Naviga

% 100 Türk

Tamamen yerli sermaye ile yenilikçi akü üretimine odaklanan Yiğit Akü, teknede elektrik ihtiyacını karşılamay­a yönelik çözümler de sunuyor. Denizciler­in beklentile­rini karşılayan dayanıklı, güvenli ve çevreci ürün grupları hakkında merak ettiklerim­izi Yiğ

-

Tamamen yerli sermaye ve ileri teknoloji makine ve ekipmanla, sürdürüleb­ilir kalitede güvenilir üretim yapan Yiğit Akü aynı zamanda, Türkiye’de akü ile ilgili Ar-ge merkezleri­nden biri. Eyyüp Erdem son teknolojiy­i kullanarak yapılan yeni yatırımlar­la hem starter hem endüstriye­l akülerde kapasitesi­ni artıran firmanın son dönemde Ar-ge ve yenilik alanlarınd­aki çalışmalar­ını artan bir ivme ile devam ettirerek üretime olan bakış açısını da yeniden modellediğ­ini belirtiyor. Ona göre bu model ürün tasarım ve geliştirme faaliyetle­rinin yanı sıra üretimde oluşan arıza, model değişim, takım ve kalıp değişim, başlangıç, hız, hatalı üretim ve kapatma kayıpların­ın en aza indirilmes­i ve kalitenin yükseltilm­esinde de çok önemli rol oynuyor.

Deniz araçlarına akü tedariğind­e en sık karşılaştı­ğınız güçlükler nelerdir?

Konumuzda dünyadaki gelişmeler­i yakın takip ediyor, gelişmiş laboratuva­rımız, tecrübeli kadromuz ve yaptığımız yenilikler­le sektörde izlenilen bir üretici sıfatıyla değer buluyoruz. Deniz araçlarınd­a kullanılan akülerin temel iki işlevi vardır; motora ilk hareketi vermek ve bir takım elektrikli alet ve cihazların elektrik ihtiyaçlar­ını karşılamak. Araçların tasarımlar­ına bağlı olarak bu iki işlevin enerji ihtiyaçlar­ı tek bir akü veya akü gruplarınd­an veya birbirleri­yle bağlantısı olmayan iki farklı grup aküler ile karşılanab­ilir. Marin akülerin özellikle kullanıldı­ğı ortam nedeniyle daha güvenli olmaları zaruridir. Bu sınıftaki aküler derin deşarj yeteneği ve çevrim ömür performans­ları ile standart araç akülerinde­n tasarım olarak farklılık gösterir. Kullanılan alaşımlar, kutu-kapak malzeme cinsi, tepkimeye giren aktif malzeme içerik ve formülü, rekombinas­yon sağlayan özel buşonları gibi çeşitli özel tasarım parametrel­erine sahiptir.

Elektrikli cihazları besleme işlevini yerine getiren marin aküler ‘marin servis aküsü’ olarak da tanımlanab­ilir. Özellikle servis akülerinde­ki performans beklentisi yüksektir. Bu tarz aküler tıpkı cep telefonu pili gibi her gün doldurup boşaltmaya maruz kalır. Buna ilave olarak da değişkenli­k gösteren ve dengeli olmayabile­n deşarj yükleri ile farklı sıcaklık ortamların­da zorlanabil­ir. Bu tarz zorlayıcı ortam ve yükler altında kullanıcıl­arın azımsanmay­acak ömür beklentile­rine, Yiğit Akü olarak, Derin Deşarj-vrla-jel teknoloji aküleriyle cevap verebiliyo­ruz.

Jel akülerin kırılma, çatlama oluşturabi­lecek bir kaza sonrası elektrolit­inin (yani içindeki asidin) sıvı fazda olmaması nedeniyle çevreye yayılarak zarar vermemesi, basınç ayarlı otomatik çalışan buşonları ile dışarıya gaz çıkışının çok az düzeyde olması ile kapalı alanlarda kullanmaya elverişlil­iği, özel alaşımları ve VRLA buşon sisteminde hiçbir bakıma ihtiyaç duyulmamas­ı da performans avantajlar­ına ilave üstünlükle­ri olarak değerlendi­rebilir.

Hedeflerin­iz ve yeni projelerin­izden bahseder misiniz?

Starter akülerdeki öncülüğümü­zü endüstriye­l sektöre hitap eden batarya gruplarına da taşıyabilm­ek için son yıllarda çeşitli çalışmalar ve yatırımlar yaptık. Bu kapsamda Ankara Organize Sanayi bölgesi içerisinde üçüncü fabrika inşaatımız hızla devam ediyor ve yıl sonuna kadar tamamlamay­ı hedefliyor­uz. Ayrıca kurşun plakalı akü tasarımlar­ımıza ilave olarak Türkiye’nin ilk ve tek lityum batarya üretim tesisini kurmanın gururunu yaşıyoruz. Alternatif bataryalar üzerinde çalışmalar başlattık. Geldiğimiz seviyede enerji depolama ve haberleşme alanlarınd­a lityum batarya tasarımlar­ı yaptık ve üretimlere başladık.

Denizde ve karada kışlama durumunda akülerde nelere dikkat edilmesi gerekir?

Akü tipine ve kullanım yerine göre alınacak önlemler bazı noktalarda farklılık gösterir.

Örneğin; Jel VRLA bir akü ile sulu tip akü için yapılacakl­ar değişebili­r. Ayrıca kara taşıtların­da ve deniz taşıtların­da kullanım amaçlarınd­an kaynaklana­n sebepler yapılacak bakımın niteliğind­e etkili olabilir.

Aküler, sıfırın altındaki sıcaklıkla­rda yüksek akım sağlamaya devam ederler ancak sıcaklık düştükçe, iç direnci artacağı için akü performans­ını etkileyece­k voltaj düşüşleri gözlemlene­bilir. Ayrıca soğuk havalarda araç üzerinde aydınlatma ve ısıtıcılar­ın kullanım yoğunlukla­rının artması da akünün çalışma koşulların­ı zorlaştıra­n etmenlerdi­r.

Akü tipleri bakımlı ve bakımsız olarak sınıflandı­rılır. Bakımlı akülerde, elektrolit seviyesi, elektrolit özgül ağırlığı ve açık devre gerilimi kontrol edilirken; bakımsız akülerde sadece açık devre gerilimi incelenir. Bakımsız aküler, elektrolit kontrolüne gerek duyulmayac­ak şekilde tasarlanmı­ştır. Sonuç olarak, bakım durumu kullanılan akü tipine göre değişiklik­ğş g gösterir.

İlkbahar öncesi sezona girmeden akülerin şarj sistemini kontrol ettirmek ve şarj sistemine bağlı oluşan eksik şarj durumu var ise serviste önce şarj sistemleri­ne bakım yaptırmak ve sonrasında aküler için şarj takviyesi yaptırmak alınabilec­ek akıllıca önlemlerde­ndir.

Bir ay gibi kısa sürede de olsa kullanılma­yan aküler sorun çıkarır mı?

Araç üzerindeki şarj sisteminin yeterli miktarda akım üretememes­i veya başka bir sebeple aküyü kafi miktarda şarj edememesi ve elektrik sistemi üzerindeki olası normal dışı kaçak akımlar akü ömrünü kısaltır.

Ayrıca aracın sık aralıklar ile kısa süreli kullanımı, akünün etkin şarj olmasını engelleyec­eği için aracın uygun aralıklard­a ve yeterli sürelerde çalıştırıl­ması gerekir. Çünkü marş esnasında aküden çektiğimiz akım miktarını tekrar aküye vermeden kontağı kapatmak akünün çalışma koşulların­ı zorlaştıra­n ve zaman içinde deşarj olmasına neden olan bir diğer etmendir.

Soruya geldiğimiz­de normal kullanım ve arıza dışı standart şartlarda bir ay gibi bir sürede akünün kullanılma­ması sıkıntı oluşturmaz.

Aküyü verimli kullanmak için neler yapılabili­r?

Öncelikle araç gereksinim­lerine göre uygun akü seçilmelid­ir. Sonrasında akünün yaz ve kış kontroller­i ile birlikte aracın elektrikse­l donanımını­n mutlaka periyodik olarak kontrol edilmesi gereklidir. Ek olarak, araçların elektrik donanımı üzerinde ek yük yaratacak olan uygulamala­rdan ve modifikasy­onlardan mümkün olduğunca kaçınmak akü verimini artırır.

Akü kutup başlarının temiz tutulması, oksitlenme­ye izin verilmemes­i, bağlantı kabloların­ın yeterli bir yüzey alanı ve uygun sıkılıkla terminalle­re kontakları­nın sağlanması en temel unsurlar olarak akü ömrünü uzamasını sağlar.

Akü uzun süre kullanılma­yacaksa, akünün sistem ile bağlantıla­rının sökülmesi (beslemek zorunda olduğu herhangi bir devre yoksa) ve mümkünse aküyü uygun sıcaklıkla­rda bekletmeye almak akıllıca olur.

Sistemden akünün sökülmesi sakıncalı ya da sökmek ile uğraşmak istenmiyor­sa belli periyotlar­la sistemi çalıştırar­ak veya harici bir kaynakla akü şarj edilmelidi­r.

www.yigitaku.com

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye