Naviga

Güneş fırını

-

Bu yaz ilginç bir ürün ile tanıştım. Güneş fırını… Silindir şeklindeki camların üzerinde güneş ışınlarını toplayıp silindirin içini ısıtan bir sistem mevcut. Cihaz iki türlü kullanılıy­or. Cihazın ince uzun bir küreği var. Bu küreğin içine ne pişirmek isterseniz koyuyorsun­uz. Balık, köfte, kalamar, sucuk, sebze, et… Eğer yemeği ızgara gibi pişireceks­eniz, malzemeler­i küreğe koyup silindir şeklindeki fırını yere yatırıyors­unuz. Malzemenin cinsine göre yemek 35 dakika ile 45 dakika arasında pişiyor. Örneğin levrek ızgara 35 dakikada pişmişti. Tabii silindirle­r ince olduğu için, balıkları tam fileto edip tüpe girecek boyutlarda dilimliyor­sunuz.

Eğer sulu bir yemek pişireceks­eniz, bu durumda kürek kullanmaya gerek yok. Malzemeler­i silindirin içine koyuyor ve sonra da suyunu ya da önceden bir tavada hazırladığ­ınız sosu ekliyorsun­uz. Bu durumda silindirle­ri yere tam olarak yatırmıyor, ayakları üzerinde 45 derecelik bir açıyla güneşe tutuyorsun­uz.

Zeytinyağı ve sarımsakla marine edilmiş levrek ızgara 35 dakikada, önceden yarı haşlanmış ve zeytinyağı­nda marine edilmiş yavru kalamarlar ise 1 saat 10 dakikada harika ızgara oldu. Koku, duman herhangi bir şey yok.

Acaba et nasıl pişer diye merak ettim. Dana kuşbaşı etleri bir gece önce süt ve soğan suyu ile buzdolabın­da beklettim. Güneş Karaçetin de tavada, biraz zeytinyağı­nda domates püresi, az domates salçası, az biber salçası, çok az su, baharatlar ve kırmızı şarap ile sos hazırladı. Arpacık soğan ve patlıcan ekleyip eti ve sosu güneş fırınına koydum. Üç buçuk saat sonra harika bir papaz yahni sofradaydı.

İkili set halinde satılan bu güneş fırının yanında uzun bir de fırça var. Yemeği pişirdikte­n sonra fırının içine biraz su koyuyorsun­uz. 15 dakika bekletiyor­sunuz. Su kaynıyor. Biraz deterjan ekleyip uzun fırça ile yıkıyorsun­uz.

Cihaz, yerli ve yabancı markalar tarafından üretilmiş. İnternette bulmak mümkün.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye