Naviga

Göcek’te ezber bozuldu

Bu yıl 18’incisi düzenlenen Göcek Yarış Haftası’nda büyük kupa Fox teknesine gitti. Böylece Göcek Yarış Haftası’nda yıllardır birinciliğ­i elinde tutan Courrier Du Coeur ekibinin liderliği, en yakın rakibi tarafından elinden alınmış oldu.

- YAZI VE FOTOĞRAFLA­R: ŞULE KAYA

Doğuş Grubu’nun katkılarıy­la düzenlenen 18. Göcek Yarış Haftası, 15-18 Mayıs tarihleri arasında Göcek parkurunda gerçekleşt­irildi. Altı grupta 37 ekibin mücadele ettiği yarışlara Türkiye’nin yanı sıra Almanya, İngiltere, Rusya, Ukrayna, Avustralya, İspanya, Hollanda, Romanya, Litvanya, Çek Cumhuriyet­i ve Belçika’dan yelkencile­r katıldı.

İlk gün yarışları Ergo adına düzenlendi. Göcek koyiçi yarışları için ekipler D-marin Göcek’ten start alırken kuvvetli kuzey rüzgârları esiyordu. İlk yarış planlandığ­ı gibi saat 13:00’te, 14-16 knot havada start aldı. Göcek Adası sancakta, Yassıca Adaları ile Zeytin Adası iskelede dönüşlü ve tekrar koy içersine seyirden oluşan 9 millik rotayı ekipler, zaman zaman esen 20-25 knot sayesinde kısa sürede tamamladı. Oleg Mustafaev dümenciliğ­indeki Fox ekibi mücadeleyi 1 saat 9 dakikada tamamlamay­ı başardı.

Sıra gelmişti ikinci gün yarışların­a

D-marin Göcek Marina ve Serenity Yachting adına düzenlenen ikinci gün mücadelesi iki şamandıra yarışı olarak planlandı. Üçgen rotalı yarışların ilki saat 11:45’te start aldı. 10,5 deniz millik rotayı 4-5 knot hava eşliğinde 1 saat 27 dakikada tamamlayan takım Fox oldu ve D-marin Göcek Kupası’nı kazandı. Günün ikinci mücadelesi olan Serenity Yachting Kupası, ilk yarışın tamamlanma­sının hemen ardından start aldı. Ancak kuvveti 8 knot’ın üstüne çıkan rüzgâr 45-225˚ arasında değişince hakem heyeti yarışı abandone etmek zorunda kaldı. Parkurun değiştiril­mesinin ardından üçüncü yarış 15:22’de başladı. Hafif esen rüzgâra rağmen 9 deniz millik yarışı 1 saat 21 dakikada tamamlamay­ı başaran yine Oleg Mustafaev ve ekibi oldu. Onlardan 10 dakika sonra finiş veren ise yıllardır Göcek yarışların­da birinciliğ­i elden bırakmayan Andrey Arbuzov ve ekibiydi.

Göcek Yarış Haftası’nın üçüncü günü Metro Toptancı Market Kupası için tek yarış planlanmış­tı. Hava raporları rüzgâr için pek de umutlu konuşmuyor­du. Durum böyle olunca hakem komitesi Lima flamasını tokaya aldı. Rüzgârı beklerken Fethiye Körfezi’ne çıkmaya karar veren hakem komitesi, İnlice Koyu açığında saat 10:00’dan itibaren hem körfez hem de koyiçi hava koşulların­ı izlemeye aldı. Uzun süre kendisini göstermeye­n rüzgârlar, batıdan hafif yaklaşmaya başlayınca, yarış haftasının dördüncü yarışı için umut ışığı göründü ve böylece yarış için 13:35’te start verildi. IRC sınıfları için 8, diğer sınıflar için ise 6 mil olarak belirlenen yarış rotasına zaman zaman yağmur eşlik etti. Ekiplerin zaman zaman çakıldığı mücadelede ilk finişi yine Fox teknesi verdi.

Nihayet son güne gelindiğin­de ekipler bu kez W Collection Kupası için parkura çıktı. Göcek Limanı’ndan saat 10:00’dan itibaren açılmaya başlayan 37 tekne günün ilk yarışı olan W Collection Kupası için beklemeye başladı. Saat 11:45’te Göcek Adası Kanalı’ndan gelen rüzgârla start alan tekneler Fethiye Körfezi’ne doğru yelken bastı. Filo, adaları sancakta bırakıp dönerek tekrar koyiçine girdi. Son günün ilk yarışında ekipler çok yakın finiş vermesine rağmen birinci değişmemiş­ti. 18. Göcek Yarış Haftası’nın son yarışı olan Göcek Yat Kulübü Kupası ise 13:45’te start aldı.

Filo Yılanlı Ada yakınların­a geldiğinde rüzgârın kuvveti iyice zayıfladı. Bu yarışta Fox ekibi birinciliğ­i Andrey Arbuzov dümenciliğ­indeki Courrier Du Coeur ekibine kaptırdı. Yarışı hep önde götüren Onur Tok dümenciliğ­indeki Garanti Sailing ise 30 saniye farkla finiş hattını ikinci sırada kesti.

Dört gün süren 18. Göcek Yarış Haftası boyunca yapılan altı yarış sonunda IRC 1’de Fox, IRC 2’de Lettland, IRC 3’te M2, IRC Charter’da Baydeniz, Charter ve Freshman sınıfında da Lastochka ekibi birinci oldu. Yarışın büyük kupası olan Şarık Tara, Atatürk’ü Anma 19 Mayıs Gençlik ve Spor Kupası ise yıllardır bu ödülü elinde tutan Andrey Arbuzov dümenciliğ­indeki Courrier Du Coeur yerine bu kez Fox ekibine gitti. D-marin Göcek’te düzenlenen törende ödüller sahiplerin­e dağıtılırk­en her yıl verilen Yaşam Boyu Başarı plaketi ise Zuhal Atasoy’a verildi.

www.gocekyacht­club.org

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye