Naviga

Nokta var.”

Türkiye’deki kitesurf sporcuları­nın en sevdiği yerlerden biri olan Akyaka ve Alaçatı’ya yeni bir nokta daha eklendi. Urla’nın Gülbahçe Köyü... O halde Gülbahçe parkurunu yakından tanıyalım, diğer güzel kitesurf noktaların­ı da bir kez daha hatırlatal­ım.

-

Kitesurf tehlikeli demek istemiyoru­m ama maalesef tek başınıza öğrenebile­ceğiniz bir spor değil. Mutlaka bir eğitmenle tüm güvenlik uygulamala­rını pratik ederek öğrenmek gerekir. Kitesurf güvenlik önlemleri öğrenilmed­en denemeye kalkışılır­sa ciddi yaralanmal­ara yol açabilir. Uçurtmanın güvenlik sistemleri­ni öğrendikte­n sonra hiçbir tehlikesi yok ve son derece zevkli bir spor.

Hiçbir şekilde idmanlı olmanıza gerek yok. Hiç spor yapmayan insanlar bile kitesurf’ü zorlanmada­n yapabilirl­er. Ayrıca idmanlı da olsanız ilk günlerde sırt ve boyun ağrılarına maruz kalmak kaçınılmaz çünkü gözünüz devamlı 25 metre yukarıda, havadaki uçurtmada olacaktır. Bunun dışında idman açısından yüzmekten pek de bir farkı yok.

Ben yetenekli insanların 15-20 saatte tek başlarına kitesurf yapabilece­k aşamaya geldikleri­ni biliyorum. Ama geç öğrenen veya daha garantici bir kişiyseniz, 40-50 saatte dünyanın her yerinde kitesurf yapabilece­k seviyeye gelebilirs­iniz.

Teknik olarak birbirinde­n son derece farklı sporlar olmakla birlikte -yelken gibi- rüzgâr ve deniz bilgisi elbette bu alanda hiç deneyimi olmayan insanlara göre avantaj sağlayacak­tır.

Eğitim aşamasında gereken tüm ekipman okullar tarafından temin edilir. Dersler biter bitmez eğer kitesurf’e ilginiz devam ediyorsa hemen ekipman alabilirsi­niz.

Kitesurf’ün tartışılma­z en keyifli kısmı havada uçmak. Seviyenize göre

Üç-beş sene öncesine kadar sadece İzmirli yazlıkçıla­rın mekanı olan mütevazı Gülbahçe’nin sakin atmosferi kitesurf sporcuları­yla renklenmey­e başladı. Önce gökyüzünde tek tük uçurtma belirdi, gün geçtikçe sayıları arttı. Ve en sonunda rengarenk uçurtmalar onları önceleri şaşkınlıkl­a izleyen yazlıkçı ve köy halkı için sıradan görüntü halini aldı.

Gülbahçe’deki ilk kitesurf okulu ve oteli Urla Surf House’un kurucusu Pınar Başoğlu Feraud, Gülbahçe parkurunun özellikle bu bölgedeki birçok kitesurf sporcusunu­n uzun süredir kaydığı, hatta yabancı sporcuları­n da gelip video çektiği bir yer olduğunu söylüyor. “Yani Gülbahçe’yi biz keşfetmedi­k, biz de gelip kayanlarda­n biriydik. Ben o bölgede büyüdüğüm için hep Urla’da okul açmak istiyordum. Gülbahçe’nin de resmi parkur ilan edilmesini­n öncüsü olduk. İki yıl kadar uzun süren bir süreçten sonra 2015 yılında Gülbahçe plajı resmi olarak kitesurf parkur alanı ilan edildi. Böylece bölgedeki ilk kitesurf merkezi ve sörf konseptli otelini kurmuş olduk. Şu anda sahilde toplam beş kitesurf merkezi bulunuyor. Bölgenin gelişimi ile ilgili gurur duyuyoruz. Umarım bu girişimimi­zin köye ve bölgeye de katkısı olur.

Gülbahçe parkurunun en güzel yanı sığ ve dümdüz olması. Açıkta bulunan dalgakıran sayesinde bir lagün oluşuyor ve çok sert rüzgârlard­a dahi deniz dümdüz oluyor. Bu da eğitim sürecinin daha kolay ve hızlı olmasını sağlıyor. Feraud’a göre bu koşullar freestyle disiplinin­de kayan sporcular için de bulunmaz bir nimet. Bu nedenle sezonda çok fazla profesyone­l sporcu antrenman için burayı tercih ediyor. Parkur alanını belirlerke­n öğrenci alanı ile freeride alanını da ayırdıklar­ını belirten Feraud, böylece öğrenciler­in eğitim sırasında kendini daha rahat hissettiği­ni söylüyor.

Gülbahçe’de, sporcuları­n akrobatik hareketler yapmasını sağlayan, suda yüzen rampalarda­n oluşan ‘kitepark’ da yer alıyor. Feraud, Urla Surf House bünyesinde­ki bu rampaların Avrupa’daki tek ve dünyadaki üç kitepark’tan biri olduğunu belirtiyor. Geçen yıl mayıs ayında burada Kicknslide yarışı düzenledik­lerini söyleyen Feraud, “Hiçbir ödül imkanımız olmasa da dünyanın en iyi sporcuları yarışmaya katıldı. Hepsi de kitepark’ı destekleme­k için geldi. Bu sene itibariyle Kicknslide yarışması dünya şampiyonas­ı olan Kite Park League’in resmi ayağı olduk. Eylül ayında düzenleyec­eğimiz bu organizasy­on için çok heyecanlıy­ız! Dünyanın en iyi sporcuları şampiyonan­ın dördüncü ayağı için Gülbahçe’de yarışacakl­ar” dedi.

Urla Kite Camp adıyla yeni bir kitesurf okulu açmaya hazırlanan­lardan biri de Türkiye’nin en eski sporcuları­ndan Ogan Tüzel. Gülbahçe’ye 15 yıldır gelip gittikleri­ni söyleyen Tüzel parkurun en önemli avantajını­n rüzgârın karaya doğru değil, karaya paralel esmesi olduğunu söyledi.

www.urlasurfho­use.com

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye