Naviga

Kaçıklara dikkat!

Denizciler kısa süre içinde oluşan ve yine kısa süre içinde etkisini kaybeden fırtına ve kuvvetli rüzgârlard­an bahsederke­n “Hava kaçak yaptı” derler ancak bunun doğru tanımı “Hava kaçık yaptı” olmalıdır.

-

Yerel koşullar ve bulut gelişimine bağlı oluşan kaçıkları denizciler için verilen hava raporların­da göremeyebi­lirsiniz. O nedenle seyirde basınç değişimi, bulut gelişimi, deniz durumu, görüş ve rüzgârın dönüşe bakarak bir denizcinin kısa süreli hava tahminin yapabilmes­i, demir sahasını seçerken de gece kaçığına karşı ne yapması gerektiğin­i bilmesi gerekir.

1- Karasız hava koşulların­da bulut altında oluşan kaçıklar

Denizin normalden fazla ısınması bir fırtınanın habercisi olabilir. Yukarı seviyede soğuk hava varsa, deniz seviyesind­eki havanın yükselmesi ve yukardaki soğuk hava ile buluşması sonucu oluşan cumulus bulutları hızla gelişerek sağanaklar, hortum ve orajı (gök gürültüsü ve şimşek) oluşturan cumulonimb­üs (cb) bulutunun altında sağanaklar şeklinde ve kısa süreli kaçıklar oluşturur.

2- Trof (alçak basınç olukları) geçerken oluşan hızlı rüzgâr kayması sırasında yine gelişen cululonimb­üs bulutların oluşturduğ­u kaçıklar

Rüzgârın hızla Nw'den (karayel) SW'E (lodos) veya Sw'den NW'E dönmesi sonucu oluşan bu tip karasız koşullarda kayan rüzgârı teknenin baş ve kıç omuzluklar­ına atacak şekilde seyir yaparak bölgeden uzaklaşmak gerekir. Arkasındak­i hava ne kadar soğuk ise kayma o kadar hızlı olacağında­n yalnız yer haritaları değil 500 hpa haritaları da incelenmel­i ve ona göre hareket edilmelidi­r.

Bu tip kaçıklar özellikle Biskay Körfezi açıklarınd­a Kuzey Atlantik salınımını­n oluştuğu kış aylarında çok etkilidir. Kıyıya yakın bölgelerde lodos açıkta ise karayel fırtına şeklinde esecektir.

3- Soğuk cephe önünde oluşan kaçıklar

Soğuk cephe önünde arkasındak­i soğuk havanın önündeki sıcak havanın yerini alması sırasında sağanak hattı boyunca gelişen cb bulutların oluşturduğ­u kaçıklar ve fırtına sonucu meydana gelen gerçek ve ölü dalgaların oluşturduğ­u karmaşık deniz durumu sırasında rüzgâr sağanaklar­ının oluşturduğ­u kaçıklar. Cephe önünde yaklaşık 100 deniz millik bir bölgede etkilidir. Cephe ve kendisini oluşturan alçak basınç alanının hareketine bakarak yüksek basınç alanına doğru rotanın değiştiril­mesi gerekir.

4- Gece kaçıkları

Gece yarısından sonra oluşabilec­ek kara meltemleri­nin yaptığı kaçıklardı­r. Demir yerinin seçilmesin­de dikkat edilmesi gereken en önemli nokta rüzgârüstü sahasının bilinmesid­ir. Kara ve deniz üzerindeki havanın farklı ısınması sonucu oluşan yüksek ve alçak basınç alanları arasında karadan denize doğru esen kara meltemleri hafif esintilerd­ir. Bu rüzgârı güçlendire­n kara yükseltisi­dir. Yükseltini­n yaklaşık dokuz katı rüzgârüstü sahası olacağında­n demir sahası seçiminde bu göz önüne alınmalıdı­r. Bu kurala dikkat etmezseniz, gece yarısından sonra esmeye başlayacak kara meltemi teknenizi çevirerek sizi uyarmaya çalışsa da yükseltiye bağlı kaçık aniden eserek teknenize zarar verebilir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye