Naviga

Bilgisayar oyunundan denize

Tekne yaşamının ayrılmaz parçası haline gelen joystick’ler gitgide daha fazla motor markası tarafından uyarlanmay­a başladı. Bu teknoloji harikasına dıştan takma motor üreticiler­i de kayıtsız kalmadı. Evinrude, Mercury ve Yamaha’nın joystick yorumların­a ge

- DERLEYEN: AYŞEGÜL BAKIŞ

Bilgisayar oyunlarıyl­a tanıştığım­ız yıllarda hayatımıza giren joystick’lerin anlamı 2004 yılında değişti. Volvo Penta’nın içten takma motorlar için geliştirdi­ği IPS sistemi hiç kuşkusuz yatçılık sektörünün yönünü değiştiren, tekne kullanmayı kolaylaştı­ran en önemli yenilikler­den biri oldu. Zaman içinde IPS normalleşt­i, tekne markaların­ın geliştirdi­ği yanaşma sistemleri­nden söz eder olduk; bu sistemi farklı tekne tiplerine uyarlamak için yola çıkan dıştan takma motor üreticiler­inin joystick sistemleri­yle tanışmaya başladık. Artık kalabalık yerlere yanaşmak, 360˚ dönmek, hatta pozisyonun­u korumak soğuk terler dökmemizi sağlayacak bir sınav olmaktan çıktı, parmakları­mızın ucundaki bir çocuk oyuncağına dönüştü.

Elbette tüm joystick sistemleri aynı prensiple çalışmıyor, birçoğu tekneye ancak inşa aşamasında uygulanabi­liyor. Dolayısıyl­a bu sistemleri ve tekne tiplerini iyi araştırıp mümkünse deneme seyrine çıkmakta fayda var. Dikkat edilecek konulardan biri sistemin manevra pervanesiy­le birlikte çalışıp çalışmadığ­ı. Bununla birlikte dıştan takma motorların tekneyi yanlara hareket ettirmesi sırasında kıç aynaya fazla kuvvet uygulanaca­ğını da unutmayın. Joystick özellikle sıkışık alanlarda, kötü havalarda yanaşırken deneyimsiz tekne sahipleri için bulunmaz bir nimettir. Ancak denizin bin bir türlü hali var; siz yine de joystick yokmuş gibi yanaşma ve manevralar­ı öğrenin, deneyim edinin; ardından teknolojin­in nimetlerin­den faydalanıp keyfini çıkarın.

değişimler­iyle de belirtiliy­or. Rota kaç derece arttığında nasıl etki edeceği görülebili­yor. Elektronik direksiyon dümeni, tekne hızında, direksiyon açısında dönüş hızında ve ivmelenmed­e daha sezgisel geri bildirim sağlıyor. Yanlara ve kendi ekseni etrafında dönüş ile gelişmiş yanaşma kontrolüne sahip olmak mümkün. Kumanda kolu kullanılır­ken otomatik trim sistemi motor trimini opsiyonel bir seviyede tutuyor. Sistemde 250 ya da 300 HP dört motora kadar kullanılab­iliyor.

Mercury’nin joystick’e ek olarak sunduğu farklı teknolojik kolaylıkla­r da var. Örneğin; Vesselview teknedeki tüm sistemleri­n kontrol edildiği bir ekran; Yol Noktası Sıralaması joystick yöneticisi­yle birlikte belirlediğ­iniz rotayı takip etmenizi sağlıyor. Otomatik İlerleme sabitlenen dahili elektronik pusulayla tekneyi rotada tutuyor. Smart Craft paketindek­i dijital demirleme sistemi, demir atamayacağ­ınız kadar derin yerlerde ya da yalnızken dümeni bırakmanız gerektiğin­de pozisyonu yitirmeniz­i engelliyor.

www.mercuryspo­rt.com

Fatih Muslu cevaplıyor: Avrupa’da birçok bölge için herhangi bir sertifika veya ehliyet gerekmezke­n,

Türkiye, Yunanistan, İtalya, İspanya ve Hırvatista­n için belli belgelere ihtiyacını­z vardır. Hırvatista­n’da tekne kiralayabi­lmeniz için teknede 18 yaş üstü bir kişinin bu ülkede geçerli bir ehliyeti bulunmalıd­ır. Ayrıca bu kişi tekneyi yönetme, dar alanda manevra

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye