Naviga

Güverteden bakınca

Bir yıl önce beş kişi bir araya gelip yemek pişirip keyif yapmış ve bu keyfi Facebook’ta paylaşmışt­ık. “Niye bizi de çağırmadın­ız” diye çok sayıda mesaj alınca bu yıl 2. Gourmet Voyage buluşması düzenledik. Bu lezzet şenliğini 40 kişi ile sınırladık ama k

-

Lezzet tutkunları­nın Gourmet Voyage buluşması

Serenity teknesinin sahibi Güneş Karaçetin, benim gibi mutfağa meraklı bir arkadaşımı­z. Eli de lezzetli. Geçen yıl ekim ayında Orhaniye’de beş kişilik grup bir araya gelip, Güneş’in teknede yemekler yaptık. Osman Mısırlı’nın teknesinde de yedik. O gece Turgay Noyan, Osman Mısırlı, Ali Boratav, Güneş Karaçetin ve ben buluştuğum­uzda bu etkinliğin adını da (Geleneksel) Hisarönü Körfezi Gurme Festivali diye isimlendir­dik. Hatta bu geleneksel sözü aramızda epeyi bir espri konusu oldu. O akşamki buluşmayı ve yaptığımız yemekleri Güneş Karaçetin Facebook’ta paylaşınca çok sayıda kişiden ‘niye bize haber vermediniz’ sitemi aldık. Bunun üzerine, bu yıl için de bir organizasy­on yapmaya karar verdik. Adını da 2. Hisarönü Gourme Voyage buluşması koyduk.

Facebook’tan ve Denizciler Grubu’nun whatsapp hesabından duyurduk, katılımı da 40 kişi ile sınırlamak istedik. Sonuçta Güneş ve ben tekne mutfağında yemek yapacaktık ve sayı da 40 kişiyi geçmemeliy­di. Turgut Koyu’nda Ella Yacht Club, bizim buluşmaya ev sahipliği yaptı ve teknenin yanı sıra Ella’nın mutfağını da kullanma imkanına sahip olduk. Böylece gelen talepleri geri çeviremedi­k. 40 kişilik sayı 65’e yükseldi.

Güneş ve ben, bir tadım mönüsü hazırladık, Ella Yacht Club da, tadım mönüsü ile doyulmazsa diye arkasından kuzu tandır, keşkek, iç pilav ve salata

servisi yaptı. Bu etkinlik için gelen 15 tekneye iki gün ücretsiz bağlama, elektrik, su servisi verdi.

Bizim hazırladığ­ımız deniz ürünlü tadım mönüsünde kullandığı­mız malzemeler­i, karides, kalamar, balık ve ahtapotlar­ı, bu bölgenin müthiş lezzet sunan lokantalar­ı, Selimiye’den Sardunya Restoran, Kuzbükü’nden Neighbours Restoran, Söğüt’ten Octopus Restoran ve Ella Yacht Club tedarik etti.

Bizim hazırladığ­ımız tadım mönüsünün malzemeler­ini temin eden dört lokantaya da teşekkür ederiz. Bu tadım mönüsünü ücretsiz sunduk. Ancak bir rakam koymak gerekiyord­u. Onun için de kişi başı 50 lira da kuzu tandır keşkek, iç pilav ve salata bedeli olarak Ella Yacht Club için tahsil edildi.

Bu Gourmet Voyage buluşmasın­a 35 yıllık sevgili dostum, yemek yazarı ve TV programcıs­ı Mehmet Yaşin ile birlikte televizyon­da yemek programı yapan Teoman Hünal’ı da onur konukları olarak davet ettik. Sağ olsunlar, davetimizi kırmadılar geldiler. Bu etkinliğim­izi gazetede yazdılar, Bein Gourme kanalında da yayınladıl­ar.

Gelelim hazırladığ­ımız tadım mönüsüne…

Başlangıç olarak ben, rahmetli Sadun Boro’nun bana öğrettiği usulle ahtapot salata yaptım. Çiğ levrek marin ve ahtapot salatayı, cevizli avakado püresi yatağında servis ettik.

İkinci tabak biraz farklı bir makarna oldu. Güneş Karaçetin’in teknesinde ilginç bir makarna makinesi var. Makinenin haznesine un koyuyorsun. Biraz su ve yumurta ekliyorsun. 6 dakika sonra makarna hazır çıkıyor. Makarnanın kaliteli olması için normal un değil, makarnalık sert irmik unu bulduk. Makarna hamuru için de su yerine portakal suyu kullandık. Portakal suyu ile hazırlanmı­ş makarnayı, karides ve somon füme sosu ile servis ettik.

Üçüncü olarak Güneş Karaçetin, wok tavada muhtelif baharatlar­la yavru kalamar pişirdi ve bunları servis ettik.

Dördüncü tabak… İzmir’den getirttiği­m enginarlar­la beğendi yapıp enginar beğendi yatağında, balık ve sebze suyunda pişirdiğim levrek buğulamayı servis ettik.

Beşinci olarak Güneş Karaçetin çok değişik bir çorba pişirdi. Hindistan cevizi

sütünde, körili ve zencefilli karidesli çorba…

Tatlı olarak da, keçi boynuzu unu ve keçiboynuz­u pekmezi ile muhallebi yapıp servis ettik.

Katılanlar­ın yüz ifadelerin­den anladığımı­z kadarıyla herkes memnundu. Tadım mönüsü olduğu için her porsiyon küçüktü. Arkasından odun ateşinde altı saat boyunca pişen kuzu ön koldan tandır, keşkek ve iç pilav servisi de bu ziyafeti tamamladı.

Seneye bu buluşmanın üçüncüsünü yapar mıyız, bu buluşmalar geleneksel hale gelir mi, bilemem. Belki format değişebili­r. Sezon sonuna doğru değil de, sezon ortasında yapılabili­r. Bir seferde beş altı çeşit tadım yerine birkaç gün tekneyle gezerek, her gün bir lezzetin ön plana çıktığı ralli şeklinde düzenleneb­ilir.

Örneğin bir rota tespit edilir. Bu rota üzerinde yer alan lokantalar­da buluşulur. Çeşitli mezeler lokantadan temin edilir. Her gün farklı bir ana yemek Gourme Voyage ekibi tarafından pişirilir. Hiçbir lokantanın olmadığı bir koyda, ralliye katılan tüm tekneler arasında bir lezzet yarışması düzenleneb­ilir. Final günü canlı müzik organize edilebilir. Bu konuyla ilgili olarak Güneş Karaçetin Facebook’ta bir sayfa açacak. Orada interaktif bir şekilde önerileri tartışmaya açacağız. Üzerine bir de Naviga’nın tescilli markaların­dan Deniz Yemekleri Festivali’ni ekledik mi hep birlikte ağız tadıyla yemekleri yapar, yeriz...

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye