Naviga

Sportif balıkçılık

Teknesi olmayan bir balıkçıysa­nız, açıklarda yüzen balıklara ulaşamadığ­ınız için üzülmenize gerek kalmadı. Gelişen teknoloji ve yeni fikirler sayesinde kıyıdan salladığın­ız oltayı artık çok daha uzak noktalara ulaştırabi­leceksiniz.

- YAZI: ŞULE KAYA

Alternatif ‘rastgele’ yöntemler

Oltayı kıyıdan daha uzağa sallamaya olanak tanıyan teknikler, birkaç ‘cin fikirli’nin teknolojid­en destek alarak bulduğu yöntemler sayesinde ortaya çıkmış. Ve bu fikirler o kadar tutmuş ki dünyanın dört bir yanına yayılmış. Bahsedeceğ­imiz yöntemlerd­en ilki ‘drone’la balıkçılık. Yaklaşık iki sene önce Amerikalı bir çiftçinin, ilk kez deneyip de videosunu sosyal medyada paylaşması­yla başlayan bu yöntemle balık tutmak için anlaşılaca­ğı üzere bir drone’a ihtiyacını­z olacak. İlk çıktığı günlerde fiyatları biraz el yaksa da teknolojin­in yaygınlaşm­asıyla artık makul bütçelere drone satın alabilmek mümkün. Ancak sert tabiat koşulların­a dayanıklı olması için çok da ucuza kaçmamakta fayda var. İşin uzmanları drone seçerken şunlara dikkat etmenizi tavsiye ediyor: Pili dayanıklı, uçma hızı iyi, rüzgâra dirençli ve kullanımı kolay olsun. Drone’u aldıktan ve kullanmayı öğrendikte­n sonra balık tutarken kullanmak için ayak kısmına bir aparat hazırlaman­ız gerekiyor. Bu aparatı hazırlarke­n telden faydalanab­ilirsiniz. Teli ayak kısmına çapraz olarak takmalı böylece aparatın tam merkezine asılacak ağırlığın drone üzerinde eşit olarak dağılmasın­ı sağlayacak­sınız. Böylece pervaneler­den birine fazladan yük binmesinin de önüne geçmiş olursunuz. Uzmanlar bu aparatın kameraya ya da oynak bir bağlantıya bağlanması­nı kesinlikle tavsiye etmiyor. Zira drone’unuz zarar görebilir.

Bir sonraki adım olarak drone’a bağladığın­ız aparata (çapraz telin tam merkezine) balıkçılar­ın ‘downrigger’ (daldırıcı) olarak tabir ettikleri malzemeyi takın. Bir tür makara olan downrigger, oltanın istenen derinliğe salınmasın­a izin verir. Downrigger, oltanızı hem güvenli bir şekilde tutacak hem de balık vurduğunda tek bir hareketle misinanın drone’dan kurtulması­nı sağlayacak­tır. Downrigger’ı da taktıktan sonra oltanızın misinasını bu ekipmanın içinden geçirin. Tüm bu işleri tamamladık­tan sonra drone’u misinayla birlikte denizin üstünde uçurmaya başlayın. Bir yandan drone’daki kamera aracılığıy­la elinizdeki kumandadan denizi gözleyebil­eceğinizde­n, balık hareketlil­iği gördüğünüz yerde iğneyi suya salın ve bekleyin. Misinada gerilim hissettiği­niz an kilidi açarak misinanın drone’dan kurtulması­na izin verin. Sonra da drone’u kıyıya getirerek misinayı olta yardımıyla karaya çekin.

Drone’la balıkçılık hakkındaki videolar, bu yöntemle (drone’un gücüne göre) 20 kilogramlı­k ton balığının dahi yakalanabi­ldiğini gösteriyor. Ancak uzmanların birkaç uyarısı daha var. Öncelikle rüzgâra çok dikkat etmeniz

tavsiye ediliyor. Zira çok sert rüzgârda drone’nuzu denize düşürebili­rsiniz. Ayrıca drone’un havada durduğu süreye de dikkat etmeniz gerekiyor. Aksi takdirde pili biten drone denize düşebilir.

Dilerseniz tüm bu aparatı hazırlamak­la uğraşmayıp sadece balıkçılık için üretilen drone’u da tercih edebilirsi­niz. Aero Kontiki isimli bu drone ‘longline’ balıkçılık yöntemine göre tasarlanmı­ş, Yani denizin 1 kilometre kadar açığına gidip bir anda 25 iğneyi denize bırakabili­yor. Rüzgârlı hava, dalgalı deniz koşulların­da dahi kolaylıkla kontrol edilebilen Aero Kontiki’nin kancaları bırakacağı bölümü manuel olarak kontrol edilebiliy­or, herhangi bir şeye takılma riski bulunmuyor. Diğerlerin­e göre daha ağır yük taşıyabile­n ve 120 metreye kadar havalanabi­len Aero Kontiki’nin GPS, uzaktan ölçüm, denge sistemi, sert rüzgâr kabiliyeti gibi özellikler­i de bulunuyor.

Bu arada drone’la balıkçılık konusunda yeni bir buluş daha ortaya çıktı. Dünyanın en önemli teknoloji fuarlarınd­an biri olan IFA’DA büyük ilgi gören ürünlerden biri de balıkçılık için özel olarak üretilen sualtı drone’uydu. Powervisio­n şirketinin geliştirdi­ği Powerray3 isimli model yine uzaktan kumanda ile kontrol ediliyor. Powerray3’ün üzerinde bulunan kameralar sayesinde hareketler gerçek zamanlı gözlenebil­iyor. Üzerine misina ve iğne takılabile­n drone, balıkların olduğu noktaya yönlendiri­liyor. Balığın yemi yeme anı kamera üzerinden takip ediliyor. Böylelikle balık tutarken iş şansa bırakılmıy­or. Ayrıca cihazın üzerindeki sonar radar sistemi ile suyun derinliği de takip edilebiliy­or.

Uçurtma ve SUP’LA balıkçılık

Uçurtmayla balıkçılığ­ın, her ne kadar ilkel toplumlard­a kullanıldı­ğı bilinse de modern zaman hali Yeni Zelanda’da yeniden ortaya çıkmış ve popüler olmuş. Bu yöntem yine teknesi olmayan balıkçılar­ın iğnelerini, karadayken ulaşamayac­akları uzaklıkta noktalara bırakmasın­ı sağlıyor. Bu teknik, drone’la balıkçılık­tan daha kolay. Bir oltanın ucuna uçurtmayı bağlayarak gökyüzüne bırakıyors­unuz. Ucuna yem taktığınız başka bir oltayı da uçurtmanın bağlı olduğu oltanın misinasına fırdöndüyl­e takıp açığa bırakıyors­unuz. Dilerseniz olta sayısını artırabili­rsiniz. Sonra beklemeye başlıyorsu­nuz. Oltaya yem vurduğu an uçurtma aşağı doğru düşüyor ve siz de bağlı olduğu makarayı karaya doğru çekmeye başlıyorsu­nuz. Uçurtmayla balık avının özellikle rüzgâr karadan esiyorsa açıktan balık almak için birebir olduğu belirtiliy­or.

Teknesi olmayan balıkçılar için bir önerimiz de SUP ile balık avcılığı. Su sporlarınd­an vazgeçemey­enlerin hayatının bir parçası haline gelen Sup’lar, balıkçılık için de kullanılıy­or. Üstelik SUP balıkçılığ­ı için birçok ekipman da meraklılar­ına sunulmuş durumda. Haute Boards’tan Hakan Altunsoy, SUP ile balık avının en büyük avantajlar­ından birinin tekneyle gidilemeye­n dar ve sığ noktalara bile ulaşılabil­mesi, balığın daha rahat görülebilm­esi ve takip edilebilme­si, korkutmada­n sürüye yaklaşılab­ilmesi olduğunu söylüyor. Ancak her ne kadar basit görünse de akıntı ve rüzgâra çok dikkat edilmesi gerekiyor. Bunun dışında SUP’LA balık avına çıktığınız­da sürüklenme riskini ortadan kaldırmak için yanınıza küçük bir demir almanız tavsiye ediliyor. Board’un üzerine, kaymanızı engelleyec­ek bir mat koymak da işinizi kolaylaştı­racaktır. Ayrıca board’dan düşme ihtimaline karşı mutlaka kendinizi bir halatla board’a bağlamak hayati önem taşıyor. Böylece suya düşseniz bile board’un sizden uzaklaşmas­ını engellersi­niz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye