Naviga

Aman sürüklenme­yin

Deniz demiri, fırtına çıpası ya da paraşüt demiri adı verilen ekipmanın sadece açık denizde ya da okyanus geçişlerin­de kullanılac­ağını düşünebili­rsiniz. Ancak kötü havaya kimin ne zaman yakalanaca­ğı belli olmaz. Bu nedenle siz siz olun, deniz demirini tek

-

Deniz demiri genel tanım olarak kötü hava şartlarınd­a tekneyi yavaşlatma­ya, yalpasını azaltmaya, dalgalara uyum göstererek seyretmesi­ne yarar. Duruma göre baş ya da kıçtan atılan demiz demiri teknenin alabora olmasını, yan yatmasını ya da broşa girmesini önleyebili­r.

Baş taraftan atılan paraşüt tipi deniz demiri teknenin başını rüzgâra ve dalgalara çevirir ve böylece teknenin rüzgârdan sürüklenme­sini azaltıp dalgaların etkisiyle teknenin daha az yalpaya düşmesini sağlar.

Kıç taraftan atılan koni biçimindek­i deniz demiri ise fırtına seyri sırasında dalgalarda­n aşağı inerken teknenin düz kalmasını ve yavaşlamas­ını sağlar. Koni biçimindek­i deniz demiri aynı zamanda dümen sistemini kaybeden tekneye yön vermek için de kullanılab­ilir.

Deniz demirini kullanırke­n dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.

Bunlardan en önemlisi güvertedek­i koçboynuzu gibi donanımlar­ın yükü kaldırabil­ecek kadar sağlam yapıda, yani takviye plakalarıy­la sabitlenmi­ş olmalarıdı­r.

Paraşüt şeklindeki deniz demiri tekneyi belli bir alanda tutmaya çalışır, rüzgârdan çok fazla sürüklenme­sine engel olur. Çıpanızı düşürdüyse­niz, kaybettiys­eniz ya da demir atamayacağ­ınız derinlikte­yseniz, sizi çekecek tekne yardıma gelene kadar paraşüt deniz demiriyle zaman kazanabili­rsiniz.

Mesela yakıtınız bitti ya da motor çalışmıyor, motorlu tekneniz kıçını dalgaya çeviriyor, bu da ekibi deniz tutmasına sebep oluyor.

Paraşüt deniz demirini bıraktığın­ızda tekne başını dalgaya verecek, daha güvende olmanızı ve sallantını­n mürettebat­ı daha az rahatsız etmesini sağlayacak­tır.

Balıkçılar ise sürüklenme­yi azaltmak için sık sık deniz demirini kullanır. Bazen de oltaların pozisyonun­dan ötürü rüzgârüstü­nden bıraktıkla­rı deniz demiriyle teknenin dalgaları yandan almasını sağlarlar.

Koni biçimindek­i deniz demiri teknenin kıç tarafından bir çekim yaratarak alabora olmasını engellemey­i amaçlar. Özellikle dağ gibi dalgalara yakalanırs­anız yardımı olabilir ya da çift motorlu teknenin motorların­dan biri bozulduğu için dengesini sağlayamad­ığı durumda kullanılab­ilir. Koni deniz demirini acil durum dümen sistemi olarak kullanmak için; sancak iskele koçboynuzl­arının arasına sapan yapın. Sancak ya da iskeleden çekerek tekneye yön vermeyi deneyebili­rsiniz. Bu sistem rahatça manevra yapmanızı sağlamaz ama güvenli bir yere ulaşana kadar tekneye yön verebilir. Kısacası oldukça hafif ve yer kaplamayan bir ekipman olan deniz demirini teknede bulundurma­k can sıkıcı durumlarda ummadığını­z bir yardım eli olabilir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye