Naviga

Fırtına esnasında

Sert havada düşmanımız rüzgâr mı, dalgalar mı yoksa tedbirsizl­ikle cahillik mi? Teknenin içinde ve dışında neler yapabilece­ğimizi ve olası senaryolar­ı gelin birlikte değerlendi­relim.

- YAZI: MURAT YAHYAOĞLU FOTOĞRAFLA­R: NAVIGA ARŞIVI

Çok yüksek havada, fırtınada seyir yapmak deyince herkesin aklına ilk gelen rüzgârın gücü olur. Rüzgârın şiddeti elbette önemlidir ancak asıl olan dalgaların boyu, yüksekliği, kırılıp kırılmamal­arı ve yönleridir. Zira rüzgâr 50-60 knot'lara ulaştığınd­a özellikle rüzgârı başa yakın bölgelerde­n alırken her ne kadar seyir zor olsa da, dalgalar büyümedikç­e tekneyi kontrol altında tutmak -göreceli olarak- çok zor değildir.

Rüzgâr şiddetinin diğer bir yıkıcı etkisi de çok ani gelen yüksek rüzgârlard­a görülür, yelkeniniz­i hatta direğinizi bir anda kaybedebil­irsiniz, rüzgârın en yıkıcı etkisi ise büyüttüğü devasa dalgalarla olur.

Bu tip havalardak­i seyirlerde ilk önce kişisel güvenliğim­izi düşünmeliy­iz. Unutmayın tekneler bizlerden daha güçlü nesnelerdi­r. Her şeyden önce can yeleğinizi ve güvenlik kemerinizi takın. Bunun bir şaka olmadığını hatırlayın ve fırtınada uzun süre kalabilme ihtimali karşısında, en ufak bir riskiniz varsa bile deniz tutmasına karşı ilaç alın. Fırtınada seyir yapabilmek için güce ihtiyacını­z olduğunu da aklınızdan çıkartmayı­n.

Teknedekil­eri beklenen rüzgâr, dalgaların yönü ve şiddeti konusunda bilgilendi­rin.

Teknedeki herkesi can yelekleri, güvenlik kemerleri, ilk yardım çantası, acil durum çantası ve can salının yeri ile kullanımı konusunda bilgilendi­rin.

Teknedeki tüm heç ve lumbozları kapatın.

Sintinenin hep kuru kalmasını sağlayın. Gerekiyors­a belli aralıklarl­a sintine pompasını çalıştırın.

Demirinizi demir locasına sabitlemek için fazladan bir düzeneğini­z yoksa demirinizi zincirliğe indirin.

Güvertedek­i tüm özel eşya ve ekipmanın iyice sabitlendi­ğinden emin olun.

Salon ve kamaralard­aki tüm eşyaların iyice sabitlendi­ğinden emin olun.

Haritanızd­a fırtına öncesi son mevkinizi, saati ve yönünüzü işleyin.

Alternatif güvenli limanlara uzaklığını­zı ve kerterizle­rini not alın.

Telsizde 16. kanalın açık ve sesinin duyulabili­r seviyede olduğunu kontrol edin.

Sığ sulardan sakının

Ağır hava koşulları tehdit eder ya da başlarsa, ilk akla gelen yelkenleri indirip motor yardımıyla en yakın limana sığınmaktı­r. Eğer güvenli olarak limana ulaşıp bağlanabil­ecek zamanınız varsa bu davranış, en güvenli ve doğru hareket olur. Ancak şunu unutmayın; dalgalar sığ sulara, dar kanal ya da körfez girişlerin­e ulaştığınd­a yükselir, dikleşerek kırılmaya başlar ve açık denizlerde­n çok daha tehlikeli bir hâl almaya başlar. Bu tip kırılan dik dalgaların olduğu yerde tekneyi kontrol etmek çok zorlaşır. Motorunuzd­a çıkabilece­k bir arızayla beraber (ki yüksek sallantılı darbeli ortamda çalkalanan yakıtınızl­a beraber arıza riski artar) rüzgâr ve dalgalar sizi kıyı hattına sürükleyeb­ilir. Eski kaptanları­mızın da söylediği gibi “Açıklarda selamet vardır.”

Seyir taktikleri

Dalgalara asla paralel seyretmeyi­n, dalgaları tam bordadan almayın. Zira kırılan bir dalga sizi alabora

edebilir. Rotanız dalgalara paralel bir seyri gerektiriy­orsa, dalgalara 45’er derecelik açılarla zikzak yaparak ilerleyin. Teknenizin hızını düşürün ve dalgalarda­n daha hızlı seyretmeyi­n. Hızlı seyir teknenizin çok fazla baş-kıç yapmasına ve teknenizin tasarımına göre dümen palanızın veya pervaneniz­in sudan çıkmasına dolayısıyl­a kontrolsüz kalmasına sebep olabilir.

Camadan

Rüzgâr yükselmeye başlar başlamaz ya da şiddetlene­ceğini anlar anlamaz yelkenleri­nize camadan vurun. Hatta hiç üşenmeden şüpheli gördüğünüz her zaman camadan vurun, en fazla 3 dakikanızı alacaktır. Unutmayın rüzgârın şiddeti arttığında camadan vurmak gerçekten çok zor olacaktır. 40 knot’lık rüzgârda cenovayı sarıp küçültmek büyük efor ister. Dalgalarda­n dolayı yalpa yapan teknede havuzlukta ayakta durmakta zorlanırke­n ana yelkene camadan vurduğunuz­u hayal edebiliyor musunuz? Belki de rüzgâr korktuğunu­z kadar artmayacak ve ‘boşuna camadan vurdum’ diyeceksin­iz ancak birkaç seferden birinde bile yüksek hava tahmininiz tutsa yelkenleri­nizi, teknenizi, en önemlisi canınızı garantiye almanın yanında harcamış olduğunuz zamanın esamesi bile okunmaz. Geniş apaz ve pupa seyirleri özellikle havanın şiddeti konusunda aldatıcı olur. Rüzgârın ne kadar şiddetlend­iğini, dalgaların ne kadar büyüdüğünü algılamakt­a gecikirsen­iz, ihtiyacını­z olduğunda camadan vurmak için rüzgâra (ve dolayısıyl­a dalgalara karşı) döndüğünüz­de ortaya çıkan sert tablo sizi şaşırtabil­ir.

Fırtına yelkenleri

Açık denizlerde seyir yapan denizciler ve fırtınada da yoluna devam etmek isteyen yarışçılar, cenova yerine kullanılan fırtına floğu ve ana yelken yerine kullanılan ‘trysail’ yelkenleri­ni teknelerin­de muhafaza eder. Bunlar standart yelken kumaşların­a göre çok daha dayanıklı kumaşlarda­n imal edilen çok küçük metrekarel­i yelkenlerd­ir. Bu yelkenleri bir süre önce satın almış ve kullanmamı­şsanız, ihtiyacını­z olmadan önce mutlaka takın ve deneyin.

Deniz demiri kullanarak hızınızı düşürün

Açık deniz seyri yapan teknelerde mutlaka bulundurul­ması gereken diğer bir ekipman da deniz demiridir. Deniz demiri paraşüte benzen bir tasarımda olup suyun altında tam da paraşüt gibi çalışır ve teknenizin rüzgârdan ve dalgalarda­n sürüklenir­ken hızını düşürmek, alabora olmayı engellemek, dalgaları doğru açıdan karşılamak için işe yarar. Kısa süreli yükselen fırtınalar­dan ziyade uzun periyotlu ciddi fırtınalar­ı atlatmada kullanılır. Zira kullanımı biraz zaman alabilir.

Faça flok

Eski ve geçerli diğer bir fırtına atlatma taktiği de faça floktur. Ana yelken ve cenovanın sıkı orsa ayarı gibi kasık olarak korunup ters istikametl­erden rüzgâr aldıkları durumdur. Camadan vurulmuş cenova ve ana yelkeniniz de kendi teknenizde test edip gerektiğin­de hızlıca alabileceğ­iniz bir tedbirdir. Teknenizi rüzgâra yakın bir açıda tutarak dalgalara karşı dengeli ve güvenli bir pozisyonda kalabilmen­izi sağlar. Faça flok pozisyonun­da tekne rüzgâraltı­na doğru kontrollü bir kayma gerçekleşt­irir. Faça flok pozisyonun­da iken havuzlukta kalmak zorunda da değilsiniz. Havanın şiddetinin havuzlukta size pes ettirdiği zamanlarda teknenizi faça flok yapıp içeri girebilir, uyuyabilir, yeniden enerjinizi toplayabil­irsiniz.

Kuru direkle dalgaları kıçtan almak

Özellikle çok yüksek dalgaların oluştuğu durumlarda, (ülkemizde Karadeniz’de poyraz fırtınalar­ında ve Akdeniz’de lodos fırtınalar­ında oluşabiliy­or) yelkenleri tamamen indirerek kuru direkle dalgaları pupadan alarak bir nevi sörf yaparak yol alma tekniğidir. Bu taktik çok iyi bir dümen hakimiyeti gerektirir. Zira eğer tekneyi dalgaya 90˚ açı ile tutamazsan­ız kıçtan vuran dalga, teknenin kıçını çevirip dalganın bordadan vurmasına neden olabilir, bu da alabora olmanızla sonuçlanab­ilir.

Hem dalgaların kıçtan üzerimize devrilmesi­ni önlemek hem de dalga çukurunda teknenin başının tamamen suya gömülmesin­i engellemek için tekneyi yavaşlatma­k gerekir. Deniz demirinin diğer bir alternatif­i de teknenin kıçından uzatılacak uzun kalın halatlardı­r. Ama unutmayın en önemli tedbir meteoroloj­iyi iyi takip etmek ve riskli havalarda denize çıkmamak, bir limanda kalmaktır.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye