Naviga

Uruguay Piriapolis Marina’da tayfun

-

Tayfun kuşağından uzak olması dolayısıyl­a kışlamak için seçtiğim Uruguay’da her ihtimale karşı hava durumuna devamlı bakıyordum. Tekneye baksın diye anlaştığım Diego işini ciddiyetle yapıp her hafta fotoğraf ve videolarla bilgi veriyordu. Bir akşam “Bu gece çok fena esecek, tekneyi, pontondan 10 metre uzaklaştır­dım, koltuk ve tonoz halatların çok sağlam, yandaki tekneleri de kontrol ettim, rahat ol” dedi. Geceyi fırtınayı internette­n izleyerek geçirdim, çok kötü bir his sanki çocuğumu fırtınada dışarda bırakmışım gibi. Marina içinde rüzgâr saatlerce 70 knot sadece 5 dakika 100 knot esti. Şehirde büyük hasar oldu, karadaki tekneler devrildi. Biz birkaç sıyrık ve rüzgâr jeneratörü­nün dağılmasıy­la kurtardık. Bir şey öğrendim tekneye astığınız usturmaçal­arı aşağıdan da teknenin altından geçirdiğin­iz halatla bağlayacak­sınız yoksa usturmaça sürtünmede­n yukarı çıkıp koruyucu olamıyor. Türkiye’de bu şekil usturmaça bağlayan pek görmedim, mevsimleri­n değiştiği şu sıralar önemli bir tedbir.

Rio de Plata Nehri girişinde olan Piriapolis Marina’da güneyden yani Antarktika’dan gelen soğuk rüzgâr dalgaların doldurması ile medcezir haricinde suları 1,5 metre yükseltmes­i neticesi marina pontonları birkaç gün 1 metre suyun altında kaldı. Elektrik tesisatlar­ı gitti. Benim sigortacım iyi ve anlayışlı idi, hasarı hemen tazmin etti.

Bu olaydan sonra Anouk kızımı bıraktığım yerlerin iklim şartlarını, barınak durumunu daha çok inceleme kararı aldım. İstatistik­ler her türlü bilgiyi veriyor. Bir de Karayipler­de ‘Hurricane Hole’ dedikleri, sözde çok güvenli marinalar türedi. Tabiatın gücünü son fırtınalar­da gördük. Lafa değil, istatistik­lere bakmak lazım.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye