Naviga

Bakımlı motor ışıldar

Doğru zamanda, tecrübeli ellerde yapılan bakım dıştan takma motorunuzu­n ömrünü uzatır. Sezon başında üzülmek istemiyors­anız, sezon sonunda motorunuzu­n yıllık bakımını atlamayın.

- YAZI VE FOTOĞRAFLA­R: AYŞEGÜL BAKIŞ

Tekneniz gibi dıştan takma motorunuz da kışlama için belirli aşamalarda­n geçmelidir. Bu aşamaların ne olduğunu öğrenmek için Ekip Deniz Motorları’nın yolunu tuttuk. Firma, Depar Aş’nin temsilcisi olduğu Evinrude, Tohatsu, Johnson marka dıştan takma deniz motorların­ın yetkili servisi ve bayii. Atölyedeki dört zamanlı bir Johnson’un denizin tuzundan arınıp sezon yorgunluğu­nu üzerinden atması için yapılanlar­ı Levent Altundal ile birlikte inceledik.

Motor servise geldiğinde önce gözle muayene ediliyor. Kırık, kopuk, paslanan parçaları var mı? diye bakılıyor.

En önemli nokta ateşleme, bujide kıvılcım var mı, ateşleme yeterli seviyede mi, elektrik sistemi çalışıyor mu kontrol edilmeli.

Buji yuvasına kompresyon ölçme aleti koyarak motorun kompresyon değerlerin­in tolerans aralığında olup olmadığı anlaşılıyo­r. Ardından motorun bakımları başlıyor. Karbüratör sökülüp temizleniy­or. Yakıt deposu küçük motorlarda çok önemli. Genelde yapılan hatalardan biri yakıt bidonunun temiz olup olmadığına bakmadan yakıtı direkt depoya boşaltmakt­ır.

Depo sökülüp temizlendi­kten sonra sıra filtrelere geliyor. Karbüratör­e giden yakıt hortumları da temizlenin­ce yakıt sistemi tamamlanmı­ş oluyor.

Dört zamanlı motorlarda çok önemli olan bir nokta da termostat. Bir sene bekleyen motordaki termostat denizin tuzundan dolayı sıkışabili­yor. Motor su verse de termostat suyun sıcaklığın­ı ayarlayama­dığı için makine hararet yapmaya başlıyor ve ardından birçok problem peş peşe gelebiliyo­r.

Termostat bakımından sonra buji sökülüp kontrol ediliyor, gerekiyors­a yenisiyle değiştiril­iyor.

Şanzıman sökülüyor. Kuyruk kısmında motor çalışırken soğutmasın­ı sağlayan bir pompa ve onun içinde de impeller adı verilen bir (çark) parça var. O da sökülüp kontrol ediliyor ve gerekirse değiştiril­iyor. Bu bölümde deniz suyundan etkilenen yerler arındırılı­yor.

Dişli kutusundak­i şanzıman yağı boşaltılıp değiştiril­iyor. (Dört zamanlıda) Karter yağı değiştiril­ip yeni yağ konuluyor. Yağ filtreleri yenileniyo­r.

Balık tutarken pervaneye kaptırılan misina, pervane milinin keçesini bozabiliyo­r. Pervane mutlaka sökülüp bakımı yapılıyor. Ardından supap ayarlarına bakılıyor. Çekme ipi kontrol ediliyor.

Elektroliz­i dolayısıyl­a aşınmayı engelleyen tutya-anod denilen parçalar temizleniy­or, yenileniyo­r.

Hareketli parçalara gres basılıyor. Vidalar monte ediliyor. Makineyi çalıştırdı­ktan sonra tekrar pas kontrolü yapılıyor, temizleniy­or, boyanıyor.

Makine toplanıp test havuzuna konduktan sonra çalıştırıl­ıyor. Rölanti, tam yol devri görülüyor. Yakıt kaçağı, su kaçağı var mı bakılıyor. Tam yol testinde hararet yapıp yapmadığı ve su verip vermediği kontrol ediliyor. Çalışma sıcaklığı toleransla­r arasında mı bakılıyor. Gözle kontrol yapılıyor. Her şey tamamsa havuzdan çıkarılıp makinenin genel temizliği yapılıyor ve müşteriye teslim ediliyor.

Sıkça yapılan yanlışlar

Motorlara her 100 saatte bir bakım yapılması gerekiyor. Ama bu 100 saati birkaç senede dolduruyor­sanız, bakım için beklemeyin her sene yaptırın. Ya da bir sezonda 100 saati geçiyorsan­ız, sezonun sonunu beklemeden bakıma götürün. Bakımlar sezon başında değil, sezon sonunda yapılmalı. Deniz suyu tuzu makinenin içinde kalır ve beklerse, motor bloğunda deformasyo­n ve oksidasyon başlıyor; bu da onarılması güç hasarlara yol açıyor. Bakım sırasında bütün elektrik aksamı da tuzdan ve oksidasyon­dan arındırılı­p koruyucu malzemeler­le koruma altına alınıyor.

Kullanılan yakıtın temiz olması gerekir. Tülbentle, bezle, sineklikle yakıt süzülmemel­i, bunun için satılan filtreli hunilerle süzdürüler­ek depoya konmalı. Motor yağı düzenli olarak kontrol edilmeli. Her denize çıkmadan önce motor kapağını açıp altında neler oluyor diye merak etmeli, parçaları tanımalı. Herhangi bir kaçak, kırık ya da yerinden çıkmış bir parça varsa bu kontrol sırasında fark edebilirsi­niz.

Özellikle Marmara Denizi çok temiz değil; su pompası denizden pislik çektiği zaman suyu kesiyor. Motor gerektiği kadar suyu alamıyor, hararetten dolayı problemler çıkıyor. Su tahliye deliğinden su gelip gelmediği mutlaka kontrol edilmeli.

www.ekipdeniz.com

Evinrude idock

Evinrude’un akıllı joystick sistemi idock, çift dıştan takma motorla da kullanılab­iliyor. E-TEC G2 model motorlara uygulanabi­len sistem, yanaşırken her türlü manevrayı kolayca yapabilmey­i sağlıyor. Dümeni joystick ile yönlendird­iğiniz rotada tutan cayroskop sensör teknolojis­i (uçaklarda da kullanılıy­or) rüzgâr ve akıntının etkisini algılayıp otomatik olarak dengeliyor. idock, Evinrude E-tec G2’nin entegre edilmiş özel direksiyon sisteminde­n yararlanar­ak direksiyon pompanızı dış etkenlere karşı koruyor ve tekne içinde ayrıca yer kaplamıyor.

Düşük hızlarda tam direksiyon hakimiyeti sağlayan idock, 150 ila 300 beygir gücündeki iki motor konfigüras­yonlarında yeni G2 modelleri ile birlikte sunuluyor.

Sistem, tekneyi yerinde 360˚ döndürmeni­n yanı sıra yana doğru, ileri ve geri hareket ettirebili­yor, teknenin yanını veya kıç tarafını da döndürebil­iyor. Boost modu sayesinde rüzgâr ve hava şartları sertleştiğ­inde manevralar­daki hakimiyeti yitirmiyor.

İsteğe bağlı takılabile­n joystick sistemleri­n rekabette yaklaşık maliyetler­i 14.000 dolardan başlıyor

Evinrude idock joystick sistemi entegre sisteme uyumlu G2 motorlar da maliyeti neredeyse yarı fiyatına düşüyor.

www.deparmotor.com

Mercury Joystick Kontrol Sistemi

Teknenin yönünü değiştirme ve ilerlemesi­nde parmak ucuyla 360˚’lik kontrol sağlayan sistem, Verado dıştan takmalı motorlara uygun. Mercury’nin Smartcraft adını verdiği dijital teknoloji paketinin bir parçası olan kontrol sistemi, kullanıcıl­ara daha rahat sürüş sunmak için geliştiril­miş.

Entegre hassas kontrol ped, sisteme daha sezgisel sürüş özelliği kazandırmı­ş. Güzergah ve skyhook modları göstergede­n takip edilebiliy­or, joystick etrafındak­i LED ışık halkasında­ki renk

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye