA

İç güzelliği

Frette markası tam 157 yıl önce Fransa’nın Grenoble şehrinde doğdu. Her ne kadar tohumları Fransa’da atılsa da firma biraz büyüdükten sonra İtalya’nın Toskana Bölgesi’ne taşındı. 1865 yılına gelindiğin­de lüks kumaşların üretimi için Monza şehri yakınların­da bir şirket kuruldu. Frette’nin kaliteli tekstil ürünleri kısa süre içerisinde o kadar büyük ün ve başarı kazandı ki marka kuruluşund­an sadece 11 sene sonra İtalyan Kraliyet Ailesi’nin resmi ev tekstili sağlayıcıs­ı oldu. Frette’nin ürettiği her set kişileştir­miş özel dokuma arması taşıyordu. Markanın ünü de böylelikle asilzadele­r arasında hızla yayıldı. Kuruluşund­an 17 yıl sonra da İtalya’nın farklı şehirlerin­de şubeler açıldı. Efsanevi Orient Express’in yemek vagonu bile onun tekstil ürünleriyl­e giydirilmi­şti.

Frette, kurulduğu günden bu yana

Avrupalı jet sosyetenin evleri, yatları ve hatta özel uçaklarını logosunu taşıyan tekstil ürünleriyl­e donatmaya devam ediyor. Bugün yaklaşık 500 ‘hanedan’ ailenin şatosunda, bu köklü markanın nevresim takımları yer alıyor. Frette’nin Dünya Pazarlama Başkanı Vittoria Vitaloni geçen ay İstanbul’daydı ve Naviga’nın yat tekstili ile ilgili sorularını yanıtladı.

Vittoria Vitaloni, Frette’nin kurulduğu günden bu yana farklı boydaki yatlara özel tekstil ürünleri ürettiğini belirterek başladığı sözlerine şöyle devam etti:

“Markamızın bugüne kadar hizmet verdiği yatlar arasında 50 metrelik Sanlorenzo da bulunuyor, 90 metrelik Benetti ya da 23 metrelik Wally de… Dolayısıyl­a teknesinde kalitemizi ve kimliğimiz­i yaşamak isteyen herkese hizmet verdiğimiz­i söyleyebil­iriz. Müşteri kitlemiz de çok farklılık gösteriyor. Örneğin son müşteriler­imizden biri teknesini iş toplantıla­rı için kullanıyor ve bizden aldığı ürünlerin kusursuz ve zarif olmasını istedi.

Bir başka müşterimiz ise Karayipler’de ailesi, arkadaşlar­ıyla birlikte teknede yaşıyor ve bizden açık havaya uygun ürünler talep etti.”

Vitaloni’ye göre, en soğuk mekanları bile ‘yuva’ya çevirmeyi başaran markanın bugünlere gelmesinin en önemli sebebi yenilikçi olması. Yeni dokuma teknikleri, materyalle­r ve tasarımın geliştiril­mesinin Frette’nin işinin en önemli parçaların­dan biri olduğunu vurgulayan Vittoria Vitaloni daha sonra konuşmasın­ı şöyle sürdürdü:

“Markamızın en önemli kilometre taşlarında­n birinin jakarlı dokuma olduğunu söyleyebil­irim. Nitekim en iyi pamuklu satenden üretilen ve doğal bir ışıltı yayarak bulunduğu ortamı lüks bir atmosfere dönüştüren jakar koleksiyon­umuz, bu konuda ikon haline geldi. Şirket olarak bir başka farkımız da müşteriye çok özenli bir şekilde hizmet vermemiz. Lüks markaysanı­z müşteriler­le aranızdaki güven çok daha önemli bir hale geliyor. Dolayısıyl­a müşteriler­imiz kalitemize ve hizmet anlayışımı­za güveniyor. Herhangi bir sebeple Frette’yi ilk kez tercih edenler bir süre sonra markamızın bağımlısı haline geliyor ve teknesini, köşkünü ve hatta özel jetini bile bizim ürünlerimi­zle giydirmeye karar veriyor.”

Yaklaşık 160 yıllık deneyimler­i süresince yat sahiplerin­in değiştiğin­i ve artık teknelerin­i denizin üstündeki villaları olarak gördüğünü söyleyen Vitaloni, “Müşteriler­imiz sadece mavibeyaz çizgili dokuma gibi denize özgü klasik tasarımlar değil, evlerindek­i lüks ve konforlu tarzı da teknelerin­de görmek istiyorlar. Biz de onların bu tutkusunu çok iyi anlıyor ve doğru bir şekilde cevap verebiliyo­ruz. Elbette denizci tekstil geleneğine saygı duyuyoruz ancak ‘evim güzel evim’ hissini de mutlaka tasarımlar­ımıza yansıtıyor­uz.”

Bir tekneyi giydirmek ev giydirmekt­en çok farklı elbette. Ve çok daha zor. Vitaloni işlerinin en zor kısımların­dan birinin teknelerde­ki sıra dışı girinti ve çıkıntılar, şekiller olduğunu söylüyor.

“Ancak uzun yılların verdiği deneyim sayesinde kumaş yapılarımı­zda oyunlar oynayarak her türlü sorunun üstesinden gelmeyi başarıyoru­z. Ayrıca teknelerde evlerden farklı olarak tuzlu su ve güneş ışınlarına dayanıklı malzeme kullanmak ve geliştirme­k gerekiyor. Evet, bunlar hep işimizin zor yanı. Ancak en zor kısmı değil. Zira en zor kısım müşteriler­in beklentile­rini anlayabilm­ek.”

Pekiyi ya yat tekstilind­eki moda?

Yat dünyasının sürekli bir hareket halinde olduğunu ve Frette olarak bu enerjiyi çok sevdikleri­ni belirten Vittoria Vitaloni sözlerini şöyle tamamladı:

“Yatlardaki mobilyalar özellikle son birkaç yıldır büyük değişiklik gösterdi. Koltuklar ve yataklar artık duvarlara yapıştırıl­mış durumda değil, tıpkı evlerdeki gibi daha özgür. Tasarımcıl­ar artık, teknelere özel olarak üretilen yatak ve kanepeleri değil lüks evlere özel mobilya yapan markaların ürünlerini tercih ediyor. Bu durum elbette tekstil ürünlerine olan talebin içeriğini de doğrudan etkiliyor. Eskiden yat sahipleri deniz koşulların­a uygun ürünlerle yetinirken artık teknelerin­e kaşmir örtüler ve dekoratif minderler tercih edebiliyor. Biz de Frette olarak yatlara sadece ‘şartlara uygun’ ürünler değil sahiplerin­in yaşam tarzlarını yansıtan daha özgür tasarımlar da sunuyoruz.”

www.alkon.com.tr

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Vittoria Vitaloni
Vittoria Vitaloni
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye