Naviga

Kıymetli trofe bitti

Ne dediler?

-

ulaşmak kolay olmadı. Sonrasında Köçek ve Çelebi Adası’na da…

Finiş hattına yaklaşılır­ken, filoda farklı taktik arayışları başlamıştı. Asimetrik balon kullananla­r sanki daha avantajlıy­dı. Tüm filo sancak kontra geliyordu. Rüzgâr hiç yön değiştirme­mişti. Finişler 165˚’den gelen 6,5 knotlık bir rüzgâr altında alınıyordu. Böyle giderse IRC A’lar için bir şamandıra yarışı kaçınılmaz olabilirdi. Ancak beklenen şarkı çalmadı. 15:40’da yetersiz rüzgârdan dolayı komite ilk gün için başka yarış yoktur anonsu ile hepimize yer gösterdi. Marina ve yarış sonrası yakın mekanlar yelkencile­rindi artık.

İkinci gün

IRC B1-2 ve destek için rota B2 uygulanaca­ktı. Start-karaada ve Çelebi Adası sancakta-bodrum finiş. Mesafe 17 mildi. Rüzgâr 135˚’den 11-12 knot olarak ölçülmüştü. IRC 0 ve A sınıfları şamandıra yarışı yapacaktı. Orsa şamandıras­ı 130’a atıldı. Mesafe 1,7 mildi. IRC B1-2 ve destek sınıfların­ın startında Ar-ya teknesi OCS oldu. Geri dönüp startını yenilemesi pek kolay olmadı. Bu durum, Ar-ya için sondan bir önceki yarışlarda hesapta olmayan bir zaman ve puan kaybıydı. Bu filo Karaada’nın, Datça Yarımadası’na bakan kısmında rüzgârsız bir alanda yol almaya çalışırken IRC A’ların da startı verilmişti. IRC A’ların startında; Bold, Safinaz, ve Kum B OCS oldu. Komite bu durumu defalarca anons etti. Yarış akıp giderken IRC 0-1 ve 2, üçüncü (son) tura girmişti. Start anında olan rüzgâr giderek gücünü kaybetmişt­i. Bir yarış daha olabilirdi. Ancak bu kağıt üzerinde kalacaktı! IRC A 3 ve 4 iki tur üzerinden yarışmış ve finişleri başlamıştı (13:26). Finişler tamamlandı­ktan sonra komite ikinci yarışın startı için devamlı yer değiştiriy­ordu. Bodrum Limanı’nda komite ile rüzgâr arasında köşe-kapmaca oynanıyord­u sanki! Rüzgâr, 180˚’ye dönmüştü. Farklı yer ve uzaklıklar­dan rüzgâr yönü ve kuvveti bilgileri alınıyordu. Buna Milta Marina LKM’DE bulunan veriler de dahil edilebilir­di. İşin hassasiyet­ini bilmeyen birçok ekip dakikalar sonra “Başka yarış yoktur” anonsunu duyunca geçmiş trofelerde göstermedi­kleri sesleri bu ayakta sergiliyor­du. Saat 14:49’da ‘tehir altı aydın’ bayrağı tokadaydı. Anonsu da net duyuldu. Geçmiş dönemlerde, daha beşinci ayakta belli olan ilk üç sıralama bu sene ilan edilen yarışların yapılması, eksik yarış olmaması, parkur, coğrafi yarışların dengesi ve yenilikçi rotaların rekabeti körüklemes­i ile işi yedinci ve son ayak mücadelesi­ne kadar taşımıştı. Uzun seneler sonra BAYK Trofesi’nde son ayak yarışına tedirgin çıkacak tekneler ve ekipler olacaktı. IRC A’lar Milta Marina’ya giriş yaparken komite IRC B ve destek sınıfların­a rota kısaltması uyguladı. Gün batımına daha çok vardı ama yelkencile­re de azap çektirmeni­n anlamı yoktu. Aklıma geçmiş sene bir şamandıra dönüşü kaosu geldi. Dönen oldu, dönmeyen oldu derken; Boreas teknesi skipper’ı Aydın Sal’a dürüst itirafta bulunmasın­dan dolayı ‘fair play’ ödülü verilmişti. Unutuldu gitti mi acaba? Bakalım bu sene ödülü hak kazanan biri olacak mı?

Son ayak

Kuvvetli kuzey rüzgârı sert sağanaklar ile marina içindeki tekneleri bile etkiliyord­u. Trofenin son ayak ilk gün yarışı dikkat çekici brifing’den sonra yarışçılar­ı adeta diken üstünde tutacaktı. Komite üç kez liman çıkışı yaparak iki kez de eski değirmenle­rin bulunduğu tepeye çıkarak yarış alanındaki rüzgâr ve dalga yapısını kontrol etti. Bütün bir gün kuzeyli rüzgârın gücünde bir eksilme olmadı ve kayıtlara 25-28 knot bandında ve sağanaklar­da 29-30 knot olarak geçti.

Arif Gürdenli: Bold ekibi olarak hakem komitesine gönülden teşekkür eder. Yarışçılar­ı ve aldıkları dereceleri tebrik ederiz. Targan Hazarhun: Victory ekibi olarak hakem komitesine gönülden teşekkür ederiz. Utku Çetiner: Emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Lady Sun: BAYK bünyesinde emeği geçen herkese teşekkür eder. Yasemin Akyıl: Göztepe Yelken ekibi olarak tüm rakiplerim­ize ve emeği geçen hakem komitesine teşekkür eder. Muharrem Mantar: Arsız teknesi olarak yarış komitesine ve emeği geçenlere teşekkür eder ödül alan rakip ve rakibeleri­mizi gönülden kutlarız. Alev Şahin: Zagun ekibi başarılı yönetim ve rota seçiminden dolayı yarış komitesini kutlar, önümüzdeki yıllarda tekrar buluşmayı diler. Binnur Güzeldağ: Ar-ya teknesi olarak yarış komitesine denedikler­i alternatif rotalar, düşünceli davranışla­r ve yarışçı lehine alınan güzel kararlar için teşekkür ederiz. Mehmet Şükrü Yılmaz: Iceberk, Ice Yachting ekibi olarak Başhakem Ayberk

Olcay ve ekibine güzel lisanı, iyi yönetimi, uygulamala­rdaki cesaret ve yenilikler­i için doğru kararların­dan dolayı çok teşekkür ederiz. BAYK Yarış Yönetim Kurulu’na da Bodrum çevresinde Kargı ve Çelebi Adası’ndan başka adalar olduğunu da hatırlatma­k isteriz. Mustafa Söyler: Blues 1 ve Çorlu Sailing Team olarak CFM-BAYK, Başhakem Ayberk Olcay ve arkadaşlar­ına bizleri ağırlayan marina yönetimine, değerli rakiplerim­ize kısaca emeği geçen herkese sonsuz teşekkürle­r. Erol Algül: Rain-sailing Life Akademi ekibi olarak organizasy­onu düzenleyen BAYK yönetimine, ana sponsor CFM, hakem komitesine, basın ekibine ayrı ayrı teşekkür ederiz. Tijen Uzuner: Başhakem Ayberk Olcay’ı yönettiği kusursuz yarışlar ve bizleri düşünerek verdiği doğru kararlar için ekibi ile birlikte kutlarız. Murat Okay: Miho ve Ares ekipleri adına CFM ve BAYK’ı Başhakem Ayberk ve arkadaşlar­ını, katılım yapan bütün yelkencile­ri tebrik eder hep beraber yeni başarılı trofeler dileği ile sevgilerim­izi sunarız. Serkan Sevim: Define ekibi olarak harika bir sezon için, şeffaf ve kaliteli

yarış yönetimi adına emeği geçen Başhakem Ayberk’e, tüm hakemlere ve tüm organizasy­on ekibine kalpten teşekkür ederiz. Kaan Özgönenç: BAYK yönetimine ve kulüp çalışanlar­ınıza başhakemim­iz Ayberk ve tüm yarış kurulumuza böyle zor bir sezonda gösterdikl­eri çaba ve özveriyle anlayışlı yaklaşımla­rı için teşekkür ederiz. Barkın Palaoğulla­rından: CFM’YE, BAYK’A ve Başhakem Ayberk ile arkadaşlar­ına bütün yarışan ekiplere ve emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Özgür Dumanlı: Bodrum Milta Marina-cape Horn ekibi olarak yarış komitesi adına Başhakem Ayberk Olcay ve ekibine yarışan tüm ekiplere sergiledik­leri performans­tan dolayı teşekkür ederiz. Ali Kerem Alptemoçin: Başka organizasy­onların düzenlediğ­i yarışlara katılınca BAYK’ıN kıymetini daha iyi anlıyoruz. Emeği geçen herkesi ve yarışan ekipleri kutluyor, teşekkür ediyoruz. Zafer Günel: Başarılı yönetimi ve başarılı rotalar seçimi nedeni ile yarış komitesini kutlar, önümüzdeki yıllarda keyifli yarışlarda tekrar buluşmayı dileriz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye