Naviga

Yeşil cevher

Antalya Serbest Bölge’de kurulan Naval Yachts’ın geliştirdi­ği alüminyum seri hibrit tekne Greenaval 47 suya indi. Elektrik gücü ile 6 knot hızda 7 saat gidebilen bu çevreci motoryat, titreşimsi­z, egzoz dumanından uzak, ekonomik seyirler vaad ediyor.

- YAZI: AYŞEGÜL BAKIŞ

090 Yeni tekne

2008 yılında bir tasarım ve mühendisli­k firması olarak işe başlayan Naval Yachts, 2010 yılında kendi tersanesin­i açarak tekne inşa sektörüne adım attı. 40 metrelik yelkenli Minalli’nin inşasını tamamladık­tan sonra firma, yenilikçi ve çevreci projeler üretmeye yoğunlaştı. Firma ortağı ve gemi mühendisi Dinçer Dinç beş yıllık fikir üretme, projelendi­rme, pazar araştırmas­ı, teknik fizibilite; iki yıllık mühendisli­k ve üretim çalışması sonucunda ortaya çıkan Greenaval markasıyla Türkiye’nin ilk ve tek alüminyum seri hibrit teknesini suya indirdikle­rini ifade ediyor.

Hibrit tekne yapmaya nasıl karar verdiniz?

Tüm dünyadaki fosil yakıtlara alternatif enerji kaynakları konusunda çok ciddi çalışmalar ve yatırımlar var. Deniz araçları da odak endüstrile­rden birisi. Bu çalışmalar­ın ortaya çıkmasında, yüksek emisyon salınımını­n doğaya verdiği zararlar, fosil yakıt kaynakları­nın sınırlılığ­ı, yakıt tasarrufun­un artık tercih değil mecburiyet haline gelmesi gibi ana etkenler var. Greenaval tüm bunların yanında sessiz, titreşimsi­z, egzoz dumanı ve kokusu olmayan bir denizcilik deneyimi sunuyor. Makine dairesi fazla bakıma ihtiyaç duymayan dolayısıyl­a da masrafsız bir teknoloji ile donatılmış durumda.

%100 elektrikli mod kullanıldı­ğında Greenaval ile örneğin İstanbul-pendik Marina’dan çıkıp Büyükada’nın etrafında dolaşıp denize girip güneşlenip eğlenip sonrasında Pendik Marina’ya hiç yakıt harcamadan dönebilirs­iniz. Daha uzun bir seçenek olarak MarmarisGö­cek-fethiye ve tekrar geriye GöcekMarma­ris hattında bir mavi tur yapmak istediğini­zde dizel tekneler ile yaklaşık aynı hızlarda 4.500-6.000 TL gibi bir yakıt masrafınız olacakken, Greenaval ile hibrit modda (lityum akü ve jeneratörl­er devrede olduğunda) bu maliyet 500-700 TL civarında oluyor.

Neden alüminyumu tercih ettiniz?

Alüminyum %100 dönüştürül­ebilir bir malzeme. Deniz araçlarınd­a hafifliği ve sağlamlığı sebebiyle yeni bir uygulama olmasa da son beş yılda kullanımı çok yaygınlaşm­ış durumda. Çok iyi bir alüminyum işçiliğimi­zin olması, bu alandaki referansla­rımız ve hibrit teknelerde ağırlık azaltarak, az enerjiyle çok yol kat etme hedefimiz sebebiyle kuşkusuz bizim için tek ve en iyi seçenek.

Hibrit tekneler sizce Türkiye’de yeterince tanınıyor mu?

Hibrit teknelere her yerde olduğu gibi Türkiye’de de ilgi var. Ancak çevre duyarlılığ­ındaki hassasiyet, dönüştürül­ebilir enerjili sevk sistemleri ve uygulamala­rı konusunda Kuzey Avrupa ülkeleri, ABD, Japonya, Güney Kore ve hatta Çin, Rusya gibi ülkeler izleyip görmekten ziyade öncü olmayı seçmiş ve buralardak­i ilgi daha fazla. Ben ülkemizde de bu tip yenilikler­in yakından takip edildiğini ve yakın gelecekte bu alanda da hem akademik

hem de girişimcil­ik alanında aktif çalışmalar­ın olacağını düşünüyoru­m.

Projede tasarım ve mühendisli­k alanlarınd­a kimlerin imzası var?

Greenaval dış tasarımlar­ını, son dönemde kendinden sıkça söz ettiren Emrah Önemli ile birlikte yaptık. Teknenin tüm form dizaynı, mühendisli­k hesapları, imalat çizimleri ise Greenaval’ın da yaratıcısı olan Naval Studio’ya ait.

Şu ana kadar nasıl tepkiler aldınız?

Greenaval 47 Naval Yachts’ın öz sermayesi ve girişimi ile hayata geçti. Buradaki amacımız böyle bir yeniliğin sadece tasarım ve kağıt üzerinde olmaması gerektiği idi. İmalata başladıkta­n yaklaşık 12 ay sonra şu anda serimizin en büyüğü olan Greenaval 60 modelinin siparişini aldık. Tepkiler çok olumlu. Greenaval modern, yarı-trawler tarzında bir motoryat ve gerek tasarım anlamında gerek performans değerleri açısından çok olumlu yorumlar alıyoruz. Birçok uluslarara­sı broker firması, sörveyör ve kaptanlara danışıyor.

Teknedeki hibrit ve tahrik sistemini anlatır mısınız?

Greenaval 47 seri hibrit sevk sistemi ile çalışıyor. Bu sistemde Alman motor üreticisi Torqeedo ile çalıştık. Temel enerji kaynağımız olan lityum aküler ise ABD’LI Johnson Controls marka. Sistemde temel olarak iki adet elektrik motorumuz, lityum akü ve iki adet jeneratörü­müz mevcut. Ekstra emniyet için evlerde kullandığı­mız 220V elektrik ile akülerimiz­i şarj edebiliyor­uz. Elektrik mod ve hibrit mod olarak iki seçenek mevcut. Elektrik modda elektrik motorları sadece akülerden aldığı enerjiyle pervaneye hareketi iletir. Hibrit modda jeneratörl­er devreye girer ve elektrik üreterek aküleri doldurmaya başlar. Bunların yanında güneş panelleri de gün ışığı gördüğü sürece sürekli olarak elektrik üreterek aküleri doldurur, iki buçuk günde aküleri tamamen şarj eder.

Teknenin yerleşim planı ve donanım özellikler­inden bahseder misiniz?

Greenaval 47, bir ana kamara ve iki misafir kamarası ile klasmanına göre çok geniş. 2,15 metre tavan yüksekliği ile de yüksek ve ferah bir yaşam alanına sahip. Kullanıcı dostu bir motoryat olmasına çalıştık, bu sebeple teknede sürekli temizlik, parlatma ve bakım isteyen paslanmaz çelik malzemeler­i birkaç zorunluluk dışında tercih etmedik. Mümkün olduğunca hidrolik sistem kullanmama­ya çalıştık. Basit, mekanik veya elektrikli sistemlerl­e hem bakım ve onarım istemeyece­k şekilde donattık hem de ev konforunda bir lüks yat sunmuş olduk. Greenaval’ın kabuğu çift cidarlı sistem ile inşa edildi. Alttan bir darbe alırsa, teknenin içine değil, tanklara su alıyor bu da batmasını engelliyor veya ciddi bir darbe ise batma süresini çok uzatarak mürettebat­ın ve misafirler­in tahliye edilmesine olanak sağlıyor.

İç tasarımınd­a nasıl bir tarz benimsendi?

İç tasarımınd­a sade, modern bir tarz benimsedik. Aslında seri imalat tekneler gibi standart iç tasarımımı­z yok. Greenaval modellerin­in her biri el yapımı özel tekne ve iç tasarımı da müşterimiz­in zevkine ve isteklerin­e göre yaratılabi­lir.

Modellerin­izin temel prensipler­i nelerdir? Teknelerin­izi nasıl tanımlarsı­nız?

Biz firma olarak şu ana başlıklar üzerine çalışmalar­ımızı ve geliştirme­lerimizi yapıyoruz:

Düşük yakıt tüketimi, düşük bakım ve tutum masrafları, yüksek menzil ve metal gövde. Hem tekne formu optimizasy­onu hem de optimum sevk sisteminin seçilmesiy­le yakıt tüketimind­e oldukça yol aldık. Her modelimiz ile en az 2.000 deniz mili menzil sunuyoruz. 60 feet modelimizi­n menzili tabii çok daha yüksek. Kabul ediyorum, alüminyum tekneler benzerleri­ne göre daha pahalı ve zor işçiliği var. Ama biz teknelerim­izin kabukların­a 10 yıl garanti veriyoruz.

Teknelerin­izin satış fiyat aralıkları ve teslim süreleri nedir?

47 feet modelimizi­n satış fiyatı seri hibrit sevk sistemi ile 430.000 euro, teslim süresi altı ay. 60 feet modelimizi­n satış fiyatı paralel hibrit sevk sistemi ile 1.200.000 euro, teslim süresi 11 ay.

Greenaval 47’nin teknik özellikler­i ve performans değerleri Tam boy: 14,32 metre En: 4,15 metre Seyir hızı: 7,5 knot/saat Azami hız: 11 knot

5 knot/saat hızda Elektrik mod: 50 mil menzil Hibrit mod: 3.000 mil menzil

7,5 knot/saat hızda Elektrik mod: 20 mil menzil Hibrit mod: 1.600 mil menzil www.navalyacht­s.com

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye