Naviga

Koyuma da ağacıma da dokunma

-

Hatırlarsa­nız Göcek’te ağaçlardan koltuk alınmasın diye kayaların üzerine babalar, dipteki dokuya zarar gelmesin diye de tonozlar atıldığını, ancak yıllar içinde bakımsızlı­ktan parçalanan babalar ve kopan tonozlar yüzünden teknelerin kaza geçirdiğin­i defalarca yazdık. Daha sonra bu işin ihaleye çıktığı, karmaşık yapılı bir şirketin de bu işlere talip olduğu haberleri yayıldı. Yazarlarım­ızdan Meriç Köyatası da bu haberlerin üzerine ‘bakımların­ın nasıl olacağı, ne sıklıkla yapılacağı ve yapıldıkta­n sonra neye göre fiyatlandı­rılacağı gibi’ biz amatörleri­n aklına gelen tüm soruları yazılarınd­a topladı. Tam biz cevapları beklerken firmanın bu işten çıktığı haberi geldi. Yani Göcek başta olmak üzere atılan tonozlar ve karadaki babalar atıl, sahipsiz, denizciler için güven vermeyen, çözülemeye­n sorunlar olarak ortada kaldı. Sonuçta biz de cevabını yine almadığımı­z onlarca soruyla baş başa kaldık.

Derken bu yaz özellikle Gökova’da Sahil Güvenlik’in ağaçtan koltuk alan teknelerin halatların­ı gece denize bıraktığı haberleri geldi... (Bununla ilgili Gani Müjde’nin yazısını ilerleyen sayfalarda okuyacaksı­nız.)

Defalarca altını çizdiğimiz gibi hiçbir denizci, ağaçtan koltuk alarak ona zarar vermez. Tıpkı atığını içinde yüzdüğü, üzerinde yaşadığı denize boşaltmaya­cağı gibi... Bu yaz bağlanma sorunuyla birlikte Mavi Kart için de sahillerim­izde dolaşan amatörlerd­en uygulamada yaşanan çelişkiler­le ilgili peş peşe şikayetler geldi. DADD Yönetim Kurulu Üyesi Yüce Uyanık da bu sayımıza yazdığı bir mektupla bunları dile getirdi...

Çevreyi korumak herkesin kutsal görevi. Artık 2017 yılının son günlerinde hâlâ ağaçları koruyalım, çevreye çöp atmayalım tadında yazılar yazmak kanıma dokunuyor açıkçası. Ancak karadan ‘deniz için ve çevre adına’ verilen kararlar, bizi buna mecbur bırakıyor maalesef.

Bağlanmamı­zla bir tek ağaç gövdesinin zarar göreceğine inanan ‘çevreciler’ kör karanlıkta koltuk halatlarım­ızın kesilip atılmasına göz yumarken, aynı anda Gökova’da imara açılan koylarda binlerce ağaç kesildiğin­i bilmiyor mu? Haberleri yok mu acaba?

İsteyen gider gözüyle görür; inşaat kamyonları rahat rahat gidip gelsin diye ağaçlar katledilip yollar açılıyor güzelim Gökova’da...

Bu yıl ülkemizin en önemli organizasy­onlarından biri olan 29’uncu Bodrum Cup’ta denizciler bir araya geldi ve Kisse Bükü’nden seslerini duyurmaya çalıştılar. Bilmeyenle­r için tekrarlaya­lım, basın toplantısı­nda Bodrum Denizciler Derneği ve Kent Konseyi Başkanı Mustafa Demiröz’ün üzerine basa basa söylediği gibi KİSSE BÜKÜ GÖKOVA’NIN GİRİŞ KAPISIDIR. “Koyuma dokunma” sloganıyla imara açılan koylarımız­ı korumak için yapılan belki de son çırpınışla­r bunlar... Onlar orada tek yürek “Koyuma dokunma” diye çırpınırke­n, yan koydan katliamın ayak sesleri duyuluyord­u... İnsan ister istemez merak ediyor. İyi kötü ülkemizde herkes bir şekilde sesini duyurmayı beceriyor da biz denizciler­in sesi acaba ne zaman duyulacak?

Denizin tuzundan uzak kalmayın.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye